Hipotètics escenaris

Adhesió d’Ucraïna a la Unió Europea: quan podria passar i possibles conseqüències

  • La integració del país ucraïnès a la UE canviaria automàticament la postura de tots els estats membre

  • El procés d’incorporació es podria escurçar bastant atesa la situació excepcional actual

  • Guerra Rússia-Ucraïna: última hora en directe

zentauroepp50983171 19 november 2019  ukraine  kyiv  ukrainian president ukraini191123201945

zentauroepp50983171 19 november 2019 ukraine kyiv ukrainian president ukraini191123201945 / - Ukrinform dpa

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, demana la integració «immediata» del seu país a la Unió Europea per poder defensar-se de la invasió que ha dut a terme Rússia. Aquest dimarts, el dirigent va intervenir telemàticament en el ple de l’Eurocambra per fer una crida a la UE i demanar el seu compromís amb el poble ucraïnès: «Estic segur que és correcte. Estic segur que és possible», va declarar Zelenski durant el cinquè dia d’atacs russos.

Per ara, el president del Consell Europeu, Charles Michel, respon a la sol·licitud d’ingrés explicant que és «legítima» i que l’analitzaran amb «serietat». En plenes negociacions entre els governs rus i ucraïnès, les hipòtesis d’una possible adhesió d’Ucraïna a la UE i les seves possibles conseqüències cobren cada vegada més força.

El recorregut de la sol·licitud

La sol·licitud d’ingrés a la UE ja s’ha formalitzat mitjançant la signatura del president ucraïnès. A partir d’ara entren en escena els Tractats de la Unió Europea, a través dels quals s’examinarà si el país emissor de la proposta compleix i promou els valors fonamentals de la UE, com es recull a l’article 49 del Tractat. Aquests valors impliquen el respecte a la dignitat humana, la llibertat, la democràcia, la igualtat, l’Estat de dret i el respecte dels drets humans.

La candidatura d’Ucraïna haurà de passar pel Parlament Europeu i pels Parlaments nacionals abans que el Consell consulti amb la Comissió si l’accepta o la rebutja. Aquest procés, que sol durar uns 18 mesos, es podria escurçar bastant atesa la situació excepcional que viuen els ucraïnesos.

Tota la UE entraria en la guerra

Tal com recull l’article 42 del Tractat de la UE, en el cas que Ucraïna entrés a formar part de la Unió Europea, els països integrants automàticament entrarien en la guerra contra Rússia. «Si un estat membre és objecte d’una agressió armada al seu territori, els altres estats membres li deuran ajuda i assistència amb tots els mitjans al seu abast», recull l’article en qüestió.

Zelenski és conscient de la implicació de la UE en el conflicte armat que suposaria l’adhesió d’Ucraïna a l’òrgan supraestatal. Per això dimarts es va adreçar als seus representants per demanar que «no els deixin sols», ja que la unió de forces és l’única manera perquè «la vida venci la mort».

L’Acord d’associació, insuficient

Notícies relacionades

El 2017, Ucraïna i la Unió Europea ja van signar l’Acord d’associació, en el qual s’establia un vincle polític i econòmic més fort i es promovia el respecte als valors comuns entre tots dos, tal com explica el Consell Europeu a la seva pàgina web. Aquest acord va ser la prolongació d’una bona relació. Ja el 2016 va entrar en vigor la zona de lliure comerç (ZLCAP), que va permetre millorar el desenvolupament econòmic d’Ucraïna.

No obstant, l’Acord d’associació és insuficient en una situació com l’actual, en la qual el govern d’Ucraïna reclama més implicació per part de la UE per afrontar l’envestida russa. Per això, dies abans que es produís la invasió dirigida pel govern de Vladímir Putin, Zelenski ja demanava l’adhesió completa d’Ucraïna a la Unió Europea, de manera que el vincle entre tots dos aniria més enllà de l’àmbit polític i econòmic i obligaria els altres estats membre a intervenir militarment en la guerra.