Crònica general

Castella i Lleó lliga Casado amb Vox i castiga el Govern

La força d’ultradreta treu 13 escons i anuncia que exigirà la vicepresidència de l’Executiu de Mañueco (PP)

Castella i Lleó lliga Casado amb Vox i castiga el Govern
4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El PP va aconseguir aquest diumenge retenir el seu feu a Castella i Lleó, on governa des de 1987, però Pablo Casado no va obtenir el triomf incontestable que buscava. El líder del partit va encoratjar la ruptura del Govern de coalició amb Ciutadans i les eleccions anticipades per enfortir-se internament i externament: volia restar-li ímpetu a Isabel Díaz Ayuso i enviar a Pedro Sánchez el missatge que el PP està preparat per tornar a la Moncloa. El resultat obtingut no l’ha ajudat en els seus objectius. Malgrat guanyar les eleccions, els conservadors han tret 31 escons, només 2 més dels que ja tenien, i el PSOE ha quedat segon a tot just un punt en el percentatge de vot: el 31% davant el 30%. I el més significatiu per a Casado i la composició del mapa polític general: Vox va passar d’un escó a 13.

La força d’ultradreta tindrà la clau per a la investidura d’Alfonso Fernández Mañueco. Santiago Abascal, el veritable guanyador de la nit, se’n va anar a Valladolid per acompanyar el seu candidat, un desconegut Juan García-Gallardo. Passades les deu de la nit, tot just agafar el micròfon davant els simpatitzants per analitzar l’aclaparador resultat, va deixar clar al PP que exigirà entrar a l’Executiu regional. «Quina cara de vicepresident li està quedant a Juan García-Gallardo. Espanya vol més ‘gallardos’ i menys ‘rufianes’», va dir. Gairebé ningú coneixia el cap de cartell de Vox fa un mes. És igual. La marca de Vox és molt robusta en aquests moments, davant un Ciutadans que es desfà (va caure de 12 a 1 escó) i un PP que no troba el to per convèncer els votants més de dretes que ara prefereixen els d’Abascal.

Al PP aquesta petició va ser agafada amb recel i el secretari general, Teodoro García Egea, va desviar la responsabilitat al PSOE. Va venir a dir que dels socialistes dependrà que Mañueco hagi de recolzar-se en els 13 procuradors de Vox per poder ser investit. «Ja ha dit que [el candidat del PP] iniciarà una ronda de diàleg amb tothom. Entenc que el PSOE tindrà interès en aquest tema», va respondre sobre la possibilitat que García-Gallardo sigui vicepresident. Els populars li van respondre a Abascal que volen governar en solitari.

Sense efecte de Yolanda Díaz

Dins l’Executiu de coalició a Madrid, el resultat general es va llegir amb cert optimisme, més perquè les expectatives de Casado s’havien enfonsat que per les dades aconseguides pels seus candidats, el socialista Luis Tudanca i el morat Pablo Fernández, que entre els dos van perdre vuit escons. La xifra era remarcada i celebrada pel PP.

El PSOE, que va ser primer en els comicis del 2019, però no va aconseguir governar, va passar a ser segona força aquest diumenge i es va deixar set procuradors, de 35 a 27. El tomb que van somiar els últims dies no es va fer realitat. I els morats van aconseguir mantenir un escó, però van perdre el segon que ocupaven. L’empenta de Yolanda Díaz, la dirigent emergent del bloc morat, no s’ha detectat, tot i que la vicepresidenta podrà dir que gairebé no ha participat en la campanya per la intensa agenda amb què ha treballat aquestes últimes setmanes (l’aprovació de la reforma laboral i la negociació del salari mínim interprofessional, entre altres qüestions).

L’estratègia del Govern central és destacar el revés de Casado per intentar una operació per marcar un canvi de cicle abans que l’any vinent arribin les municipals, les autonòmiques i les generals i trobar-se, en canvi, un resultat que li complica la governabilitat. «Canviar a Ciutadans per Vox, quin negoci,» es queixaven diputats del Congrés recordant que Francisco Igea era fins fa dos mesos el número dos de Mañueco. Els populars poden acabar compartint Govern amb la ultradreta, una cosa que no ha passat fins ara en cap autonomia o ajuntament, ja que la formació d’Abascal sempre decidia donar recolzament a les investidures i les lleis, però no reclamar quota de poder. Abascal va afirmar diumenge a la nit que exigiran el compliment del seu programa, en què demanen evitar «el drama de l’avortament», reclamen el veto parental a les escoles, ataquen l’Estat autonòmic i carreguen contra les ajudes per acabar amb la violència masclista i col·laborar amb els immigrants irregulars que arriben a Espanya.

Notícies relacionades

Al PP li preocupa quedar-se ancorat a Vox davant el cicle electoral que s’acosta, com va deixar clar García Egea. L’esquerra va utilitzar en les dues últimes convocatòries generals del 2019 la por de la ultradreta com a factor mobilitzador. El primer a qui afectarà serà el president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno (PP), que ha de cridar a les urnes abans que acabi l’any i, ara, amb aquest resultat de Castella i Lleó, molt diferent del que va aconseguir Ayuso a Madrid, se li posa costa amunt. Perquè, com van dir en diversos mítings el mateix líder del PP i Mañueco, la seva intenció era repetir la gesta de la presidenta, que va fregar la majoria absoluta, i no necessitar la força d’ultradreta.

Juntament amb la festa a Valladolid de Vox, l’altre focus d’alegria es va localitzar a Sòria, on Sòria Ja va obtenir tres escons i va guanyar el PP (1) i el PSOE (1). A falta d’un ‘Ayusazo’ aquesta nit electoral, els moviments de l’Espanya buidada van celebrar un altre ‘Teruelazo’.