Investigació

Les 5 reunions amb Rússia de l’entorn de Carles Puigdemont: dates, llocs i interlocutors

  • L’expresident i el cap de la seva oficina van mantenir diversos contactes amb persones pròximes al Kremlin a Moscou, Ginebra i Barcelona

Les 5 reunions amb Rússia de l’entorn de Carles Puigdemont: dates, llocs i interlocutors
3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dirigents del procés, sobretot de l’entorn de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, van buscar a Rússia suport a la independència de Catalunya fins al febrer del 2020, just abans de l’esclat de la pandèmia del coronavirus. Des del setembre de l’any passat, EL PERIÓDICO ha anat revelant la sèrie de contactes que algunes persones d’estreta confiança del líder de Junts van mantenir amb interlocutors ben connectats amb el Kremlin i l’administració de Putin.

Notícies relacionades

Arran d’aquestes informacions, fruit d’un investigació conjunta amb el col·lectiu periodístic Bellingcat, la justícia indaga la connexió de dirigents del procés amb un presumpte espia rus i el Parlament Europeu ha instat també a aclarir aquests llaços. L’advocat d’Alay i Puigdemont, Gonzalo Boye, ha confirmat a aquest diari els viatges, tot i que els circumscriu a activitat econòmica i investigadora.

Aquestes són les cinc reunions que, segons les investigacions judicials, l’entorn de Puigdemont va mantenir amb afins al Kremlin entre el març del 2019 i el febrer del 2020.

Moscou, març del 2019

Josep Lluís Alay, cap de l’oficina de Puigdemont, va aterrar a Moscou en companyia d’Aleksandr Dmitrenko, un resident a Barcelona a qui el Ministeri de Justícia espanyol va denegar la nacionalitat per considerar-lo un espia rus, acusació que ell rebutja. Oficialment, Alay es va desplaçar a la capital russa per impartir el 7 de març una conferència a la Universitat Acadèmica Estatal d’Humanitats, però l’altre objectiu del viatge era conèixer personalment Serguei Sumin, antic comandament del Servei Federal de Protecció Russa, i el seu actual cap, Artiom Lukoianov, fill adoptiu de Vladislav Surkov, anomenat ‘el Cardenal Gris’, un influent exassessor personal de Putin. Alay també es va reunir amb el periodista rus Edvard Txesnokov, del ‘Komsomolskaia Pravda’, autor d’una entrevista el gener del 2019 a Puigdemont, i va acudir a l’Arxiu Nacional Rus a la recerca d’uns documents.

Moscou, juny del 2019

Mesos després del primer viatge, Alay torna a Moscou amb una agenda intensa. Amb Dmitrenko, que li fa de traductor, a un debat a la Mgimo University, referència russa en matèria de relacions internacionals. A l’acabar aquest acte, Alay es va quedar parlant amb Andrei Bezrukov, un exespia arrestat als Estats Units juntament amb la seva dona, Elena Vavilova. El cap de l’oficina de Puigdemont també es va reunir amb Ievgueni Primakov, cap de l’Agència Federal per als Assumptes de Col·laboració amb la Comunitat d’Estats Independents i diputat del partit de Putin; Anastasia Popova, periodista de la televisió estatal Rússia 24 que va entrevistar a l’octubre del 2019 Puigdemont, i Arkadi Seregin, assessor del Ministeri d’Energia rus amb qui va compartir un dinar amb més persones.

Ginebra, juny del 2019

El juny del 2019, Puigdemont va acudir al fòrum internacional Crans-Montana, que se celebrava a Ginebra, però les seves gestions no es van limitar a la conferència. Una de les trobades que va mantenir, a proposta d’Alay, va ser amb Dmitrenko a l’hotel de l’expresident, i la Guàrdia Civil assegura en un informe aportat a la causa que aquest empresari rus es va integrar al cercle del líder de Junts. A Suïssa, l’entorn de Puigdemont va fer altres gestions amb l’ajuda de Dmitrenko. Van aprofitar per reunir-se amb el financer suís Iuri Emelin, confundador d’FP Wealth Solutions de Ginebra, un expert que ha treballat amb grans fortunes de Rússia i altres mercats emergents, així com en fons d’inversió, bons globals d’alt rendiment i productes estructurats. Algunes fonts apunten que la missió era explorar fórmules per vehicular recursos econòmics.

Barcelona, octubre del 2019

No només a Moscou hi va haver reunions. El 17 d’octubre del 2019, Lukoianov i Sumin es van reunir amb Dmitrenko i Alay a Barcelona, concretament al restaurant Haddock del carrer de València. Va ser una trobada confidencial en la qual es van tractar aspectes sobre Catalunya. Lukoianov i Sumin es van allotjar en un hotel pròxim a la Via Laietana i es van trobar amb els disturbis per la sentència del procés.

Moscou, febrer del 2020

En el tercer viatge a Rússia, Alay es va tornar a veure amb Ievgueni Primakov i el periodista Edvard Txesnokov. Però també va quedar amb Elena Vavilova i el seu marit, Andrei Bezrukov. La primera edició a Occident del llibre de Vavilova va ser publicada en català el març de 2021 amb el nom ‘El secret de la clandestina’ i va ser traduït per Alay.