Almenys tres persones amb vida
Deu morts, 11 desapareguts i tres supervivents en el naufragi d’un pesquer gallec al Canadà
A bord del ‘Villa de Pitanxo’ pescaven 24 tripulants i es van localitzar quatre bots salvavides, dos dels quals eren buits
El pesquer Villa de Pitanxo, de 50 metres d’eslora, va naufragar la matinada d’aquest dimarts en aigües pròximes al Canadà, al calador NAFO. El barco, del Grupo Nores (Marín), es trobava a unes 250 milles de la costa. A bord anaven 24 tripulants: tres han sigut rescatats amb vida, deu cadàvers s’han pogut recuperar i 11 persones més estan desaparegudes segons ha comunicat a última hora de la nit la Xunta de Galícia. El barco encara no ha sigut localitzat, d’acord amb la informació subministrada pel tinent comandant Brian Owens, que coordina tot l’operatiu.
La tripulació estava composta per 16 persones, de les quals 10 són nascudes a Espanya i la resta nacionalitzades, provinents del Perú i de Ghana. Els vuit estrangers són nacionals d’aquests dos països, cinc de Llatinoamèrica i tres de l’Àfrica. Quant als 10 espanyols de naixement, tres són de Marín, tres més de Cangas, i els quatre restants són de Moaña, Bueu, Huelva (tot i que probablement fes anys que residia a Galícia) i un altre, un observador de l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO), era canari.
Just després de la mitjanit, hora local de Terranova, es va informar al Centre de Coordinació d’Emergències d’un senyal EPIRB (radiobalisa de localització) d’un barco pesquer, aproximadament a 250 milles nàutiques a l’est de St. John’s, NL. Un helicòpter CH149 Cormorant, un avió C130 Hèrcules, CCGS Cygnus i diverses embarcacions ocasionals van rebre la tasca d’ajudar.
«A les 5 del matí [hora espanyola] es va perdre el contacte, va saltar la balisa. Fins fa poc no en teníem cap mena d’informació», explica Maica Larriba, subdelegada del Govern a Pontevedra. Segons el relat dels fets, la situació a Terranova era molt dolenta. Es van mobilitzar barcos i helicòpters i es van divisar quatre bots salvavides, dos dels quals eren buits, i en un només hi havia tres supervivents en estat de xoc hipotèrmic. En un dels bots s’han recuperat cossos de tripulants morts per hipotèrmia i se’n continuen buscant supervivents. Les xifres oficials apunten a set cadàvers recuperats i 14 mariners més encara desapareguts. A la zona hi ha pesquers de capital gallec i el portuguès ‘Novo Virgem da Barca’. El ‘Río Caxil’ també es va dirigir a aquest calador per mirar de rescatar supervivents.
La tragèdia ha impactat de ple la comarca d’O Morrada. Segons va indicar la Consellería do Mar, tres dels tripulants provenien de Cangas, tres més de Marín i dos més de Bueu i Moaña. La Xunta de Galícia ha ofert un equip de psicòlegs de la Direcció Xeral de Emerxencias a l’empresa armadora, Grup Nores, i a familiars de la tripulació del barco.
La ministra de Política Territorial i Portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, va explicar després del Consell de Ministres que el Govern estava seguint «amb inquietud i preocupació» les tasques de recerca i de rescat de la tripulació de l’esmentat barco. Ha precisat que l’Executiu està en coordinació i permanent contacte amb els serveis de rescat. La portaveu ha demanat especial prudència en la informació pels familiars de les persones que es troben en el barco.
La tragèdia va sorprendre el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijoo, de viatge a Madrid per participar en el comitè executiu nacional del PP per avaluar els resultats electorals a Castella i Lleó. No obstant, el mandatari va rebutjar totes les preguntes polítiques de la premsa i només es va referir al naufragi per ratificar la informació avançada per FAR sobre l’increment en el nombre de cossos recuperats. «No faré cap declaració perquè no tinc el cap en el Partit Popular sinó en les famílies que probablement han perdut els seus éssers estimats i en l’angoixa de les persones desaparegudes; els demano respecte per aquestes famílies», ha manifestat.
Segons Núñez Feijóo, l’ambaixador al Canadà també l’ha informat que cap a la zona de l’enfonsament «sortia un barco dotat amb totes les característiques tècniques per al rescat i també hi ha un helicòpter». El president gallec ha entaulat contacte amb la ministra de Transport i el representant diplomàtic espanyol al país nord-americà. El compromís és actualitzar la informació a mesura que es vagi confirmant. Són activats els canals diplomàtics amb Mont-real i Terranova per poder facilitar qualsevol notícia a les famílies al més aviat possible.
L’armadora desconeix «les causes que van poder motivar el naufragi»
Grup Nores, l’empresa armadora del «Villa de Pitanxo», ha comunicat que «es desconeixen de moment les causes que van poder motivar el naufragi». «Tots els esforços de la casa armadora estan centrats en el rescat de la tripulació», ha conclòs Nores sobre el «desafortunat i lamentable succés», com assenyalen des d’ARVI.
Una tragèdia per a tota la comarca
L’alcaldessa de Marín, María Ramallo, també ha comparegut al conèixer la tràgica notícia. «És un dia molt difícil per a Marín. És una tragèdia d’una magnitud que no recordàvem, un naufragi que no només afecta el municipi, sinó també Bueu i tota la comarca de Morrazo», ha declarat.
La regidora, que es manté en contacte amb la delegació de Govern i la Conselleria del Mar, ha explicat que es troben a l’espera d’obtenir «més dades i certeses per transmetre-les, sobretot, a aquestes famílies que, mentre esperen, desesperen davant un accident d’una magnitud tan gran».
Notícies relacionadesTambé el president de l’Autoritat Portuària de Marín, José Benito Suárez Costa, s’ha afegit a les condolences i ha mostrat «l’absoluta consternació de tota la comunitat portuària». «Estem totalment desolats pel que ha succeït, més quan afecta un dels nostres: una casa armadora de Marín, una empresa que dona feina a moltes persones de la zona i un armador que, a més, és part del Consell d’Administració d’aquest Port», ha afirmat.
També ha traslladat que han contactat amb l’armador per oferir-los la col·laboració que estigui en mans del Port. «Són un dels nostres i sentim el que ha passat com a part de la família del mar». Ha acabat amb un missatge per a les famílies dels mariners, a les quals ha traslladat «tot l’afecte i carinyo».
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- El pacte del PSOE i Junts sobre immigració s’encalla en els NIE
- El cas Begoña Gómez
- Macron busca trencar la unió d’esquerres per formar govern
- El Rei alerta Roma de passats que no han de tornar "ni com a caricatura"