Tancament de campanya a Valladolid

El PSOE fa una última crida al vot útil i aspira a reeditar la victòria a Castella i Lleó

  • Els socialistes es veuen igualats amb el PP i amb opcions de governar. Tudanca lluita pels últims escons en lliça a Sòria, Burgos, Valladolid i Segòvia

  • Unides Podem creu que pot mantenir els seus tres procuradors. Díaz ha sigut la gran absent, però els morats creuen que ajudarà la reforma laboral

El PSOE fa una última crida al vot útil i aspira a reeditar la victòria a Castella i Lleó

EUROPA PRESS / CLAUDIA ALBA

7
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

En política, i més davant unes eleccions, és capital la gestió d’expectatives. Pedro Sánchez ho sap prou bé per les seves vides passades. Quan el 2015 i el 2016 les enquestes liquidaven el PSOE i dibuixaven un sorpasso de Podem, un mal resultat però millor del que s’esperava, ho va salvar. Parcialment, sí, fins que el seu propi partit el va defenestrar (però això ja és una altra història). Ara, abaixat el teló de la campanya de les autonòmiques de Castella i Lleó, Ferraz i la cúpula regional creuen que l’han encertat amb l’estratègia: un viatge a les urnes de «menys a més», sense desviar-se de la temàtica principal –els problemes de la comunitat–, optant per la prudència i fiant-ho tot al missatge del «canvi» després de 35 anys de governs del PP. I a un candidat, Luis Tudanca, «honrat», amb un perfil sense grans arestes i que coneix a fons el territori. Els socialistes treuen pit del recorregut i l’oposen a un PP que va vendre fa setmanes l’opció d’una majoria absoluta molt pròxima i que, segons els sondejos, s’ha anat desinflant. Una fallada en la gestió d’expectatives, en definitiva, que pot ferir més encara –això espera Ferraz– Pablo Casado.

Tudanca va guanyar els comicis del 2019 (35 procuradors, un 34,84%) i el PSOE espera repetir com a primera força a Castella i Lleó. Un objectiu que veuen a l’abast, ja que creuen que estan pràcticament empatats amb els populars amb un 29-30% de les paperetes. Reeditar la victòria seria un triomf en una comunitat eminentment conservadora, però la clau estarà en la suma del PP i Vox. Si la dreta i la ultradreta no arriben a la majoria absoluta, el PSOE està convençut que podrà teixir una aliança plural a esquerra i dreta que tombi Alfonso Fernández Mañueco i faci fora el PP. Dirigents de pes del partit creuen que el Govern és més a prop que mai, perquè el PP està «molt desmobilitzat» i l’empenta dels de Santiago Abascal és més baixa del que diuen els sondejos. A Ferraz s’agafen a la cautela: «La nostra primera meta és guanyar en vots, estem molt igualats, després ja es veurà».

Amb un resultat que es preveu ajustat, i una participació que podria rondar, calculen en la direcció federal, el 60%-63% (va ser del 70,71% el 2019), la balança es pot inclinar per molt pocs vots. Per això els socialistes han anat a totes en els últims dies per intentar repetir primers en la majoria de províncies –van vèncer a totes menys Àvila i Salamanca– i per obtenir les restes. Amb l’últim escó en disputa a cada una de les nou províncies, perquè això pot donar la volta als resultats. Ara mateix, estimen, balla l’últim diputat de Sòria, Valladolid, Segòvia i Burgos. Això explica que el president se sumés d’imprevist dijous al míting a Burgos, i el desembarcament diari de dirigents federals i ministres a tot el territori, i el reforç en aquests quatre punts.

Els socialistes s’han animat amb la campanya. «A nosaltres, el somriure se’ns ha fet més ample i a ells, l’enuig», ironitzava Tudanca al míting de tancament a Valladolid, al costat de l’alcalde de la capital, Óscar Puente, i Pedro Sánchez, en un lloc fetitxe per a l’avui president, la Cúpula del Mil·lenni, que va omplir contra pronòstic en l’arrencada de la seva campanya contra Susana Díaz, a qui va batre en primàries. «Ja no dubta ningú el canvi a la cantonada», va clamar el regidor. «Els donarem una lliçó que no oblidaran. El canvi és aquí, a punt d’arribar. Diumenge comença tot, passaran grans coses a Castella i Lleó. Aprofitarem aquesta oportunitat», va afegir el candidat.

La «bona política»

El president va remar, per la seva banda, a favor del vot útil, d’acord amb els ‘trackings’ interns que preconitzen una concentració de l’esquerra entorn de Tudanca: «Si no volem que es repeteixi la història, que els quarters generals de la dreta a Madrid impedeixin el canvi [el pacte entre el PP i Cs va frustrar el 2019 un Govern socialista], no podem repartir el vot, sinó concentrar-lo en l’únic partit que pot liderar i portar a canvi aquest canvi, que és el PSOE i Luis Tudanca». 

