Gràfic interactiu

Resultats de les eleccions a Castella i Lleó 2022: ¿Qui ha guanyat a cada municipi?

  • El PP torna a dominar el mapa de Castella i Lleó, però cedeix terreny a l’extrema dreta i Sòria Ja

Resultats de les eleccions a Castella i Lleó 2022: ¿Qui ha guanyat a cada municipi?
2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Nacho García
Nacho García

Periodista

Especialista en Periodisme de dades

Ubicada/t a Girona

ver +
Alex R. Fischer
Alex R. Fischer

Infografia

ver +

Les eleccions autonòmiques a Castella i Lleó d’aquest 2022 han tornat a reflectir una clara majoria de dretes en el mapa de la comunitat que el PP ha governat durant més temps i, per tant, que el PSOE ha governat durant menys temps. En aquest mapa, no obstant, el blau dels populars ha cedit part del seu territori al verd de l’extrema dreta de Vox, que ha clavat una nova mossegada electoral al tauler polític espanyol.

El PP ha sigut el partit més votat a l’aconseguir 31 escons, 2 més dels que tenia però lluny de l’objectiu d’acostar-se a la majoria absoluta, per la qual cosa dependrà de Vox per governar, ja que aquest partit ha aconseguit 13 representants; mentre que el PSOE, amb 28 parlamentaris, no té possibilitats de sumar amb altres partits, amb el 99% del vot escrutat.

De fet, si es miren els resultats per províncies, el PP ha aconseguit ser la força més votada en quatre circumscripcions (Àvila, Salamanca, Segòvia i Zamora) i en quatre més ho ha fet el PSOE (Burgos, Lleó, Palència i Valladolid). La gran sorpresa ha sigut la victòria de Sòria Ja en aquesta província, que ha aconseguit tenyir d’un nou color aquest tros de la comunitat, deixant enrere els dos principals partits, que sempre s’havien repartit tots els representants, tant en les eleccions autonòmiques com les nacionals.

De fet, la província de Sòria s’ha quedat com l’única on Vox no ha aconseguit accedir. Una cosa similar ha passat a Lleó, on populars i socialistes han empatat en part per l’escalada de la Unió del Poble Lleonès, al passar d’1 a 3 procuradors, però en aquest cas Vox sí que ha aconseguit 2 representants, cosa que ha deixat fora tant Podem com Cs.

En el següent gràfic interactiu es poden consultar els resultats a cada municipi de Castella i Lleó.

Notícies relacionades

La llei electoral de Castella i Lleó i el repartiment d’escons per cada una de les nou circumscripcions presenta paradoxes, com que Sòria Ja ha aconseguit tres procuradors amb menys de 20.000 vots concentrats en aquesta circumscripció, mentre que candidatures com Unides Podem i Ciutadans tenen gairebé el triple de suports però distribuïts per diverses províncies.

Precisament, aquests dos escons que el PSOE ha cedit a la nova formació a Sòria, juntament amb els dos que li ha arrabassat la Unió del Poble Lleonès a Lleó, que escala fins als tres representants, han resultat claus en el resultat final d’àmbit autonòmic per als socialistes, decantant la balança a favor de les dretes.