Guerra Rússia-Ucraïna:

ERC i el PNB recolzen Sánchez amb l’enviament d’armes i deixen sols Podem i Bildu

Republicans catalans i ‘jeltzales’ recorden que Espanya no va rebre ajuda en la Guerra Civil i que no es pot repetir aquest error

ERC i el PNB recolzen Sánchez amb l’enviament d’armes i deixen sols Podem i Bildu

José Luis Roca

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Contra tot pronòstic, Pedro Sánchez ha trobat suports entre els seus socis habituals a l’enviament d’armes a Ucraïna directament des d’Espanya. En un ple monogràfic al Congrés, el president del Govern ha rectificat les seves paraules de dilluns passat i ha assenyalat que enviarà «material militar ofensiu». Unides Podem no ha trigat a carregar contra Sánchez, i EH Bildu li ha donat suport. No obstant, Sánchez ha trobat un recolzament en ERC, el PNB, el PDeCat i Compromís. En el record d’aquestes formacions ha estat el bloqueig que va patir Espanya durant la Guerra Civil i l’escàs suport internacional per combatre el feixisme.

«Tot i que no ens interessi la guerra, la guerra està interessada en nosaltres, i de vegades un polític ha de prioritzar els interessos del seu país per sobre de les seves conviccions, sobretot en política internacional. Soc, per sobre de tot, antifeixista i antimilitarista, però també sé que la guerra, i no la pau, és una constant de la condició humana. Crec en el legítim dret a l’autodefensa reconegut per la carta de l’ONU», ha sentenciat el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, en un discurs que ha sorprès.

El diputat republicà ha assenyalat que si la comunitat internacional hagués ajudat els antifeixistes que van combatre en la Guerra Civil espanyola «segurament avui Franco seria simplement un colpista oblidat per la història i aquest [Espanya], un país molt millor». Rufián ha continuat apuntant que, «tot i que sigui incòmode», la responsabilitat dels polítics ha de ser «anar molt més enllà de la pancarta». No obstant, ha afirmat que per frenar un «neoliberal oligàrquic» com Putin és necessari «tocar l’única bandera que realment defensa, els diners».

La indefensió

El bloqueig que va patir Espanya per part d’Anglaterra i França durant la Guerra Civil espanyola i la neutralitat dels països veïns també ha sigut present en el discurs del portaveu del PNB, Aitor Esteban. «No podem caure en el mateix error. Una cosa és intervenir de manera directa militarment, la qual cosa puc entendre que ha de ser l’últim pas, i una altra és deixar indefens un país que està repel·lint una invasió i ho fa indirectament també per nosaltres», ha sentenciat des de la tribuna del Congrés.

Pedro Sánchez, de manera directa, ha aplaudit la seva rectificació. El president del Govern va anunciar dilluns passat que Espanya només col·laboraria en l’enviament d’armes a través del Fons Europeu per a la Pau, acordat pels 27 països de la UE. Aquest dimecres, ha assegurat que Espanya, de manera individual, enviarà armes ofensives. «Em sembla correcte, perquè només amb hospitals de campanya, benes i armilles antibales no es repel·leix una agressió com aquesta», ha assenyalat. A més, Esteban ha substanciat la seva posició al·legant que «si Rússia deixa de combatre no hi ha guerra, però si Ucraïna deixa de combatre no hi haurà més Ucraïna».

El diputat de Compromís, Joan Baldoví, també s’ha mostrat a favor de l’enviament de les armes, tot i que amb «dubtes, molts dubtes». El polític valencià s’ha declarat en contra de l’ús de la violència, però ha afirmat que els ciutadans ucraïnesos tenen dret a defensar-se. En el mateix sentit, el portaveu del PDECat, Ferran Bel, ha dit que «cal donar elements de defensa als pobles agredits».

El ‘no’ a les armes

Notícies relacionades

Al davant, Sánchez només s’ha trobat amb l’oposició d’Unides Podem, els seus propis aliats en el Govern, i d’EH Bildu. Minuts després que fes l’anunci al Congrés, la secretària general de Podem, Ione Belarra, ha denunciat que amb aquest gest només es contribueix «a l’escalada bèl·lica» i ha criticat que Sánchez hagi deixat de banda les vies diplomàtiques en el seu discurs a la Cambra baixa.

La portaveu del partit ‘abertzale’, Mertxe Aizpurua, també ha qualificat d’«error» l’enviament d’armes, ha assegurat que no poden recolzar aquest anunci i que estan «preocupats» per la decisió. «Esperem que hagi valorat bé les implicacions que això pot suposar», ha assenyalat la diputada d’EH Bildu a Sánchez. «Continuar per aquest camí només ens portarà a generar més tensió, més perill i més enfrontament dels uns contra els altres», ha sentenciat.