Baròmetre del GESOP

Sondeig: Els votants del PSOE recolzen investir Mañueco per aïllar Vox després de les eleccions a Castella i Lleó

  • La meitat dels espanyols creuen que els socialistes haurien de facilitar la reelecció del candidat del PP

Sondeig: Els votants del PSOE recolzen investir Mañueco per aïllar Vox després de les eleccions a Castella i Lleó
2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’envit electoral del 13 de febrer a Castella i Lleó se li va tornar en contra al PP, però la força del bumerang amenaça també d’impactar a la casa del seu veí socialista. La reelecció del president en funcions de la Junta, Alfonso Fernández Mañueco, va quedar en mans de l’extrema dreta de Vox, que la mateixa nit electoral va exigir la vicepresidència del Govern autonòmic.

L’amenaça d’un primer Executiu amb presència ultra a Espanya en 45 anys de democràcia ha situat sobre el PSOE la pressió de desfer el greuge facilitant amb la seva abstenció la investidura de Mañueco. Segons el baròmetre del GESOP elaborat en els tres dies posteriors a les eleccions autonòmiques, gairebé la meitat dels espanyols, el 49,4%, creuen que els socialistes haurien d’investir el candidat del PP per evitar que pacti amb Vox. Un 30,5% rebutja aquesta possibilitat i un 20,2% no ho sap o no contesta.

Aquests percentatges reflecteixen la divisió que suscita un gest, el d’auxiliar el PP, que podria ser contraproduent per a l’estratègia de Sánchez de cara al cicle electoral que acaba de néixer, i sobretot governant en coalició amb Unides Podem. I n’hi ha prou de recordar que va ser, precisament, la idea d’abstenir-se en la investidura d’un candidat del PP, llavors Mariano Rajoy, la que va tombar el mateix Sánchez de la secretaria general del PSOE el 2016. És clar que en aquella equació no hi havia la ultradreta.

No obstant, ara els votants socialistes semblen tenir-ho clar: el 60,6% recolza facilitar la investidura de Mañueco davant un 24,8% que el rebutja. De fet, l’opció d’ajudar el PP per aïllar l’extrema dreta aconsegueix un suport majoritari entre els votants de tots els partits d’esquerres (inclosos Unides Podem i ERC) i de Ciutadans.

En l’electorat del PP, com passa en el si de la formació, hi ha dues ànimes molt dividides: un 42,7% dels votants populars són partidaris que el PSOE col·labori en la investidura, mentre que un 39,4% rebutja aquesta via com a cordó sanitari davant els ultradretans.

Notícies relacionades

Aquesta fractura es reprodueix a escala territorial. Entre els enquestats de les dues Castelles (s’hi inclouen també, doncs, els de Castella-la Manxa), el 44% vol esquivar Vox amb ajuda del PSOE, però el 35,4% rebutja la col·laboració socialista. El recolzament a l’abstenció del PSOE és majoritari a totes les comunitats autònomes, tot i que a Euskadi ho és per tot just una dècima. El 37,6% dels bascos creuen que els socialistes haurien de facilitar la investidura de Mañueco i el 37,5% ho refusen.

Pel que fa als catalans, el 51,6% dels entrevistats són partidaris que el PSOE s’hi abstingui i el 28,2% rebutja qualsevol ajuda a Mañueco.

Fitxa tècnica