Però Sánchez no podia resistir-se a un dels esdeveniments que ha marcat aquesta campanya: la votació de la reforma laboral. Aquest divendres es va conèixer l’informe demolidor dels lletrats del Congrés, que descarta l’error informàtic al qual es va agafar el PP per intentar anul·lar el triomf del Govern central. Els serveis jurídics de la Cambra van tancar «la porta a la maquinació» i a l’acusació de «tupinada», va presumir Sánchez, que de nou va instar els seus a reivindicar la «bona política». Això el va portar a burlar-se de la campanya de Casado i Mañueco, que ha explotat moltes vegades la polèmica de la carn i s’ha concentrat al camp.

«La política no és fer-se un book de fotos, no és parlar en un assecador de pernils, fotografiar-se davant d’ovelles, de vaques, de vedells –va cridar Sánchez davant un enardit auditori–. La política és apujar el salari mínim, revaloritzar les pensions, aprovar l’ingrés mínim vital, una llei de mort digna, una llei de la Formació Professional, és descentralitzar institucions. ¡La política és una cosa molt seriosa, i és el que fa el Govern del PSOE i no el PP!».

A Ferraz i en la federació regional es remarca que «mai» el PSOE havia viscut una campanya amb la seva gent «tan il·lusionada i enxufada», amb el partit «unit, com una pinya», a diferència del PP, «molt mobilitzat». La campanya ha anat «de menys a més» i també l’activació de les seves bases –del PSOE es diu que és una formació dièsel–, i ha servit, creuen, per concentrar el vot útil. «Hem vist els actes plens, les carpes plenes, la gent ens demanava paperetes, i això no ens passava mai», relataven a l’equip de Sánchez aquest divendres, visiblement satisfets. Unes 1.500 persones es concentraven a la Cúpula del Mil·lenni.

Un «dos per un»

Tudanca, Sánchez i tots els oradors en aquest viatge al 13-F han insistit en el missatge del «canvi» després de 35 anys de governs del PP i han atiat la por de la suma del PP i Vox. Dia a dia. «Només hi ha dos camins i hem de mobilitzar, participar. No tenim millor instrument per canviar les coses que el vot», va cridar Tudanca. Per Tudanca, han de «posar peu en paret i parar la dreta i la ultradreta», «acabar amb la dreta, que és la responsable dels problemes d’aquesta terra». L’alcalde de Valladolid va instar els votants a fer un «dos per un», a castigar Mañueco i Casado, a rebutjar l’ardit dels populars, que van convocar unes eleccions «sense raó, amb pretextos i donant la puntada de peu al soci» de Cs. Comicis que s’han convertit més aviat en una «prova de resistència de materials» del PP, en el seu examen final en un moment, va completar Sánchez, d’«esgotament» del seu projecte.

Els morats, això sí, arriben al final de la campanya com la van començar: esgrimint la notícia falsa que es va construir entorn de les paraules d’Alberto Garzón i a les macrogranges. La polèmica va ficar-hi de ple el candidat d’Unides Podem, Pablo Fernández, que espera revalidar els dos escons de Podem i el que va obtenir IU el 2019. S’ha de veure si l’aliança de les dues formacions –es presenten juntes per primera vegada en aquest territori– no els resta recolzaments, com va passar el 2016 quan Pablo Iglesias i Garzón van formar Unides Podem. 

Notícies relacionades

La pràctica absència de Yolanda Díaz a Castella i Lleó (només hi va acudir un dia, aquest dijous) pot tenir un doble efecte. La vicepresidenta segona s’ha mantingut al marge de les eleccions, malgrat ser la primera cita electoral que encara com a líder d’Unides Podem, cosa que podria penalitzar els morats. No obstant, tenia excusa. La ministra de Treball ha tingut una agenda endimoniada. Primer, la reforma laboral; després, apujar el salari mínim fins als 1.000 euros. A UP creuen que això jugarà al seu favor diumenge.

A més, els morats han endurit en les últimes setmanes el seu discurs contra el PSOE, retraient-li el recolzament de Cs a la reforma laboral i marcant una línia dura pel que fa a la reforma fiscal. «No valen els ‘sí però no’ del PSOE, les mitges tintes, i les cames tremolant», va avisar Ione Belarra aquest divendres a Valladolid, abans d’acusar-los d’«incomplir l’acord de Govern». «Si voleu garanties que hi ha un Govern nítidament d’esquerres sense experiments amb la dreta, l’únic que es pot votar és Unides Podem», va sentenciar.