Continua la ronda de contactes

Sòria ¡Ja! està disposada a deixar governar Mañueco si Vox no entra en el seu Executiu

  • «Si Vox entra en el Govern, nosaltres no seríem necessaris i per tant les nostres demandes no s’escoltarien», afirma la plataforma localista

  • Per al president en funcions, la trobada suposa «obrir les portes» a la possibilitat d’un acord que sumi altres forces com UPL o Per Àvila

Sòria ¡Ja! està disposada a deixar governar Mañueco si Vox no entra en el seu Executiu

EUROPA PRESS / CLAUDIA ALBA

3
Es llegeix en minuts
EFE

Aquest dissabte el PP i Sòria ¡Ja! van acordar la creació d’un grup de treball amb l’objectiu de redactar un «acord parlamentari» juntament amb altres formacions que permeti al PP un Govern en solitari a Castella i Lleó sense la presència de Vox que, en el cas d’entrar en l’Executiu, provocaria el rebuig de la formació localista.

El president en funcions de la Junta, Alfonso Fernández Mañueco, i el portaveu de Sòria ¡Ja! –partit que va aconseguir tres procuradors en les passades eleccions–, Ángel Ceña, van mantenir aquest dissabte una reunió emmarcada dins de la ronda de contactes del PP per aconseguir un acord de governabilitat en la Comunitat, que segueix les trobades, dilluns, amb Luis Tudanca (PSOE) i Juan García-Gallardo (Vox).

Tot i que la suma de procuradors del PP (31) i de Sòria ¡Ja! (3) no arriba al nombre de 41 escons requerit per a la majoria absoluta en la comunitat, les dues formacions van sortir satisfetes d’una trobada en què els sorians van garantir el recolzament a la investidura de Mañueco sempre que s’atenguin les seves reivindicacions i que la formació de Santiago Abascal no entri en l’Executiu.

«Si Vox entra en el Govern, nosaltres no seríem necessaris i per tant les nostres demandes no serien escoltades», va afirmar Ceña, que va reconèixer que en aquests moments la millor opció és que el PP pugui governar en solitari amb el recolzament d’altres formacions, sempre arribant a acords programàtics.

El problema és que el PP no arriba a la majoria absoluta amb Sòria ¡Ja! (3), Unió del Poble Lleonès (3), Per Àvila (1) i Ciutadans (1). Seria necessària, com a mínim, l’abstenció de Vox, i la ultradreta ja ha advertit que no la donarà perquè vol entrar en l’Executiu.

Trobada «cordial»

El president en funcions i candidat a la reelecció, també va sortir satisfet de la reunió d’aquest dissabte i va expressar el seu desig que totes les trobades que ha tingut i els que encara resten siguin tan «cordials» com la que va tancar amb Sòria ¡Ja!, informa EFE.

De les seves reivindicacions, Mañueco va situar la línia vermella del seu partit en la igualtat entre les províncies, de manera que no es produeixin greuges amb tal d’afavorir-ne una en concret, com a Sòria, tot i que va precisar que moltes de les demandes d’aquesta formació ja estan contemplades dins del programa del PP, com són la radioteràpia, les rebaixes fiscals o altres mesures per aturar la despoblació, va citar.

Preguntat per la necessitat de sumar el recolzament d’almenys uns set procuradors per aconseguir la seva investidura –només la podria aconseguir amb el recolzament de Vox o bé amb l’abstenció del PSOE, que no la facilitarà llevat que el PP trenqui amb els d’Abascal a tot Espanya– Mañueco va precisar que aquesta trobada només és un «primer pas», ja que «ja s’anirà veient després» com es conformaria aquesta majoria parlamentària.

D’aquesta manera, Mañueco va remarcar que la trobada d’aquest dissabte sí que suposa «obrir les portes» a la possibilitat d’un acord que sumi altres forces, com l’UPL o Per Àvila, amb qui es reuneix en els pròxims dies, per a un acord parlamentari sota un Govern del PP «sòlid, fort i en solitari».

Notícies relacionades

De fet, el portaveu de Sòria ¡Ja! va indicar que també tindrà reunions amb altres formacions per sondejar la possibilitat d’arribar a un «gran acord» que permeti un Govern del PP amb el recolzament d’altres formacions, tot i que aquest panorama obligaria el PSOE a abstenir-se –almenys dos dels seus procuradors– perquè Mañueco fos investit en solitari sense requerir el recolzament de Vox.

Finalment, preguntat per les acusacions del procurador electe de Cs, el seu exvicepresident Francisco Igea, que va titllar Mañueco de «covard» per no voler-se reunir amb les formacions que van obtenir un sol procurador, el candidat a la reelecció va assegurar que «no té res a dir» de les valoracions d’altres persones, va remarcar.