El jutge investiga la desviació de 300.000 € per pagar xerrades de Puigdemont en un fòrum internacional

Terradellas, president de CatMón, va anotar en un quadern la necessitat de transferir aquest import a Crans Montana

a

a

4
Es llegeix en minuts
Antonio Baquero / J. G. Albalat

El jutge Joaquín Aguirre, titular del Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona, ha donat instruccions a la policia judicial de la Guàrdia Civil perquè investigui si es van pagar 300.000 euros presumptament desviats de fons públics per la participació de l’expresident Carles Puigdemont al fòrum Crans Montana de debat internacional, concretament en les seves edicions del 2017, el 2018 i el 2019 (aquestes dues últimes quan ja estava fugit). La sospita sobre aquest desemborsament neix de la documentació confiscada el maig del 2018 en un registre al despatx de Víctor Terradellas, president de l’entitat sobiranista CatMón, exdirigent de l’exinta Convergència (CDC) i persona molt pròxima a l’expresident

«300.000,00 € – ens ho ingressen però hem de fer un ingrés cap a Crans Montana. Aquesta és l’anotació manuscrita de Terradellas que apareix en una de les seves llibretes, incorporades en la causa per presumpta malversació de fons que instrueix el jutge de Barcelona Joaquín Aguirre. En el full anterior figura apareix la paraula «tard» i dues fletxes, una cap al número 370.000 i una altra cap a la xifra 70.000 i al costat amb una fletxa «primera setmana juliol». El juliol del 2017, precisament, es va celebrar aquest fòrum a Barcelona.

Anotació a la llibreta de Víctor Terradellas sobre Crans Montana / EL PERIÓDICO

En un primer moment, els investigadors de la Policia Nacional, que van començar les indagacions per ser posteriorment rellevats per la Guàrdia Civil, van interpretar que es tractava d’un enviament de diners a un compte al cantó suís de Valais, on es troba l’estació d’esquí de Crans Montana. «A més del seu atractiu turístic, [Valais] compta amb un reclam per atreure exiliats fiscals adinerats: el forfet fiscal o impost fix», assenyala l’informe policial.

Un assidu

No obstant, així que la investigació ha avançat, el jutge i els investigadors de la Guàrdia Civil consideren que Terradellas no fa referència a una transferència a un compte propi, sinó que consigna el presumpte pagament a aquest fòrum per permetre la participació de Puigdemont, que ‘a posteriori’ es va convertir gairebé en un assidu d’aquest fòrum.

Aquesta línia d’investigació s’ha vist reafirmada pel fet que en la seva primera participació en aquest fòrum Puigdemont no estava sol sinó que l’acompanyava un altre alt càrrec del Govern. Aquest responsable era Gerard Figueras, secretari general de l’Esport de la Generalitat i exdiputat al Parlament. Figueras va ser precisament un dels quatre detinguts la setmana passada en l’operatiu realitzat per la Guàrdia Civil contra aquesta trama. Els investigadors estan revisant ara tota la documentació requisada.

Edició a Barcelona

La primera participació de Puigdemont en aquest fòrum es va produir el juliol del 2017, ja que va celebrar la seva 28 sessió anual a Barcelona. Un any més tard, Puigdemont, que ja estava fugit de la justícia espanyola, va ser convidat a participar en la sessió plenària de Crans Montana, que es va celebrar al Gran Hotel Kempinski de Ginebra. Tot i que el seu tema central era la seguretat, la sessió plenària es va dedicar a Catalunya. «La Unió Europea davant els canvis del segle XXI i l’impacte orgànic i de seguretat de la situació a Catalunya», era el títol de l’acte.

La polèmica va ser encara més gran amb la intervenció que Puigdemont va fer el 27 de juny del 2019 en la cerimònia d’obertura del fòrum a Ginebra. L’expresident de la Generalitat va ser presentat com un ‘exiliat’ pel president honorífic de l’ens organitzador de l’esdeveniment, Jean Paul Carteron. Aquest va descriure Puigdemont com a «expresident de Catalunya, líder del moviment independentista, que avui es troba a l’exili». En el seu discurs, Carteron va assenyalar que «o és acceptable que hi hagi presos polítics, que al nostre món d’avui hi hagi gent a la presó perquè no pensa com el poder central» perquè és gent que «no han robat, no ha matat, no han sigut corruptes». «Tenim un problema la UE», va concloure.

Notícies relacionades

El president del Fòrum va arribar a denunciar pressions per no permetre la intervenció de Puigdemont. «La presència de Puigdemont no agrada a tots els que m’han enviat correus electrònics durant la nit. Però soc un ciutadà suís, en un país lliure que es diu Suïssa, aquí soc a casa meva i faig el que vull», va afirmar desafiador Carteron.

En el seu discurs, Puigdemont va denunciar l’existència de «presos polítics i exiliats» i va denunciar «la indiferència de la Unió Europea» davant d’aquesta situació. A més, es va queixar de la impossibilitat de poder ser designats com a eurodiputats malgrat haver sigut elegits per a ells «deixant dos milions de ciutadans europeus sense els representants que han elegit». «¿És que potser els vots dels qui recolzen els independentistes valen menys que els altres?», es pregunta Puigdemont, desafiant la UE a «recuperar la seva credibilitat».