La ressaca electoral

MAPA INTERACTIU: L’escalada del vot a Vox a Castella i Lleó, municipi a municipi

  • L’extrema dreta ha collit entre el 15% i el 20% dels sufragis a vuit províncies i ha guanyat en 80 dels 2.248 municipis

  • Seguiu les últimes notícies després de les eleccions a Castella i Lleó en directe

MAPA INTERACTIU: L’escalada del vot a Vox a Castella i Lleó, municipi a municipi
2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Nacho García
Nacho García

Periodista

Especialista en Periodisme de dades

Ubicada/t a Girona

ver +

En aquestes eleccions autonòmiques de Castella i Lleó de 2022 els partits de la dreta han tornat a obtenir la majoria absoluta que tenen des de 1987, any des del qual el PP governa en aquest territori, tot i que, en aquest cas, el percentatge de vots i el nombre d’escons ha estat repartit entre els populars, Vox i Ciutadans. I en aquest repartiment del pastís, l’extrema dreta és la que més ha guanyat. La nova mossegada ultra al mapa polític espanyol ha sigut tan espectacular com preocupant de cara al pròxim cicle electoral: d’1 a 13 diputats a les Corts i 212.605 vots, que són 136.892 més que el 2019.

Vox ha crescut 12 punts a Castella i Lleó, fins al 17,64% dels sufragis, cosa que li ha permès obtenir representació a totes les províncies excepte a Sòria, on la forta irrupció de Sòria Ja (que ha aconseguit 3 dels 5 procuradors en lliça) ha frenat les expectatives de la resta de partits. A Àvila, Vox ha quedat per davant fins i tot de Per Àvila, que s’ha hagut de consolar amb ser la primera força a la capital.

La ultradreta ha obtingut entre el 15% i el 20% de les paperetes en cada província, Valladolid és on hi ha hagut l’escalada amb més força (19,96%), seguit de Segòvia (19,42%) i Zamora (19,0%). Només a Sòria s’ha quedat en l’11,5%. Quant a les capitals de província, en totes també es mou entre el 15% i el 20% dels vots, excepte a la ciutat de Sòria, on es queda en el 8,9%. El seu rècord entre les capitals l’aconsegueix a Zamora, amb un 18,5% dels vots.

Al mapa interactiu següent es pot observar el percentatge de vot que ha augmentat Vox a cada municipi de Castella i Lleó.

Notícies relacionades

Un altre exercici interessant és relacionar el percentatge aconseguit per la ultradreta amb la mida dels municipis. I la conclusió principal és que la formació de Santiago Abascal arrela amb més força a les poblacions més petites. Vox ha sigut el partit més votat a 80 localitats de les 2.248 de Castella i Lleó. La més gran és Boecillo (Valladolid), de poc més de 4.000 habitants. A més, l’extrema dreta ha quedat per davant del PP en 140 municipis.

Ramiro (Valladolid) i Navares de les Cuevas (Segòvia) són els nuclis amb més paperetes d’extrema dreta, on voregen el 60%. Però Vox ha depassat el 50% dels vots en vuit municipis, també tots ells de petita mida.