Allau de recolzaments a l’exconseller Mas-Colell davant l’amenaça del Tribunal de Comptes

  • Prestigiosos catedràtics i entitats mostren la seva solidaritat amb l’acadèmic

  • La titular d’Universitats rebrà l’extitular d’Economia per expressar-li el recolzament del Govern

El conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, durant la seva compareixença davant la comissió d’Economia al Parlament, aquest dimarts.

El conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, durant la seva compareixença davant la comissió d’Economia al Parlament, aquest dimarts. / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

La publicació d’un fil a Twitter per part del fill de l’exconseller Andreu Mas-Colell, denunciant l’actuació del Tribunal de Comptes respecte al seu pare quant a la possibilitat d’embargament de béns en relació amb el procés, ha generat una onada de mostres de recolzament i solidaritat del món acadèmic i polític amb l’expolític i prestigiat catedràtic català. L’última, la del Govern, ja que la titular d’Unversitats i Recerca, Gemma Geis, ha anunciat al Parlament que rebrà formalment la setmana vinent Mas-Colell a la conselleria per solemnitzar la seva «solidaritat» amb l’extitular d’Economia del Govern.

Alex Mas, fill de Mas-Colell i professor a la universitat de Princeton, va descriure fa uns dies en anglès la situació, descrivint que en dues setmanes la casa, la pensió i el compte bancari dels seus pares poden ser bloquejats amb motiu de la sanció del Tribunal, que ha realitzat un càlcul econòmic sobre el que el Govern va destinar a difondre el procés en la seva gestió a l’Exterior. El fill de l’exconseller recorda que Mas-Colell va deixar el Govern el 2015 i recorda les posteriors «detencions, imputacions, empresonaments», i esmenta l’informe d’Amnistia Internacional sobre la situació dels líders de l’ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. I remarca que el seu pare no va tenir «res a veure» en l’organització del referèndum.

Situació «kafkiana»

De fet, Mas-Colell ha expressat reiteradament les seves crítiques obertes a les posicions més unilateralistes. En la llarga explicació a Twitter, el seu fill descriu com el «polititzat» Tribunal de Comptes no especifica en què està implicat el seu pare en l’acusació de divulgar el procés mitjançant l’acció exterior del Govern els últims anys. I acaba demanant recolzament davant una situació «kafkiana» i remarcant que les penes coincidiran amb el 77è aniversari de Mas-Colell.

El missatge ha aconseguit una onada de reaccions de solidaritat amb Mas-Colell procedents de prestigiosos acadèmics de diferents països i centres de recerca. Entre els quals, Alexander Tabarrok, director de recerca del Think Tank Independent Institute; Gerardo Esquivel, subgovernador del Banc de Mèxic, i el compte oficial de l’Institut de Recerca en Economia de la Universitat de Georgetown, tal com ha esmentat el diari ‘El País’.

Notícies relacionades

També a Catalunya prestigiosos acadèmics com Oriol Amat o Guillem López-Casasnovas, entre d’altres, han expressat el seu recolzament a la figura de Mas-Colell.

Aquest dijous, aprofitant una intervenció al ple del Parlament, la titular d’Universitats i Recerca, Gemma Geis, ha mostrat la seva solidaritat amb l’exconseller i ha anunciat que el rebrà formalment a la seu del departament la setmana vinent.