Comunitat de Madrid

La Fiscalia Europea suggereix a Delgado que porti al TJUE la controvèrsia sobre el contracte del germà d’Ayuso

L’organisme europeu mou fitxa abans de la Junta de Fiscals de Sala, que es reuneix a les 16.00 hores per abordar aquesta qüestió

La Fiscalia Europea suggereix a Delgado que porti al TJUE la controvèrsia sobre el contracte del germà d’Ayuso
1
Es llegeix en minuts

La investigació sobre el contracte de Priviet Sportive pel qual la Comunitat de Madrid va adjudicar la compra de mascaretes en plena pandèmia i que afecta el germà de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, suma una nova complexitat. La Fiscalia Europea ha mogut fitxa i ha sol·licitat aquest mateix matí a la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, que consideri l’opció d’elevar aquest assumpte al Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) atès el conflicte de competències sorgit amb la Fiscalia Anticorrupció espanyola.

Segons el comunicat de l’organisme europeu, atès el caràcter inèdit d’assumpte i tenint en compte «la complexa interacció entre les lleis nacionals i europees», Delgado ha de considerar aquesta possibilitat. 

En la mateixa nota s’assenyala que es lamenta la controvèrsia i s’afegeix que, tot i que la Fiscalia Europea no comenta casos concrets, creu que aquest en particular «té implicacions més àmplies».

Competència «preferent»

L’objectiu de tota investigació de la Fiscalia Europea és establir els fets i determinar si hi ha evidències suficients que s’ha comès un delicte que afecta els interessos financers de la Unió Europea, afegeixen, per remarcar que, amb l’objectiu d’evitar duplicitats, el mateix Reglament de la Fiscalia Europea es reserva una «competència preferent» per a tots els fets relacionats amb un possible frau que afecti els interessos financers de la Unió.

Notícies relacionades

El suggeriment s’anuncia hores abans que es reuneixi la Junta de Fiscals de Sala (ho farà aquest dilluns a les 16.00 hores), un òrgan del qual forma part la cúpula de la carrera fiscal, i que analitzi aquest assumpte. La reunió es va convocar arran que el fiscal en cap d’Anticorrupció espanyol, Alejandro Luzón, rebutgés entregar tot l’assumpte a Europa tal com havia demanat la representant espanyola a la Fiscalia Europea, Concepción Sabadell. 

Des d’Espanya no es pot impedir que la Fiscalia Europea obri una investigació, però la clau està en els delictes que poden afectar funcionaris espanyols, com és el tràfic d’influències, el suborn, la prevaricació o les negacions prohibides a funcionaris, que Anticorrupció defensa que no es poden cedir a l’organisme europeu.