Crisi total en les files populars

Pressió màxima perquè Casado dimiteixi

Tots els barons territorials donen l’esquena al líder del PP i li reclamen que convoqui un congrés extraordinari - El dirigent ha sumat aquest matí un degoteig de desercions entre membres del seu cercle més pròxim

Pressió màxima perquè Casado dimiteixi

José Luis Roca

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

La pressió perquè dimiteixi va en augment cada dia que passa. Pablo Casado se sent acorralat i sense recolzaments ja per seguir al capdavant del PP. Però no renunciarà al seu càrrec avui, assegura (a dos quarts de cinc de la tarda) un dels seus portaveus oficials.

Demà, el líder dels conservadors ha convocat una reunió amb els presidents territorials a les vuit de la tarda a la seu de Génova. Tots, inclosos l’incondicional Fernando López Miras (Múrcia), li han exigit que convoqui ja un congrés extraordinari per elegir un nou líder. Demà, si arriba a aquesta reunió d’última hora del dia com a president del PP, sap perfectament el que sentirà.

Els esdeveniments s’han accelerat aquest dimarts, quan Casado ha vist com els seus companys de partit més pròxims, els que l’havien acompanyat a portar els avals el dia que va decidir presentar-se a les primàries el 2018 (Belén Hoyo), inspiradors polítics de dècades (Adolfo Suárez Illana), els càrrecs de confiança (José Luis Martínez Almeida) i fins i tot el seu ex cap de gabinet (Pablo Hispán) volen que se’n vagi. Tots ells, i també la majoria dels vicesecretaris del seu comitè de direcció, li han fet saber que esperen que faciliti la convocatòria d’un congrés urgent.

El president dels conservadors està assistint aquest dimarts a un degoteig d’abandonaments, que arriba un dia després que decidís no dimitir ni reaccionés de manera urgent a la situació de «col·lapse» en què molts veuen el partit després de la guerra fratricida oberta amb Isabel Díaz Ayuso. Una batalla en què ella l’ha acusat d’espiar-la i buscar-li draps bruts i ell li ha llançat l’ombra de la corrupció per uns contractes a dit firmats pel germà de la presidenta, Tomás Díaz Ayuso, amb la Comunitat de Madrid.

Tots aquests diputats esmentats i Almeida, a més, alcalde de Madrid, van veure com aquest dilluns Alberto Núñez Feijóo i Isabel Díaz Ayuso escenificaven la seva aliança per ensenyar al dirigent dels populars la porta de sortida. Els dos barons amb més poder en aquests moments en la formació van acordar diumenge que l’etapa de Casado al capdavant del PP s’ha acabat. Almeida ha anunciat en una roda de premsa al migdia que abandona el comitè de direcció i el seu càrrec de portaveu nacional del PP per centrar-se en l’ajuntament.

Feijóo, que s’ha erigit en portaveu dels barons crítics i s’ha coordinat amb Juanma Moreno Bonilla (Andalusia) i també Alfonso Fernández Mañueco (Castella i Lleó) des que va esclatar la crisi, dijous, ha estat aquests dies prenent el pols al partit per saber com estaven vivint els alts càrrecs el terratrèmol més gran de la història del PP. Segons fonts coneixedores de les múltiples trucades creuades, Feijóo tenia ja el cap de setmana el recolzament d’«11 presidents regionals». En les últimes hores s’hi estan sumant els que faltaven i un que mostra l’abast de l’enfonsament: el president de Múrcia, casadista i, sobretot, fidel al secretari general, Teodoro García Egea, també ha decidit que el més convenient per al partit en aquests moments és convocar un congrés. «La situació és insostenible», ha admès.

A tots ells, a tots els presidents autonòmics del partit (menys Ayuso, que no té les regnes del PP de Madrid), els ha convocat Casado aquest dimecres a la tarda a Madrid. Aquesta cita, anunciada aquest dimarts al matí, és la reunió més important a la qual s’enfrontarà el líder del PP. Allà, en privat, sense micròfons, tots els barons li podran dir al cap de les files populars que el millor per al seu futur és que no esperi més i convoqui ell mateix el congrés extraordinari al més aviat possible. Per fer aquest pas, els estatuts de la formació marquen que es faci en una junta directiva nacional, un òrgan que Casado va dir dilluns que es reuniria la setmana vinent.

Carta firmada per set diputats

Les esquerdes al partit són múltiples i a tots els nivells. Alguns l’hi estan dient des de fa dies a les teles (com Cayetana Álvarez de Toledo) i d’altres han esperat a avui i ho han fet per carta. Hispán i Suárez Illana han unit les seves firmes en una missiva a cinc diputats més (Guillermo Mariscal, José Ignacio Echániz, Sandra Moneo, Carlos Rojas i Mario Garcés), exigeixen a Casado la destitució del secretari general, Teodoro García Egea, i la necessitat de convocar «de manera urgent» un congrés extraordinari.

La de García Egea va ser durant les primeres hores la destitució més reclamada pels barons crítics per intentar tancar la crisi, una cosa que va deixar de ser moneda de canvi dissabte. Ayuso considera el número dos de Casado com l’ordidor de l’operació per espiar-la, a ella i a la seva família, a la recerca d’informació comprometedora amb què poder fer-li xantatge amb l’objectiu que la política madrilenya deixés de demanar que se celebrés el congrés del PP de Madrid.

Notícies relacionades

Aquesta missiva dels set diputats ha arribat després que diversos parlamentaris més hagin anunciat al matí a les xarxes socials el seu prec a Casado que desisteixi en el seu afany i faciliti el relleu. Entre d’altres, s’han manifestat Ana Belén Vázquez, Celso Delgado, Marta González i Javier Bas, els quatre,diputats gallecs, com Feijóo, l’esperança blanca del PP en aquests moments.

El president de la Xunta ha dit ja per fi aquest dimarts que serà on el partit li demani.