Crisi a les files populars

El PP català trenca amb Casado

  • La cúpula catalana i dirigents històrics coincideixen que s’ha de celebrar un congrés extraordinari al més aviat possible

  • Fernández mou fitxa contra el líder nacional i els partidaris d’Egea queden desemparats per la batalla contra Ayuso

zentauroepp45833987 el president del pp  pablo casado  i el candidat a la presid181110132500

zentauroepp45833987 el president del pp pablo casado i el candidat a la presid181110132500 / Nuria Julia

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La guerra entre Pablo Casado i Isabel Díaz Ayuso deixa el líder nacional sol i acorralat, també als territoris on va sembrar una cúpula fidel: Catalunya. El líder del PP català, Alejandro Fernández, ha trencat amb Casado públicament i ja ha comunicat a la direcció nacional que aquest ha de dimitir i convocar al més aviat possible un congrés extraordinari

A causa d’una operació de tendó, Fernández no acudirà presencialment a la cita de dimecres amb els barons de la formació, però segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, ja ha informat el president de la Xunta de Galícia Alberto Núñez Feijóo, i el president d’Andalusia, Juanma Moreno, de la seva postura i estarà disponible per intervenir per via telefònica quan se l’hi requereixi. 

En el PP català consideren que ja no hi ha marxa enrere, que Casado ha de deixar el càrrec i enterrar la destral de guerra per no acabar amb les sigles. La diagnosi compartida per membres de la direcció actual i per diversos dirigents històrics consultats per aquest diari és que «ha perdut el nord» i, sobretot, que «ha perdut la batalla més important, la del relat». «Casado caurà, això ja no és sostenible», diuen diverses fonts, inquirint que només li queda Múrcia com a recolzament incondicional. «La unanimitat en la reunió dels barons perquè marxi serà tremenda», afirma un dirigent.

L’operació catalana d’Egea

Però al mapa popular català hi ha una tensió amagada darrere d’aquesta crisi i que il·lustra el que es juga Catalunya en aquesta partida. Fernández va ser qui va catapultar Casado com a president nacional, malgrat les reticències que generava entre els dirigents històrics catalans afins a Soraya Sáenz de Santamaría i María Dolores de Cospedal. Fernández va mantenir una estreta relació amb Casado, que el va recompensar ungint-lo com a líder de la direcció catalana. Aquest compta amb àmplies simpaties entre les bases, però després del mal resultat de les eleccions del 14-F, la mà dreta de Casado, el secretari general Teodoro García Egea, va començar a ordir una operació sibil·lina per desbancar-lo i posar al seu lloc el dirigent barceloní, Manu Reyes, amb la confiança de l’exalcalde de Badalona, Xavier García Albiol. Ells dos van ser els primers en trencar el silenci sobre la crisi Casado-Ayuso recolzant públicament Casado. Un reconeixement que, dies després i amb setge a Casado més estret, ara complica la seva posició en el partit i provoca que Reyes ja es conjuri amb els seus companys. I és que dilluns, en la reunió del comitè de direcció del PP, el nucli dur i de confiança del líder nacional, la representació catalana ja li va demanar que cessés. L’eurodiputada Dolors Montserrat i la delegada de cultura en el consistori madrileny, Andrea Levy, van reclamar a Casado que fes un pas al costat al més aviat possible i que el futur del partit quedés en mans d’un congrés extraordinari.

Notícies relacionades

«Ara sembla un gran cataclisme, però potser deriva en un incentiu positiu. Aquí el problema que tenim és que depenem del discurs nacional i si es cau en desgràcia és molt difícil aixecar el partit. Amb Ayuso i Feijoo, el lideratge està molt més clar i pot ser que funcioni», diuen fonts del PP.

La reculada de Reyes, amb un tuit en què reclama que es renovi el lideratge nacional, s’ha interpretat com una manera de sobreviure. «Si es posa a fer campanya per Casado, no revalidarà», diu una font, que recorda la valoració de Fernández entre les bases, que aprecien els seus dots d’oratòria a l’hemicicle, i el «desconeixement públic» de Reyes. Ara per ara, malgrat els recels, hi ha tancament de files, i Casado està cada vegada més aïllat.