Relleu a les files populars

Alberto Núñez Feijóo forja amb discreció la nova cúpula del PP

  • L’hermetisme del futur president sobre el seu nou equip té en suspens els quadros del partit

Alberto Núñez Feijóo forja amb discreció la nova cúpula del PP

José Luis Roca

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

«En 13 anys, mai s’ha filtrat el nom de cap conseller de la Xunta de Galícia», presumeix un dels col·laboradors que Alberto Núñez Feijóo portarà a Madrid per a la seva nova etapa com a president del PP. «Aneu-vos acostumant: si Feijóo té 10 dies per prendre una decisió, es prendrà els 10 dies», diu un exmembre de la direcció de Mariano Rajoy que va tractar amb ell la dècada passada. El dirigent gallec (Ourense, 60 anys) acabarà la setmana que ve coronat com a líder dels populars en el congrés que se celebrarà a Sevilla divendres i dissabte. Allà ha de donar a conèixer el seu nou equip: una llista amb 35 noms per al comitè executiu nacional, entre els quals ha d’incloure per estatuts el seu secretari general, i una altra de 30 persones per a la junta directiva (el màxim òrgan entre congressos).

En el congrés o dies més tard, si ho vol, concretarà el seu comitè de direcció, per al qual podria fitxar altres persones que no estiguin incloses en aquests dos grups perque¡è siguin els seus vicesecretaris. Una cadena de decisions que té en suspens tot el partit. «Ningú en sap res. I a mi, si m’hagués trucat, no t’ho diria. És tan hermètic que estic segur que s’ho prendria molt malament si se sabés abans que ell ho digués», afirma un diputat del partit.

Diversos barons autonòmics consultats per EL PERIÓDICO consideren que Feijóo, després del sotrac que va patir al febrer amb la caiguda de Pablo Casado, ha de «cosir» i «pacificar» el PP. «Aquesta congrés sí que ha de ser d’unitat», assenyala un dels dirigents autonòmics, amb referència que Casado no va incloure ningú del nucli dur de l’equip de Soraya Sáenz de Santamaría, amb la qual es va enfrontar en la votació final. Dels 35 noms del comitè executiu nacional, l’exvicepresidenta només en va considerar com a «propis» cinc (Cuca Gamarra, Carlos Iturgaiz, Mari Mar BlancoSergio RamosMiguel Barrachina).

Báñez, la secretària general de Santamaría

Es van quedar fora d’aquella cúpula els principals col·laboradors de Sáenz de Santamaría: José Luis Ayllón, Íñigo de la Serna i Fátima Báñez. Coses de la vida, Báñez, que hauria sigut la secretària general de l’exvicepresidenta, torna a sonar per a aquest càrrec. És un dels pocs noms que es repeteixen amb naturalitat aquests dies a les files del PP. L’exministra de Treball és en aquests moments presidenta de la Fundació CEOE.

Amb aquests antecedents i la posterior laminació dels sorayistes en els territoris i els grups del Congrés i el Senat, una operació que va executar Teodoro García Egea, diversos barons consideren que aquesta «unitat» que demanen a Feijóo s’ha de veure en el seu comitè executiu, on és habitual tenir representants de tots els territoris i, sobretot, en el comitè de direcció (secretari general i vicesecretaris). «No tinc cap dubte que serà així», afirma un dels dirigents territorials que va donar suport al polític gallec per accelerar el canvi de cicle.

Aquest baró tem que, com que en l’operació per descavalcar Casado Isabel Díaz Ayuso va tenir un paper protagonista, Feijóo se sentirà en deute amb ella i la mimarà amb diversos representants del PP de Madrid a la cúpula. A la Puerta del Sol no volen revelar detalls i només repeteixen que esperen que una «junta directiva nacional posi data al més aviat possible al congrés» intern de la formació, origen de la guerra entre la presidenta madrilenya i Casado. Segons els seus càlculs, serà, com a molt tard, al juny.

L’adeu definitiu de Casado

Notícies relacionades

A Sevilla, l’encara president del PP pronunciarà el seu discurs de comiat davant el partit, com ell volia. Serà el moment de saber què ha decidit fer amb la seva acta de diputat, si seguirà o no en el seu escó. Aquestes setmanes de transició, després d’haver dit adeu al Congrés el 23 de febrer, quan ja va decidir deixar pas a Feijóo, ha mantingut un perfil molt baix.

Casado haurà estat al capdavant del PP 1.350 dies, el segon líder del PP amb el mandat més breu després d’Antonio Hernández Mancha (712).