Conclave a Sevilla

Els noms que sonen per a la nova direcció del PP d’Alberto Núñez Feijóo

  • El futur líder forja el seu equip enmig d’un gran secretisme i amb la incògnita de qui serà el seu número dos

  • ESPECIAL MULTIMÈDIA | PP i Vox, vasos comunicants

Els noms que sonen per a la nova direcció del PP d’Alberto Núñez Feijóo

EUROPA PRESS / A. PÉREZ MECA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El PP es disposa a obrir aquest cap de setmana una nova etapa després de les convulsions que van precipitar la caiguda de Pablo Casado, enmig d’acusacions creuades d’espionatge i corrupció entre el líder sortint i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. El testimoni passa ara en mans de l’encara president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, l’únic baró autonòmic que governa amb majoria absoluta. El 20è congrés del PP el proclamarà com a nou líder aquest dissabte.

La principal incògnita del conclave, que tindrà lloc a Sevilla els dies 1 i 2 d’abril (la mateixa ciutat i les mateixes dates en què Manuel Fraga va cedir el lideratge a José María Aznar el 1990), és la composició de la nova direcció del partit, és a dir, l’equip de confiança amb el qual Feijóo iniciarà una travessia que té per objectiu conquistar la Moncloa en les pròximes eleccions generals, previstes per a finals del 2023.

L’hermetisme del futur president sobre el seu nou equip té en suspens els quadros del partit. Per confeccionar aquesta nova cúpula, Feijóo ha demanat llistes de noms als barons més rellevants, i en aquest procés de decisió està tenint un paper important també Mariano Rajoy, amb qui Feijóo parla de manera habitual. El càrrec en què hi ha posades més mirades és el de secretari general, el o la número dos del PP.

Per a aquesta responsabilitat, un dels pocs noms que es repeteixen amb naturalitat aquests dies a les files del partit és el de Fátima Báñez. L’exministra de Treball presideix avui la Fundació CEOE i hauria pogut ocupar la secretaria general si Soraya Sáenz de Santamaría hagués vençut Casado en el congrés del 2018. Però per a aquest lloc sona també Esteban González Pons. L’eurodiputat del PP està dirigint el comitè organitzador del congrés de Sevilla i ja va sonar com a número dos de Feijóo si el president gallec hagués fet el salt el 2018. L’exministre José Manuel García-Margallo ha apostat públicament per Pons com a relleu de Teodoro García Egea.

A partir d’allà, tot és secretisme. Els dirigents del PP donen per fet que Feijóo anunciarà a Sevilla els noms del que serà el seu equip, que no té l’obligació de fer-ho (Casado va trigar diverses setmanes a revelar la seva executiva el 2018). Alguns sectors asseguren que, amb l’objecte de «recosir» el partit, el nou líder podria rescatar noms com Isabel Bonig, Alfonso Alonso i Asier Antona, defenestrats per Casado i García Egea com a líders del partit al País Valencià, Euskadi i les Canàries, respectivament.

Notícies relacionades

Els equilibris territorials seran clau per embastar l’executiva de Feijóo, que manté una estreta relació amb el president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, i per això es dona per fet una figura andalusa de pes a la nova cúpula. Sobretot quan allà se celebren les pròximes eleccions autonòmiques, a finals d’any. I, per descomptat, les mirades estaran posades en els noms que Ayuso aconsegueixi colar en la futura direcció.

Si serveix com a pista de cara al futur, aquesta etapa de transició interna l’està liderant, juntament amb González Pons, la portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, que, a més, ha guanyat visibilitat mediàtica al protagonitzar els últims duels parlamentaris amb el president del Govern, Pedro Sánchez. Més en l’aire està el futur dels portaveus al Senat, Javier Maroto, i al Parlament Europeu, Dolors Montserrat.