El congrés del PP

Feijóo ultima la nova direcció entre noms suggerits pels barons i consells de Rajoy

Els dirigents del PP confien que el futur líder aclareixi totes les incògnites de la cúpula en el congrés d’aquesta setmana a Sevilla

Feijóo ultima la nova direcció entre noms suggerits pels barons i consells de Rajoy

Ricardo Rubio / Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

«Compta amb mi». «Soc aquí per al que vulguis». Els dirigents del PP estan enviant una allau de missatges «preventius» als companys que consideren que tenen números per figurar en la nova cúpula d’Alberto Núñez Feijóo. Alguns d’ells són els mateixos que van enviar whatsapps elogiosos a Pablo Casado i poques hores després li van demanar públicament que dimitís. «Fa mal llegir ara aquests missatges», sospira una de les últimes persones fidels a l’encara president del PP.

El líder de la Xunta de Galícia serà elegit nou cap de files dels conservadors aquest dissabte en el congrés de Sevilla i no ha donat cap pista de qui conformarà el seu nou equip. «No ho deu haver dit ni al coll de la seva camisa», fa broma un d’aquests dirigents a qui tots assenyalen com un dels futurs capitostos. «El que ells no saben és que a mi Feijóo no m’ha trucat... Tot i que, si ho hagués fet, tampoc t’ho diria, perquè tots sabem que no li agrada que es filtri res. ¡Imagina’t! Emprenyar-lo abans de començar», continua

Per confeccionar aquesta nova cúpula, Feijóo ha demanat llistes de noms als barons més rellevants del partit. Quatre d’ells han confirmat a EL PERIÓDICO que ja fa dies li van assenyalar persones del seu entorn que creuen que poden ser útils en la nova etapa que obre el partit, tot i que el dirigent gallec, segons aquestes fonts, no els ha tornat a trucar per avançar-los la seva conclusió. En aquest procés de decisió està tenint un paper rellevant també Mariano Rajoy, amb qui Feijóo parla de manera habitual des de la implosió del PP, a mitjans de febrer. Segons fonts coneixedores d’aquests contactes, l’expresident està atenent les trucades que li fa el cap de l’Executiu gallec i li està donant tots els consells que el futur líder li demana.

Les primàries, un problema per a Rajoy

Rajoy, en el seu últim llibre ‘Política para adultos’, admet que es va equivocar quan va modificar els estatuts del partit perquè el president de la formació sigui elegit en primàries. Segons ha dit públicament, es va deixar portar «pel populisme» i les peticions de donar més democràcia interna sense tenir-ne en compte les conseqüències. El resultat de 2018 ja se sap: Casado va guanyar Soraya Sáenz de Santamaría en aquella batalla. Si el PP hagués mantingut el cop de dit, Rajoy hauria elegit la seva exvicepresidenta. Ningú va dubtar mai quina era la seva preferència. Tampoc Feijóo, que no va fer el pas perquè sabia que Santamaría era la seva preferida.

«Alberto [Feijóo] està demanant consell a qui no té res a guanyar ni perdre, d’aquells en qui creu que es pot fiar», afirma un dels antics col·laboradors de Rajoy. «Està parlant amb ell i també amb Javier Arenas», assenyala sobre l’exvicepresident i exministre de Treball amb José María Aznar. Arenas, no obstant, va negar dimarts a la tarda a aquest diari que estigui «donant consells» i treu importància a la seva relació amb el futur líder. La discreció és marca de la casa del gallec i ningú vol sortir del guió.

L’exministre va prendre partit per Sáenz de Santamaría el 2018 i continua sent senador per designació autonòmica de la Junta d’Andalusia, perquè així l’hi va demanar a Pablo Casado el president d’aquesta autonomia, Juanma Moreno. Casado no volia que continués.

Notícies relacionades

«Arenas està anant més al Senat que mai. Li agrada la política i vol que es vegi que torna a estar actiu. Està fent informes per a Feijóo», afirma un company de grup.

Els apartats per Casado

Els dirigents del PP donen per fet que anunciarà a Sevilla els noms del que serà el seu equip. D’obligació no en té cap, ni tan sols ha de donar a conèixer el nom del seu secretari general, per exemple, però després del terratrèmol que ha viscut la formació amb la caiguda de Pablo Casado, els dirigents populars volen saber ja qui acompanyarà el capità en aquesta nova singladura. Un desig comú és que Feijóo aconsegueixi «cosir» el partit. I aquestes puntades porten alguns noms: Isabel Bonig, Alfonso Alonso i Asier Antona, entre d’altres. Ells tres, entre tants d’altres, van ser apartats dels seus llocs a València, Euskadi i les Canàries per Casado i el seu número dos, Teodoro García Egea.