La fi de la crisi amb el Marroc

Mohamed VI frena la visita d’Albares perquè sigui Sánchez qui viatgi primer

  • La presència d’Albares a Rabat havia de servir per escenificar la reconciliació entre els dos països després de 15 mesos de crisi diplomàtica i preparar el viatge de Sánchez, però Exteriors no havia aconseguit tancar una agenda per a l’entrevista entre els dos ministres

  • El rei marroquí modifica els plans del Govern espanyol i planteja una visita immediata de Sánchez per començar la «nova etapa». Espanya ho interpreta com un gest de la implicació de Mohamed VI en la resolució de la crisi

Mohamed VI frena la visita d’Albares perquè sigui Sánchez qui viatgi primer

AFP / FADEL SENNA

5
Es llegeix en minuts
Marisol Hernández

El Govern espanyol ha hagut de posposar aquest dijous el viatge que el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, havia de fer aquest 1 d’abril a Rabat per reunir-se amb el seu homòleg marroquí, Nasser Burita, perquè sigui el mateix cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, qui protagonitzi l’obertura d’una nova etapa en les relacions amb el Marroc, que ha de posar fi a 15 mesos de conflicte diplomàtic

Aquest canvi es va produir després d’una conversa telefònica aquest dijous a la tarda entre Mohamed VI i Sánchez i suposa modificar el pla traçat per Espanya. La planificació del Govern era que la visita del ministre servís per començar a normalitzar la comunicació, preparar un viatge posterior del president i la celebració d’una Reunió d’Alt Nivell (RAN) entre els dos països. Aquest disseny ha saltat pels aires perquè sigui el mateix Sánchez qui segelli directament ja amb el monarca alauita el final de la crisi. I no ha sigut a instàncies d’Espanya, sinó del Marroc, ja que va ser el mateix Mohamed VI qui va trucar al cap de l’Executiu.  

Des de la seva perspectiva té sentit, perquè Mohamed VI sempre exigeix gestos al més alt nivell. No és casualitat que Rabat sigui la primera capital que visiten els presidents del Govern després de ser nomenats, conscients de com afecta la seguretat d’Espanya i d’Europa la cooperació amb el veí africà. 

El mateix Albares havia anunciat la seva visita per a l’1 d’abril durant la seva compareixença la setmana passada al Congrés dels Diputats, que va dir haver tractat directament amb Burita. En la visita s’anava a abordar el «restabliment, de manera controlada, de la circulació de persones i béns», amb referència a la reobertura de les fronteres de Ceuta i Melilla, que és prioritària per a Espanya, la «normalització de les connexions marítimes» i l’operatiu de l’operació Pas de l’Estret. 

Però el cert és que en els últims dies, malgrat els esforços del Ministeri d’Exteriors, va ser impossible tancar una agenda de temes. No només això. El Marroc va forçar que sigui Sánchez qui viatgi primer. Un comunicat posterior del Gabinet de la Casa Reial marroquina va informar de la conversa telefònica i que s’havia convidat el president a una visita «en dates molt pròximes», probablement la setmana vinent, segons la Moncloa. La realitat és que ja hi havia una invitació del monarca alauita al president –del passat 18 de març– i en part per tancar la visita d’Albares a Rabat. Poc després, fonts del Ministeri d’Exteriors van precisar que la proposta de Mohamed VI «inclou també la presència del ministre» i que la reunió prevista inicialment amb Burita per a aquest divendres es realitzarà en el marc d’aquest pròxim viatge oficial. 

Cancel·lació de la recepció

Tot va ser tan precipitat que la suspensió de la visita d’Albares obliga a cancel·lar una multitudinària recepció per a la colònia espanyola que el ministre i l’ambaixador a Rabat, Ricardo Díez-Hochleitner, oferien divendres a la tarda. No obstant, fonts del Govern i d’Exteriors s’han esforçat durant les últimes hores a treure ferro a tot aquest cas. «És una magnífica notícia. Albares ajorna per acompanyar el president i s’accelera la seva visita». Al ministeri esgrimeixen, a més, que, «com que s’avança la visita» del cap de l’Executiu, no sembla «tan necessària» la del ministre i es destaca la implicació del rei marroquí en la solució del conflicte. 

El fet és que Mohamed VI és la clau de volta de la crisi diplomàtica. Qui ha convertit la recuperació del Sàhara en una qüestió identitària i qui ha exigit a Espanya que abandonés la seva històrica neutralitat en el conflicte i es decantés pel pla d’autonomia que el Marroc proposa per a aquest territori. En una carta enviada a Mohamed VI el 14 de març, el president del Govern definia aquesta proposta com la «més seriosa, creïble i realista» per trobar una solució. Aquesta era la condició que havia imposat per acceptar una normalització de les relacions amb l’Executiu espanyol després de gairebé un any i mig de desacords, iniciats, precisament, perquè Espanya no va avalar en aquell moment el gir de Donald Trump i el seu reconeixement explícit de la sobirania marroquina del Sàhara.  

Malgrat el canvi de guió per escenificar la reconciliació, almenys la conversa entre Sánchez i Mohamed VI té una nota positiva. El rei marroquí assegura en el seu comunicat «l’alt apreci pel contingut» del missatge del president del 14 de març i afegeix que la missiva «està en línia» amb l’esperit del discurs que ell va pronunciar a l’agost, quan va fer una crida a «inaugurar una etapa inèdita en les relacions entre els dos països». 

En ple Ramadà

Així, prossegueix, aquesta «associació» entre Espanya i el Marroc «ja s’inscriu en aquesta nova etapa basada en el respecte mutu, la confiança recíproca, la consulta permanent i la cooperació franca i lleial». «Els diferents ministres estan cridats a posar en marxa accions concretes en el marc d’un ambiciós full de ruta que inclogui tots els àmbits, incloent les qüestions d’interès comú».

Notícies relacionades

Fonts marroquines afirmen que Mohamed VI ha girat full a la crisi i que suposa que la nova relació «ja ha començat». En resum, que no cal un viatge previ del ministre. Les mateixes fonts asseguren que «rebran Sánchez amb els braços oberts». En tot cas, la visita del president a Rabat, que podria realitzar-se la setmana vinent, serà la prova definitiva de si la crisi s’ha acabat. Tot indica que sí, però és necessària la confirmació definitiva.

És un bon senyal que el viatge es produeixi en ple Ramadà, el mes de dejuni del poble àrab, perquè que el monarca alauita el rebi en aquest moment és un gest de confiança envers el president.