sentència
Un jutge condemna la Universitat Politècnica de Barcelona per vulnerar el seu deure de neutralitat política
El magistrat anul·la un acord del claustre de la universitat que va denunciar la «injustícia» de les actuacions del Tribunal de Comptes contra antics membres del Govern català, entre els quals Andreu Mas-Colell i Albert Carreras
Un jutjat contenciós administratiu de Barcelona ha condemnat la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per vulnerar el seu deure de neutralitat ideològica. La sentència, que imposa a la UPC el pagament de les costes processals, anul·la l’acord del claustre d’aquest centre educatiu celebrat el 14 de desembre del 2021 en el qual aquest òrgan denunciava la «injustícia» de les actuacions del Tribunal de Comptes contra antics membres del Govern català, entre els quals els professors Andreu Mas Colell i Albert Carreras d’Odriozola, pel desenvolupament de l’acció exterior de la Generalitat entre el 2011 i el 2017 en relació amb el procés, alhora que se «solidaritzava amb els afectats» i s’adheria a una declaració en aquest mateix sentit de l’Institut d’Estudis Catalans.
Davant aquests fets, diversos professors de la UPC (Juan Carlos Aguado, Alejandro Rodríguez, Josep M. Olm, José Juan de Felipe i Santiago Torres, tots membres de la plataforma Universitaris per la Convivència), van presentar un recurs contenciós administratiu per vulneració dels seus drets fonamentals, al·legant que els òrgans de la Universitat no poden emetre declaracions polítiques de contingut partidista. Al seu entendre, amb això vulnerava el seu deure de neutralitat ideològica i alhora lesionen dues llibertats fonamentals: la llibertat ideològica i la llibertat d’expressió. Al seu dia, Universitaris per la Convivència ja va emetre un comunicat reprovant aquesta actuació del claustre, molt semblant a altres de portades a terme per diverses universitats catalanes i per les quals han sigut condemnades en seu judicial.
Els interessos educatius i científics
La sentència dictada ara pel Jutjat Contenciós Administratiu número13 de Barcelona recull el criteri dels professors que han presentat el recurs i segueix el criteri de l’establert pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en relació amb un manifest aprovat per la Universitat de Barcelona el 2019. En concret, i contra el que sostenia la UPC, la resolució exposa que «la Universitat, com a Administració Pública, [està obligada] a mantenir la mateixa neutralitat que s’exigeix als altres òrgans integrants d’aquesta» i que «no es pot [...] entendre que un pronunciament de caràcter polític integri el dret fonamental a l’autonomia universitària, vinculat als interessos educatius, científics i professionals de la societat».
Universitaris per la Convivència lamenta que els òrgans de les universitats públiques «insisteixin a actuar de manera clarament aliena a les seves funcions i manifestament lesiva dels drets fonamentals de totes les persones que les integren». Amb aquest tipus d’actuacions, segons la seva opinió, «els responsables de les universitats catalanes estan perjudicant seriosament la llibertat acadèmica». En un comunicat expressa que «sorprèn que un claustre universitari ignori de manera tan descarada les seves competències i els seus deures».
Aquest col·lectiu reitera que «una vegada més el claustre d’una universitat catalana s’arroga tossudament un protagonisme que no li correspon, perquè són els ciutadans els que han d’opinar sobre qüestions polítiques i mai una institució consagrada a l’ensenyament i a la investigació. Al fer-ho, no només viola el seu deure de neutralitat sinó que segresta la llibertat de pensament de tots els que integren la comunitat universitària, a l’opinar en nom seu. A més, a l’assumir per via d’autoritat una posició partidista, exerceix una il·legítima dominació ideològica que sens dubte dificulta la lliure expressió de les idees per part d’alumnes i professors, aquests sí autèntics titulars d’aquest dret».
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- Turisme El poble més bonic del món és a Catalunya, segons l'Organització Mundial del Turisme
- Espanyol-Osasuna (14.00 hores) L’acomiadament més cruel de Chen
- Mobilitat interurbana El pla més complicat de Rodalies
- Escacs El prodigiós adolescent indi
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Sorteig Extraordinari de Nadal ¿Pot un vident encertar el número del Gordo de la Loteria de Nadal?
- Sorteig Extraordinari del Gordo ¿Quant toca per euro jugat en cada premi de la Loteria de Nadal el 2020?
- Illa contraposa un "finançament solidari" a la "deslleialtat fiscal"
- Els barons del PP qualifiquen de "pedaç" la condonació