Invasió russa a Ucraïna

Belarra insisteix en la seva aposta pel «camí difícil» davant l’enviament d’armes del Govern

  • La líder de Podem assegura que la defensa de la pau és la «mesura eficaç» i evita confrontar directament amb el PSOE

  • La ministra reclama als seus socis la posada en marxa d’un «nou escut social i verd» davant la crisi econòmica

Belarra insisteix en la seva aposta pel «camí difícil» davant l’enviament d’armes del Govern

Dani Gago / Podemos

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Podem ja ho va avisar a principis de setmana: Pedro Sánchez pot comptar amb el seu recolzament, però ells continuaran defensant els seus plantejaments. Fins i tot, tot i que aquests vagin en contra de les accions del Govern. Dit i fet. Després de la baixada de tensions d’aquesta setmana, Ione Belarra ha insistit aquest divendres que l’aposta del seu partit per la pau i contra l’enviament d’armes és el «camí difícil», la via «correcta», la «mesura més eficaç». I, com ja va fer en els dies de més friccions, ha denunciat que no s’està posant tot l’esforç en les vies diplomàtiques.

«En aquestes últimes setmanes des de Podem hem tornat a elegir el camí més difícil en un moment clau, però crec fermament que és el camí correcte», ha sentenciat la secretària general de Podem davant el Consell de Ciutadà Estatal, el màxim òrgan entre assemblees. Sense esmentar de manera directa la decisió de Sánchez d’enviar armes a Ucraïna ni el PSOE, Belarra sí que ha deixat clar que ha sigut la seva formació la que ha defensat «les vies diplomàtiques i pacífiques» per resoldre el conflicte. «Hem defensat la pau en l’únic moment en què és difícil fer-ho, durant la guerra», ha sentenciat.

La líder dels morats ha reivindicat haver defensat el que pensen, que és «ètic i just», malgrat que això els hagi suposat que els «criminalitzin i infantilitzin». En aquesta part del seu discurs no ha fet cap menció a Yolanda Díaz, que va donar suport a Sánchez ràpidament, ni al coordinador federal d’IU, Alberto Garzón, o al ministre d’Universitats, representant d’En Comú Podem, Joan Subirats, que es van posicionar al costat de la vicepresidenta. No obstant, sí que ha agraït a la militància de Podem, d’Izquierda Unida, del PCE i d’Aliança Verda que els hagin recolzat.

Moviment europeu

Igual com va fer el dia que Sánchez va anunciar l’enviament d’armes directe a Ucraïna, Belarra ha lamentat que les Nacions Unides i l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) no estiguin posant tot l’esforç en les vies diplomàtiques per buscar una solució a la guerra entre Rússia i Ucraïna. «Recordem que les guerres són sempre un gran negoci armamentístic, i darrere de cada una hi ha forts interessos econòmics i geopolítics molt poc confessables», ha apuntat.

En aquest sentit, Belarra ha recordat que està impulsant un moviment europeu per la pau al costat del líder de França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon, i el laborista Jeremy Corbyn per «bastir ponts amb l’altra Rússia, la que no accepta l’autoritarisme i el menyspreu dels drets humans de Putin». «No es tracta de si enviar o no armes a Ucraïna, es tracta de decidir si estem disposades que aquesta guerra es resolgui per la via militar o si ho apostem tot i seriosament a les vies diplomàtiques i pacífiques», ha insistit.

La resposta a la crisi

La secretària general de Podem també s’ha referit al «fort cop econòmic i emocional» que suposarà el conflicte bèl·lic per a Espanya i ha demanat als seus socis en el Govern posar en marxa un «nou escut social i verd», amb mesures més ambicioses que les plantejades durant el primer any de la pandèmia de coronavirus. «No és temps de pedaços, ni de tornar a demanar a la gent que posposi les seves urgències, és temps d’abordar els problemes des de la seva arrel», ha dit.

En concret, ha proposat un «pla d’emergència energètic» que se centri a retallar els ‘beneficis caiguts del cel’ que reben les empreses energètiques a través d’un mecanisme eficaç. «Aquesta vegada no podem fallar», ha dit sobre l’intent que va fer el Govern fa mesos per reduir aquests beneficis. A més, ha reclamat que es «desconnecti el preu del gas de la fixació de preus», una cosa que també plantegen els socialistes i a què la Unió Europea va donar el vistiplau aquest dijous. Com a mesura alternativa, ha assenyalat que es podria imposar un recàrrec del 10% en l’impost de societats a les grans elèctriques.

Notícies relacionades

D’altra banda, ha assenyalat que és necessari implementar un xec d’ajuda energètica de 300 euros al mes per a 19 milions de famílies espanyoles, cosa que suposaria una despesa «perfectament viable» de 5.700 milions d’euros.

Fiscalitat i morositat

Els morats també van reclamar la setmana passada una reforma fiscal «urgent» davant la decisió de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, d’ajornar aquesta reestructuració a causa de la complexa situació actual. Belarra ha insistit en aquesta idea i ha afegit que s’ha de lluitar contra la «morositat de les grans empreses» i establir «ajudes directes» a les pimes davant l’increment dels costos de les matèries primeres, sobretot del sector ramader.