Primer any de la investidura

Aragonès avisa que si Espanya no resol el conflicte català s’inclinarà cap a l’autoritarisme

El president alerta que Sánchez està bloquejant el diàleg sobre Catalunya

Demana a l’independentisme que deixi de «mirar-se de reüll» i construeixi «una unitat d’acció»

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Pere Aragonès ha realitzat aquest dilluns, amb pompa, el primer ‘round’ de celebracions pel ‘sorpasso’ aconseguit sobre l’espai postconvergent el Sant Valentí del 2021. Al maig, coincidint amb el primer aniversari de la investidura, tocarà la segona volta. Aquest dilluns, Aragonès va omplir la sala Oval del MNAC de personalitats de la vida social i política catalana, el republicà ha teixit els eixos d’un nou model polític per a Catalunya, per a la «Catalunya sencera», i que segueix l’estela dels projectes de Jordi Pujol i Pasqual Maragall, va dir. Però és clar, per a la posada en marxa d’aquesta concepció, es precisa la independència, va al·legar Aragonès, i per arribar-hi, la resolució del conflicte mitjançant el diàleg. Una negociació que es troba «bloquejada», cosa que va portar el president a llançar una advertència a Pedro Sánchez, sense citar-lo. «Espanya s’inclina cap a l’autoritarisme si no resol el conflicte català», va assenyalar a l’inici de la seva intervenció, i emparant-se amb els resultats de la vigília a Castella i Lleó.

«Hem de compartir amb tots que el procés de negociació viu un moment de dificultat per la poca valentia de Govern, que es nega a fer una proposta política per a Catalunya»; va dir Aragonès, davant la qual cosa, va tornar a advertir que «mantenint aquest bloqueig i aquest immobilisme, sense la valentia de resoldre el conflicte, el Govern estarà obrint la porta a la dreta i a l’extrema dreta. I si això passa, no es podrà culpar l’independentisme, sinó aquells que»; va sostenir, «ni respecten ni accepten els grans consensos de país i que han estat més pendents de no fer enfadar la dreta que d’atendre els grans problemes de fons».

Societat cansada

L’independentisme, va assenyalar, no és «una febre alta, és una qüestió estructural» i obeeix «al cansament de la societat catalana d’intentar transformar un Estat que no vol ser transformat». Per això «cada vegada som més els que defensem la independència com a caixa d’eines per construir el país que volem», va afegir.

¿I com actuar, segons el president? «El Govern no es mourà per voluntat pròpia. Es mourà per la nostra fortalesa» va dir per reclamar una acció «més generosa, més unitària i més cohesionada» entre les forces independentistes. L’objectiu és «forçar el Govern a moure’s i que comenci a traslladar propostes que afrontin l’arrel del problema». EL Govern ha d’encarar el problema català com «li exigeix el Consell d’Europa», començant per «retirar les causa contra Carles Puigdemont» i la resta de residents a l’estranger.

Aragonès, que va dir que la persistència del bloqueig per part de l’Estat no suposarà «quedar-se de braços plegats», va fer una crida a la mobilització popular, tal com va avançar aquest diari dissabte passat, en defensa dels grans consensos catalans, que van des de la llengua a l’autodeterminació. I perquè aquesta mobilització sigui poderosa, ha de ser unitària. «És hora d’escoltar-nos i que deixem de mirar-nos de reüll», va assenyalar Aragonès a la grada independentista.

L’elecció de l’esquerra espanyola

«Si algú entén que la negociació és només un peatge tàctic que s’ha de pagar per governar l’Estat, és que no ha entès res», va dir. «L’esquerra espanyola ha d’escollir si vol completar la reforma democràtica pendent, que inclou el reconeixement de la plurinacionalitat, i del dret a decidir, o es limita a ser una esquerra conservadora i acomplexada», va atacar.

Notícies relacionades

«Es pot discutir el quan i el com. Però el que no podem acceptar com a resposta és que mai, mai hi haurà una via democràtica perquè els catalans decideixin el seu futur», va asseverar. A ningú ha de fer-li por la democràcia, i menys que l’exerceixi la ciutadania», va sentenciar.

Aragonès també va desgranar una sèrie de condicions necessàries per assolir l’objectiu, com pot ser la internacionalització, la mobilització, però també «governar bé». «No hem vingut només a gestionar. La Generalitat no és només un govern autonòmic, sinó que fa seu tot el que passa a Catalunya», va detallar.