Guerra a Ucraïna

Yolanda Díaz es desmarca de Podem i recolza Sánchez per enviar armes a Ucraïna

Jaume Asens secunda la líder de la formació confederal davant la postura defensada per Ione Belarra, que alerta contra l’«escalada bel·licista»

2
Es llegeix en minuts

La vicepresidenta segona i líder de l’espai confederal a l’Executiu, Yolanda Díaz, ha assegurat que el president del Govern compta amb «tot el recolzament» després d’anunciar l’enviament d’armes a Ucraïna i ha recalcat que estaven informats de la seva postura.

Així ho ha indicat en declaracions als mitjans de comunicació als passadissos del Congrés, després que l’anunci de Sánchez hagi motivat les crítiques de la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, i el portaveu del grup confederal, Pablo Echenique, a l’entendre que no és eficaç per resoldre el conflicte.

Díaz ha explicat que l’Executiu està davant una «decisió seriosa», ja que hi ha «milions de vides que estan en joc a Ucraïna. «El president del Govern compta amb tot el nostre recolzament», ha conclòs per insistir que «tots» van ser informats de la decisió de Sánchez.

Fonts de l’espai confederal han explicat que va ser aquest dimarts a la nit quan el cap de l’Executiu va informar el seu soci de coalició que comunicaria al Congrés l’enviament directe d’armament per part d’Espanya. D’aquesta manera, també recalquen que a ningú li agrada prendre «decisions difícils» i recalquen la posició pacifista d’Unides Podem.

També s’ha manifestat sobre l’enviament d’armes per part d’Espanya el president del grup parlamentari i dirigent d’En Comú Podem, Jaume Asens, per destacar que Ucraïna està sent «envaïda» i té «dret a defensar-se».

«Segons la meva opinió és que la comunitat internacional no pot quedar-se de braços plegats i ha d’ajudar-la», ha emfatitzat en línia al mostrat ahir, quan va reconèixer la legitimitat d’Ucraïna, d'acord amb el dret internacional, davant l’agressió de Rússia.

No obstant, el canvi de postura de Sánchez sí que ha motivat veus crítiques en Podem, verbalitzades per Belarra i Echenique, que advertien dels efectes de l’«escalada bel·licista» que pot propiciar l’enviament d’armes ofensives.

La líder de Podem ha dit que no és eficaç i pot portar a un escenari «perillós i incert», trobant a faltar més referències a potenciar les vies diplomàtiques per aconseguir una solució.

Mentrestant, Echenique va parlar des de la «lleialtat» al president del Govern que la seva decisió suposava un «error» i alertava que aquest conflicte tenia dues vies de resolució: un acord de pau o la intervenció militar de l’OTAN, cosa que el faria «global». D’aquesta manera, urgia a impulsar un «alto el foc» que permeti portar a bon port una negociació entre Ucraïna i Rússia.

Diferents postures dins de Podem

De fet, hi ha veus en la confluència que admeten la seva «preocupació» pel gir de Sánchez, que fa dos dies descartava l’enviament directe, i que aquesta estratègia comunitària pot portar una «escalada» d’aquesta crisi.

Notícies relacionades

Des de diferents parts de l’espai confederal reconeixen que cada formació té la seva postura, d'acord amb els seus postulats, i està clar que hi ha «matisos» a l’hora d’enfocar la resposta a una situació complexa.

No obstant, asseguren que el Govern és sòlid malgrat aquesta divergència, que existeix contacte continu sobre la gestió en la guerra d’Ucraïna i que la posició de la vicepresidenta és la de cohesionar la coalició.