Recolzament davant l’atac rus

L’enviament d’armes a Ucraïna divideix el Govern i tensa Unides Podem

Belarra acusa Sánchez de «contribuir a l’escalada bèl·lica», i Díaz, Subirats i Garzón se’n desmarquen

El president del Govern assenyala als morats que s’estan «equivocant» i redueix el xoc a una qüestió de matisos

MADRID, 13/05/2021.- La ministra de Igualdad, Irene Montero (3i); la ministra de Derechos Sociales y Agenda 2030, Ione Belarra (4i); la vicepresidenta tercera del Gobierno y ministra de Trabajo, Yolanda Díaz (c); el ministro de Universidades, Manuel Castells (3d); y el ministro de ministro de Consumo, Alberto Garzón (d), entre otros, en el patio del Congreso de los Diputados para reunirse con el Grupo parlamentario Unidas Podemos, este jueves en Madrid. EFE/ Zipi

MADRID, 13/05/2021.- La ministra de Igualdad, Irene Montero (3i); la ministra de Derechos Sociales y Agenda 2030, Ione Belarra (4i); la vicepresidenta tercera del Gobierno y ministra de Trabajo, Yolanda Díaz (c); el ministro de Universidades, Manuel Castells (3d); y el ministro de ministro de Consumo, Alberto Garzón (d), entre otros, en el patio del Congreso de los Diputados para reunirse con el Grupo parlamentario Unidas Podemos, este jueves en Madrid. EFE/ Zipi / ZIPI/EFE (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

A principis de setmana, alts dirigents del PSOE i d’Unides Podem aplaudien la «coordinació absoluta» que hi havia al Govern de coalició entorn de la guerra d’Ucraïna. Els dos socis veien el camí lliure de sots. El consens, en aquell moment, era que Espanya no enviaria armes a Ucraïna al marge de la Unió Europea. L’anunci d’aquest dimecres de Pedro Sánchez d’enviar-hi «material militar ofensiu» ha alterat aquesta aparent harmonia. Les ministres de Podem, Ione Belarra i Irene Montero, van carregar contra aquesta decisió i van obrir una esquerda en la unitat d’acció del Govern central. El seu rebuig va provocar una divisió interna a Unides Podem i la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, al costat de dirigents d’En Comú Podem i IU se’n van desmarcar ràpidament.

Dimarts, a última hora de la tarda, Sánchez va informar Díaz del seu canvi de posició. El dia anterior havia defensat a TVE que Espanya no enviaria armes de manera directa a Ucraïna. El ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, va ser l’encarregat d’avisar Belarra. Aquest dimecres, amb el debat al Congrés ja iniciat, cap ministre morat va aplaudir l’anunci, però va ser Belarra la que va esperar que Sánchez acabés la seva intervenció per abandonar l’hemicicle i acusar-la davant els mitjans de «contribuir a l’escalada bèl·lica». La líder morada, junt amb Montero, van ser les úniques ministres que no es van aixecar per aplaudir la intervenció completa del president.

«Hem trobat a faltar referències a les vies diplomàtiques i això evidencia que Espanya i la UE no estan posant tot l’esforç que caldria a reforçar les vies diplomàtiques», va dir la secretària general de Podem sobre el discurs de Sánchez. Minuts després, el portaveu dels morats al Congrés, Pablo Echenique, va qualificar d’«error» la decisió. Tot i així, fonts pròximes a la direcció de Podem van assegurar que davant una votació haurien mantingut la unitat acordada al Govern.

Divisió interna

El malestar de les ministres de Podem no va ser compartit per Díaz. «El president del Govern compta amb tot el nostre recolzament», va dir la vicepresidenta, allunyant-se del rebuig dels morats. A més, va recalcar que es tracta d’una decisió «seriosa» i «difícil», ja que hi ha «milions de vides que estan en joc a Ucraïna». Fonts de l’espai confederal van defensar que no és tant una fricció com un matís discursiu: Díaz parlava com a vicepresidenta i Belarra com a secretària general de Podem. La realitat és que les dues dirigents van discrepar públicament, malgrat formar part del mateix Consell de Ministres.

Notícies relacionades

El ministre d’Universitats, Joan Subirats, que cobreix la quota d’En Comú Podem a l’Executiu, es va posicionar al costat de Díaz. «No sembla que es pugui forçar [Vladímir] Putin a canviar la seva estratègia agressiva de cap altra manera». Fonts pròximes al ministre de Consum i coordinador federal d’IU, Alberto Garzón, van remarcar que també recolza la decisió de Sánchez.

Esmenar la plana

Al marge de les tensions internes d’Unides Podem, el cap de l’Executiu va admetre a la tribuna del Congrés «discrepàncies» amb els morats, tot i que les va reduir a un «debat legítim» de «matisos». Tot i així, li va esmenar la plana a Echenique: «En això s’equivoquen». Sánchez va assenyalar que contribuir a la desescalada també és permetre que una població que ha sigut atacada es pugui defensar i va demanar als seus socis que exigeixin a Putin complir «les regles de la guerra» i frenar els atacs durant les negociacions entre les delegacions russa i ucraïnesa. Malgrat aquestes friccions, fonts de la Moncloa reivindiquen que hi continua havent «unitat» a l’Executiu.