Investigació

Carles Puigdemont es va veure a Suïssa amb un presumpte espia rus

  • La trobada va coincidir amb la participació de l’expresident, el juny del 2019, en el fòrum internacional Crans-Montana

  • La relació entre Aleksandr Dmitrenko i el cap de l’oficina de l’exmandatari, Josep Lluís Alay, està actualment trencada

Carles Puigdemont es va veure a Suïssa amb un presumpte espia rus

CAPTURA VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El juny del 2019, l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, que ja estava fugit de la justícia espanyola, va participar en el fòrum internacional Crans-Montana, que se celebrava a Ginebra. Era la tercera vegada que hi acudia. Les seves gestions no es van limitar a la conferència. Van ser més àmplies, com és habitual en aquests viatges. Una de les trobades de Puigdemont, a proposta del cap de la seva oficina, Josep Lluís Alay, va ser amb Aleksandr Dmitrenko, el ciutadà rus resident a Barcelona al qual s’ha denegat la nacionalitat espanyola per la seva presumpta vinculació amb els serveis d’intel·ligència russos, segons han reconegut a EL PERIÓDICO fonts coneixedores de l’entrevista. La Guàrdia Civil assegura en un informe aportat a la causa que instrueix el jutge de Barcelona Joaquín Aguirre que Dmitrenko es va integrar al cercle del líder de Junts.

De la trobada poc se’n sap. Dmitrenko va reconèixer a aquest diari que, al ser preguntat per Alay sobre si volia conèixer Puigdemont, ell va dir que sí i que es va desplaçar fins a l’hotel de l’expresident. «Va ser de cortesia», afirma l’empresari rus. És una altra prova de l’estreta relació que mantenia l’empresari amb el cap de l’oficina de Puigdemont, que es constata també en els missatges de mòbil aportats a la investigació i en els viatges a Moscou per obtenir el recolzament de Rússia al procés. El setembre del 2021, el mateix Alay va reconèixer, sobre un d’aquests desplaçaments: «Parlem d’assumptes que interessen en la creació d’un estat independent». No obstant, la relació actual entre Dmitrenko i Alay està trencada.

La reunió amb el gestor de patrimonis

A Suïssa, l’entorn de Puigdemont va fer altres gestions amb l’ajuda de Dmitrenko. Van aprofitar per reunir-se amb el financer suís Iuri Emelin, cofundador de FP Wealth Solutions de Ginebra, un expert que ha treballat amb grans fortunes de Rússia i altres mercats emergents, així com en fons d’inversió, bons globals d’alt rendiment i productes estructurats, segons el seu perfil professional. Aquesta firma, detalla la seva web, està especialitzada en «solucions integrals per a persones i empreses adinerades».

Les fonts consultades asseguren que Dmitrenko va proposar a Alay que seria convenient aquesta reunió, segons ha confirmat a aquest diari el mateix empresari rus. No obstant, Alay, que també era a Suïssa amb Puigdemont, el va remetre a Gonzalo Boye, l’actual advocat del líder de Junts, ja que ell no entenia d’assumptes financers.

Un fons d’inversió

La trobada es va celebrar al despatx d’Emelin. Algunes fonts apunten que la missió era explorar fórmules per vehicular recursos econòmics. Dmitrenko assegura que en aquesta trobada es va parlar de la creació d’un fons d’inversió a Rússia, però de la Cambra de Comerç de Barcelona, llavors presidida per Joan Canadell, ara diputat de Junts. Dmitrenko havia sigut nomenat «ambaixador» d’aquesta institució. Boye admet que va tenir lloc aquesta reunió, però que «era un negoci que no té res a veure amb Catalunya i el procés». El lletrat afirma que va assessorar Dmitrenko.

Notícies relacionades

En aquesta convenció de Crans-Montana, Puigdemont va ser presentat com a «exiliat» pel president honorífic del fòrum, Jean Paul Carteron. El jutge Aguirre està investigant si es van pagar 300.000 euros presumptament desviats de fons públics per la participació de Puigdemont, concretament en les seves edicions del 2017, 2018 i 2019.

La sospita sobre aquest desemborsament neix de la documentació confiscada el maig del 2018 en un registre al despatx de Víctor Terradellas, president de l’entitat CatMón, exdirigent de l’extinta Convergència i persona molt pròxima a Puigdemont. «300.000 euros ens els ingressen, però hem de fer un ingrés cap a Crans Montana», es llegeix en una de les seves llibretes. Al full anterior apareix la paraula ‘tarda’ i dues fletxes, una cap al número 370.000 i una altra cap a la xifra 70.000 i, al costat, amb una fletxa, «primera setmana juliol». El juliol del 2017 es va celebrar aquest fòrum a la ciutat de Barcelona.