Compareixença dels advocats

El Tribunal de Comptes exigeix 5,4 milions als líders del procés

  • Els expresidents i exconsellers s’enfronten a peticions milionàries per les despeses en acció exterior entre el 2011 i el 2017

  • La quantitat més important recau en Andreu Mas-Colell i l’expresident Artur Mas, però també s’inclou Puigdemont i Junqueras.

El Tribunal de Comptes exigeix 5,4 milions als líders del procés
3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal de Comptes ha comunicat aquest dimarts als expresidents catalans Artur Mas i Carles Puigdemont, així com a l’exvicepresident Oriol Junqueras i a una quarantena d’ex alts càrrecs de Catalunya, que se’ls reclamen 5.428.079, 40 cèntims per les despeses del Diplocat vinculades al procés i al referèndum unilateral 1-O. Aquesta quantitat és solidària, però a cada un se li requereix una quantitat diferent. En concret, 1.981.453 milions a Carles Puigdemont i 1.932.323 a Oriol Junqueras. La quantitat més important, no obstant, se li reclama a Artur Mas: 2.803.115,8 euros (l’ex ja va haver de fer front a un pagament de 4,9 milions per al 9-N). Una altra quantitat elevada és per a Raül Romeva (2,1 milions) i Andreu Mas-Colell (2,8 milions). Després deser comunicada, la fiança s’haurà de pagar en un termini d’uns quinze dies. Si no, es procedirà a embargar els béns dels processats

Els citats, entre els quals també es troben els exconsellers Neus Munté, Raul Romeva i Francesc Homs, podien triar acudir-hi en persona o delegar la seva compareixença davant el Tribunal de Comptes al seu representant legal per a la defensa dels seus drets i interessos, que és l’opció més probable.

Ja van abonar 4,1 milions

També ha citat la Generalitat, Diplocat, els Advocats Catalans per la Constitució, Societat Civil Catalana, l’Advocacia de l’Estat i el Ministeri Fiscal.

Segons va informar el Tribunal de Comptes abans d’acordar aquesta citació, els condemnats pel procés ja van abonar 4,1 milions d’euros de fiança pels diners malversats per al referèndum unilateral de l’1-O, però encara quedava per determinar l’eventual responsabilitat comptable de l’acció exterior de Catalunya entre el 2011 i el 2017, qüestió que s’abordarà a la compareixença d’aquest dimarts.

Ambaixades catalanes

Les diligències s’emmarquen en una instrucció sobre l’abast comptable de l’acció exterior per promoure el procés independentista a través de les anomenades «ambaixades catalanes» i la celebració d’un referèndum que va dur a terme el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat).

 

Aquesta instrucció, que deriva d’un informe de fiscalització, estava pendent de conclusió i ara el Tribunal de Comptes farà una acta de liquidació complementària a l’anterior, per a la investigació dels fets derivats de l’esmentat informe que no coincideixin amb els analitzats a la liquidació practicada.

Més de 4 milions

La liquidació provisional de les despeses per l’1-O, segellada el 28 de gener del 2020, va fixar un import de 4.146.274,97 euros, una quantitat que va ser garantida el febrer d’aquell any com a fiança per evitar l’embargament de béns, però no per al pagament i satisfacció definitiva de responsabilitats comptables.

La revisió de comptes de l’acció exterior de la Generalitat es remunta al 27 de desembre del 2017, quan la Comissió Mixta Congrés-Senat de Relacions amb el Tribunal de Comptes va sol·licitar la realització d’una fiscalització relativa a la destinació donada als recursos assignats a l’execució de les polítiques d’acció exterior de Catalunya. Atenent aquesta petició, l’òrgan fiscalitzador va incloure aquest cas al seu programa per a l’any 2018. La fiscalització ha sigut realitzada segons el procediment ordinari per part dels auditors.

Notícies relacionades

Durant l’acte que se celebra aquest dimarts, s’entrega als presumptes responsables l’acta de liquidació provisional (que és resultat de la instrucció). A la vista podran realitzar les al·legacions que estimin convenients en defensa dels seus drets. Per ara, no es dirimeix si existeix o no responsabilitat comptable, sinó que es fa un pronunciament previ i provisional. Les possibles responsabilitats comptables es determinarien definitivament en un posterior procés. Per tant, estem en una fase anterior a la resolució definitiva.

 

Temes:

Govern