Tancament de la investigació

El PSC recorda a Borràs que haurà de deixar la presidència del Parlament si arriba a judici

  • Els socialistes s’oposen a modificar l’article del reglament que castiga la corrupció

El PSC recorda a Borràs que haurà de deixar la presidència del Parlament si arriba a judici

FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El tancament de la investigació sobre la presumpta malversació de fons públics per part de Laura Borràs ha deixat la presidenta del Parlament a un pas que se li obri judici oral. I, segons el reglament del Parlament, si això passa, els seus drets i les seves obligacions com a diputada quedaran suspesos. Això significa que no podrà exercir com a presidenta de la Cambra.

Això és almenys el que interpreta el PSC, la portaveu del qual, Alícia Romero, ha donat per fet que Borràs haurà de deixar la Cambra. Romero s’ha referit en diverses ocasions a l’article 25.4 del reglament del Parlament, que estableix que en el cas de diputats acusats «per delictes vinculats a la corrupció», la Mesa del Parlament, «una vegada sigui ferm l’acte d’obertura del judici oral i tingui coneixement d’això, ha d’acordar la suspensió dels drets i deures parlamentaris de manera immediata».

Pels socialistes, no hi ha dubte que és el cas de Borràs, que podria enfrontar-se a un judici per presumptament haver fraccionat contractes per afavorir un amic quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes. Romero ha recordat, de fet, que van ser els partits independentistes –la CUP d’una banda i ERC i CDC, que en aquell moment estaven integrats a JxSí, de l’altra– els que van pactar la introducció d’aquest punt en el reglament. «Semblaria estrany que aquests partits que van incorporar aquest article ara busquessin excuses per no aplicar-lo», ha advertit. 

Notícies relacionades

El PSC afirma que l’article 25.4 no està subjecte a interpretacions perquè «és molt evident, net, i no necessita gaires aclariments». Però, en tot cas, la portaveu parlamentària socialista va recordar que, si es plantegen dubtes sobre quins delictes engloba l’etiqueta de «corrupció», caldrà demanar un dictamen a la comissió de l’estatut del diputat. 

El PSC també rebutja que la ponència sobre la modificació del reglament, que es va constituir recentment, pugui servir per eliminar o canviar aquest article, com proposava un informe dels lletrats demanat per la Mesa. «No estem per eliminar els aspectes que han de garantir l’exemplaritat dels diputats, dins de les nostres prioritats no hi ha modificar ni eliminar el 25.4», va remarcar Romero.