Guerra d’Ucraïna

Sánchez demanarà unitat per al seu pla anticrisi entre crítiques pel Sàhara

3
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El president del Govern, Pedro Sánchez, reclamarà aquest dimecres el suport dels grups del Congrés al pla nacional davant les conseqüències de la guerra a Ucraïna, un aval que espera aconseguir malgrat el rebuig unànime que li traslladaran els seus socis i l’oposició davant el seu canvi de posició sobre el Sàhara.

Aquest pla contra la crisi i la decisió sobre el Sàhara seran dos dels eixos de la compareixença de Sánchez davant el ple de la Cambra Baixa, durant la qual exposarà també les conclusions de dues cimeres celebrades la setmana passada a Brussel·les, la de l’OTAN i la de la UE en la qual va aconseguir que Espanya i Portugal puguin actuar de manera particular per intentar frenar el preu de la llum.

Una successió d’assumptes que propiciaran una llarga sessió parlamentària, ja que des del Govern s’apunta que la intervenció inicial de Sánchez serà més extensa de l’habitual i els portaveus dels grups veuran ampliat de 15 a 20 minuts el seu temps inicial i de 5 a 7 el del seu torn de rèplica.

Després que es conegués que Sánchez va enviar una carta al rei Mohamed VI qualificant la proposta d’autonomia marroquina per al Sàhara com «la base més seriosa, realista i creïble» per a la «resolució» del conflicte, 13 partits de diferent signe polític, entre els quals Unides Podem i els seus suports d’investidura, li van exigir explicacions pel canvi de posició.

Crítiques sobre el Sàhara

El ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, va comparèixer davant de la comissió corresponent del Congrés, però el cap de l’Executiu va emplaçar per abordar aquest assumpte a la sessió parlamentària d’aquest dimecres.

En aquesta sessió els socis de coalició i d’investidura esperen que Sánchez aclareixi si recolza o no les resolucions de l’ONU sobre el Sàhara i el dret a l’autodeterminació del poble sahrauí, i tots els grups li retrauran la decisió bé pel fons o bé per la forma.

Li exigiran també que expliqui si la nova relació amb el Marroc pot fer perillar l’existent entre Espanya i Algèria, país clau per al subministrament de gas a Espanya, sobretot en un moment com l’actual.

El president del Govern, tal com va exposar en les seves visites a Ceuta i Melilla, insistirà que la decisió sobre el Sàhara tanca la crisi diplomàtica amb el Marroc i garanteix la integritat territorial dels dos països.

Sánchez intentarà convèncer els grups sobre els beneficis de la mesura i farà el mateix davant el debat que hi haurà pròximament al Congrés per convalidar el reial decret aprovat pel Consell de Ministres amb les iniciatives destinades a pal·liar els efectes econòmics i socials de la guerra a Ucraïna.

També en aquest cas els aliats parlamentaris del Govern plantegen exigències per donar el seu suport, ja que demanen que es pugui tramitar com a projecte de llei per introduir mesures i ampliar el seu abast.

Preu dels carburants

Però el Govern considera que no té sentit aquesta tramitació com a projecte de llei quan les mesures incloses en el pla, entre les quals una rebaixa de 20 cèntims per litre en els combustibles i el límit del 2% a l’alça dels lloguers, només estaran vigents fins al 30 de juny.

En aquest pla sí que han exhibit unitat els socis del Govern, com es va evidenciar en la compareixença conjunta de les tres vicepresidentes, Nadia Calviño, Yolanda Díaz i Teresa Ribera, per presentar-lo després de la seva aprovació en el Consell de Ministres.

Notícies relacionades

El que espera l’Executiu és que el PP, després de l’arribada el cap de setmana vinent d’Alberto Núñez Feijóo al lideratge del partit, demostri amb el seu suport a aquest pla que està disposat a obrir una nova etapa en què arribar a acords amb l’Executiu.

En l’apartat relatiu al Consell Europeu de la setmana passada, Sánchez considerarà que per a Espanya va ser un èxit que els líders de la UE permetessin la denominada «excepció ibèrica», per la qual Espanya i Portugal podran adoptar iniciatives pròpies per reduir la factura de la llum.