Baixada de set escons

El PSOE punxa a Castella i Lleó: torna a ser segon tot i que a només tres escons del PP

  • Els socialistes no compleixen les expectatives dels últims dies, quan esperaven reeditar la victòria en vots del 2019. Es queden a 1,5 punts del PP

  • Són els grans damnificats per la irrupció de l’Espanya Buidada: a Sòria, passen de tres a un procurador

El PSOE punxa a Castella i Lleó: torna a ser segon tot i que a només tres escons del PP

EFE / NACHO GALLEGO

1
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El PP va fracassar en les expectatives a Castella i Lleó. Però el PSOE també. Significativament. No aconsegueix revalidar la seva condició de primera força a a comunitat, com esperava, i té tancades les portes de la Junta per quatre anys més, a afegir als 35 ininterromputs de governs conservadors. Els socialistes salden les urnes autonòmiques del 13-F amb un fiasco, malgrat que els últims dies es respirava un ambient de creixent optimisme. Una baixada de set escons respecte al 2019, la més important després de l’esperat enfonsament de Ciutadans. A Ferraz, no obstant, treien valor a la caiguda evident del seu candidat, Luis Tudanca, per carregar les tintes en un PP que va ser qui «va convocar les eleccions anticipades», però no compleix els objectius i a sobre haurà de dependre de Vox, un soci més incòmode que Ciutadans.

Notícies relacionades

El PSOE va aconseguir aquest diumenge el 30,21% dels vots (menys de 350.000 paperetes), amb més del 93% escrutat. El 2019, Tudanca es va col·locar en el primer esglaó, amb el 34,84% dels sufragis (479.917 recolzaments). És a dir, que es deixa més de 134.000 vots. El descens es percep més en el nombre de procuradors: dels 35 obtinguts fa dos anys i mig als 28 d’ara. A tres del PP, que només guanya dos seients a les Corts respecte a la convocatòria anterior. A 1,42 punts. Els socialistes només van guanyar dues autonòmiques en la seva història, el 1983, en l’única legislatura en què van poder governar, i el 2019, quan no van poder aconseguir les regnes de la Junta per l’aliança del PP i Ciutadans, trencada el desembre passat de forma unilateral pel president regional, Alfonso Fernández Mañueco.

Els socialistes van guanyar el 2019 a totes les províncies, menys Àvila i Salamanca. Aquest 13-F, van vèncer a les tres més poblades (Valladolid, Lleó i Burgos) i Palència. A Burgos va ser a l’únic territori on van aconseguir imposar-se també en diputats. Pateixen la gran clatellada a Sòria: fa dos anys, van tenir tres procuradors, per dos del PP, però després d’aquestes autonòmiques és el principal damnificat de l’empenta de l’Espanya Buidada. Sòria ¡Ja! entra a les Corts amb tres diputats, amb el 41,62% de les paperetes (i s’acosta al 50% a la capital, que governa el socialista Carlos Martínez).