Invasió de Rússia

Sánchez rectifica i anuncia que enviarà armes a Ucraïna de manera directa

  • El president solemnitza el gir al Congrés perquè no es qüestioni el «compromís» del seu Gabinet amb el poble ucraïnès Anuncia que Espanya impulsarà a la UE i a l’OCDE la declaració de Rússia com un paradís fiscal

6
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Espanya finalment també enviarà armes de manera directa a Ucraïna. O sigui, de manera bilateral, com estan fent la majoria de països de la UE. No es canalitzarà l’ajuda de material ofensiu només a través del fons europeu d’ajuda a la pau. El president del Govern rectifica, per tant, respecte a la posició mantinguda fins ara perquè quedi clar el «compromís» del seu Executiu amb el poble ucraïnès.

Pedro Sánchez ha solemnitzat aquest gir aquest dimecres davant el Congrés, en el ple extraordinari convocat per informar de la guerra a l’est del Vell Continent, tot i que en les últimes hores en el seu cercle aquesta possibilitat s’havia deixat entreveure i la titular de Defensa, Margarita Robles, va obrir de fet subtilment aquesta porta en una entrevista dimarts a la nit a ‘El objetivo’ (La Sexta).

El cap de l’Executiu va al·legar que sempre ha atès que l’atac de Rússia no és només a Kíev, sinó a Europa, als seus «principis i valors», i per això ha defensat accions «coordinades a escala europea», i no un «sumatori» d’iniciatives de cada país, contra les quals advertia, va recordar, l’alt representant, Josep Borrell. Per això l’Executiu va recolzar l’activació del fons europeu de recolzament a la pau (FEAP), dotat amb 500 milions, per a l’entrega d’armament ofensiu i defensiu per part de la UE a Ucraïna, fons del qual Espanya és el quart donant (40 milions).

«Aquesta ha sigut la meva posició i la posició del Govern. I crec que és l’adequada. Ho crec fermament. A una amenaça europea, hem de donar una resposta europea, coordinada i unida. És el que ens va demanar l’alt representant, Josep Borrell, i a aquesta crida Espanya va respondre a l’instant. Però com que veig que hi ha grups que posen en qüestió el compromís del Govern d’Espanya, i per a mi i per al Govern és tan important, tan fonamental, la unitat de tots, els anuncio que Espanya entregarà a la resistència ucraïnesa material militar ofensiu», ha justificat Sánchez.

El cap de l’Executiu va traslladar la «solidaritat» del país i del seu Gabinet cap a Ucraïna, i va insistir que Espanya la recolzarà per «fer front a aquest atac». I a més de les accions conjuntes sota el paraigua de la UE i de l’OTAN, el Govern ha enviat 20 tones d’ajuda humanitària i dos avions carregats d’equips personals, material defensiu i equipament mèdic. «Tinc el ferm propòsit de proporcionar a Ucraïna tota l’ajuda i recolzament que sigui possible», va prometre. I allà encaixava, per tant, l’anunci que Espanya també entregarà material de combat de manera directa a Kíev, va anunciar que va irritar sobre manera Podem, però que, no obstant, va recolzar la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz.

No hi haurà enviament de tropes

Dilluns, en una entrevista a TVE, el president va descartar amb rotunditat aquesta via, i quan se li va inquirir si ho feia per mitigar les tensions amb el seu soci d’Unides Podem, va canviar de tema. Les preguntes es van repetir ahir a la Moncloa després del Consell de Ministres, i va arribar la mateixa resposta: Espanya enviaria armes a Ucraïna, però a través del mecanisme europeu. Els morats, per la seva banda, havien mudat de postura de manera gradual: dilluns rebutjaven l’activació del fons europeu per a l’aportació de material ofensiu, però ahir dimarts van recolzar la línia «prudent» del president.

Aquest dimecres, es consumava el gir per part de l’Executiu, a la vista, a més, de la recrudescència de l’atac rus sobre el seu país veí. L’anunci ha sigut acollit amb aplaudiments pel grup socialista, no secundats, significativament, pel d’Unides Podem. «El record del ‘no a la guerra’ de l’Iraq [del 2003] avui és el ‘no a la guerra de Putin’», ha al·legat, per intentar vèncer els ressentiments d’una part de l’esquerra que ha tornat a enarborar la bandera antiatlantista.

Sánchez ha defensat la «unitat d’Europa i dels seus estats membres» i també la unitat de tots els grups al Congrés en «la resposta al brutal atac de Putin a Ucraïna». I ha recalcat, una vegada més, que Espanya «no enviarà tropes a Ucraïna», perquè tampoc ho farà l’OTAN, que sí que ha acordat, en canvi, reforçar el flanc oriental per «assegurar la defensa de tots els aliats» davant Moscou.

«Tem Europa perquè tem la democràcia»

La UE no intervindrà amb efectius, però sí que ho està fent ja amb duríssimes sancions al règim de Vladímir Putin, com l’exclusió d’alguns bancs russos del sistema de pagaments Swift, la prohibició de sobrevolar l’espai aeri de tota la Unió i el tall d’emissió de diversos mitjans propagandístics del règim, com ‘Russia Today’ o ‘Sputnik’. A més, va anunciar, Espanya impulsarà a la UE i a l’OCDE la declaració de Rússia com un paradís fiscal, incloent-hi Moscou en la llista de paradisos fiscals. I com ja va remarcar dilluns, va advertir a Putin que les mesures seran vigents «fins que posi fi a la invasió i surti d’Ucraïna, de tot Ucraïna, i torni a les fronteres reconegudes internacionalment de la Federació Russa».

Sánchez va ser molt contundent contra l’autòcrata russa, contra la seva «provocació inacceptable». Les seves accions representen, va dir, un «atemptat» contra els valors sobre els quals se sustenta l’ordre internacional des del final de la Guerra Freda, una «amenaça directa» a la sobirania i integritat territorial de les nacions, els drets humans i la resolució pacífica dels conflictes. És un «intent brutal de frenar la construcció d’un espai polític, l’europeu», que es cimenta sobre uns valors oposats a l’«autoritarisme» que el líder rus encarna.

Notícies relacionades

«Això és el que en realitat tem Putin. Tem la construcció i l’enfortiment d’una potència geopolítica, la Unió Europea, a les portes de les seves fronteres. Putin tem Europa perquè tem la democràcia. Per això ataca Europa», va afirmar. Les bombes sobre Ucraïna, doncs, simbolitzen la «lluita acarnissada entre dos models antagònics de ser i ser al món». Però Putin s’ha trobat, davant la seva agressió, una Europa «més unida i determinada que mai».

El Govern defensa que aquesta unitat internacional ha de traslladar-se també a l’arena espanyola. Per això Sánchez va oficialitzar el que ja va avançar dilluns a TVE: va cridar els grups a donar una resposta unitària davant la invasió i per «mitigar l’impacte de la guerra», ja que les sancions a Rússia tindrà un «impacte» en l’economia espanyola, en les seves exportacions, en les inversions de les empreses nacionals en aquest país o en el flux de turistes russos. Però sobretot es poden produir «interrupcions brusques» en les importacions d’Ucraïna (un dels principals subministradors de cereals i oli de gira-sol) i tensions als mercats energètics, tot i que la dependència espanyola del gas i del petroli russos és menor: només s’importa el 4,6% del cru i el 8% del gas. La seguretat del subministrament «està garantida», va asseverar.