Eleccions 13-F

Luis Tudanca: «Cal donar una oportunitat al canvi a Castella i Lleó»

  • Entrevista al candidat del PSOE a la presidència de la Junta de Castella i Lleó

  • ¿Qui guanyarà les eleccions a Castella i Lleó 2022? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes prohibides

  • Així estan les enquestes de les eleccions a Castella i Lleó 2022

  • Viatge per les sigles de l’Espanya buidada a Castella i Lleó

Luis Tudanca: «Cal donar una oportunitat al canvi a Castella i Lleó»

EMILIO FRAILE

4
Es llegeix en minuts

Luis Tudanca (Burgos, 1978) torna a ser l’aposta del PSOE per impulsar el canvi a Castella i Lleó. El 2019, el dirigent socialista va guanyar les eleccions autonòmiques, però el pacte entre el PP i Ciutadans el va apartar del Govern. Aquesta vegada aspira a repetir triomf i a quadrar els números per desallotjar la dreta del poder 35 anys després.

¿Espera que hi hagi una mobilització més gran de l’esquerra per evitar que el PP continuï en el Govern?

Jo espero que la gent es mobilitzi per donar una esperança a aquesta terra. El senyor [Alfonso Fernández] Mañueco m’ha guanyat totes les enquestes des que va ser elegit candidat del PP, però de moment no ha guanyat cap elecció. Al contrari, va tenir el pitjor resultat de la història del PP a Castella i Lleó. Firmo perquè continuï sent així.

En matèria política, vostè va guanyar les eleccions de 2019, però un pacte a la seva dreta li va impedir governar. ¿El molesta l’actitud actual del candidat de Cs, Francisco Igea, quan va ser ell qui va facilitar que el PP seguís al capdavant de la Junta?

M’alegro que digui que va ser un pacte a la dreta, perquè aquests de centre liberal han demostrat que sempre coixegen del mateix lloc. A ells em dirigeixo: hi va haver molta gent que no va votar el partit socialista el 2019, però que també va votar canvi, perquè l’hi van prometre. Això que estic sentint dir al senyor Igea i al senyor Mañueco ja ho vaig viure el 2019. També deien que no anaven junts, que no pactarien, i després han estat dos anys i mig vivint un idil·li en el qual han sigut corresponsables de la despoblació. En aquest període s’han aprovat només vuit lleis a Castella i Lleó, no hi ha hagut iniciatives sobre absolutament res. Però jo ara no em crec aquesta escenificació en la qual el senyor Igea i el senyor Mañueco han caigut del cavall alhora, han vist la llum i s’han descobert l’un a l’altre. No, no, que estàveu allà junts i que heu estat abraçats. Són dos nàufrags intentant agafar-se a les restes d’un Govern que ells mateixos han enfonsat fent molt mal a Castella i Lleó.

¿Hauria valgut la pena pactar amb Igea?

Hauria valgut la pena donar a aquesta terra una oportunitat de canvi, però bé, l’única part bona d’aquesta convocatòria electoral, que és profundament irresponsable enmig de la sisena onada, és que tenim una magnífica oportunitat d’aconseguir aquest canvi.

Sé que vostè no valora les enquestes com una foto real del que ocorre, però totes auguren una entrada forta de la ultradreta a les Corts. A més, Vox busca el vot en el medi rural apel·lant al sentimentalisme de la gent del camp. ¿El preocupa aquesta deriva?

De vegades quan els veig i els escolto em sembla que saben molt poc de com és el camp a Castella i Lleó. Em sembla que són com una paròdia. Però sí que em preocupa, a qualsevol demòcrata el preocuparia que l’extrema dreta estigui creixent i que vagi a les institucions, i el preocuparia que el senyor Mañueco estigui disposat a qualsevol cosa, una vegada més, per continuar en el poder. Fins i tot, fer vicepresident el candidat de Vox i que pugui portar al butlletí oficial el que escriu a Twitter contra les dones, contra determinats col·lectius, contra les minories, contra qualsevol que no pensi com ells. ¡És clar que em preocupa! Però em preocupa també que, a diferència del que passa a la resta d’Europa, aquí tinguem una dreta que estigui acceptant amb normalitat que la seva única possibilitat de seguir en el Govern sigui pactar amb l’extrema dreta.

Vostè no pactarà amb el PP o amb Vox. ¿Està disposat a fer-ho amb qualsevol de les altres forces sota la premissa que l’important és el canvi?

Sense cap dubte. Necessitem un Govern de canvi, i parlaré amb tots els que vulguin sumar i xerrar de decència, de regeneració, de sanitat pública, de millora dels serveis i d’afrontar el repte demogràfic. El meu únic límit és que no negociaré amb l’extrema dreta. Mai. En la passada legislatura sí que vaig firmar quatre grans acords de comunitat amb el PP, perquè per a mi el primer és Castella i Lleó, abans que qualsevol interès partidista. El criteri no pot ser a qui beneficia electoralment un acord; s’ha de pensar en la gent. Però 35 anys són massa. Si els resultats haguessin sigut bons, més anys. Però si no, ¿seguim pel mateix camí i que desaparegui el poc que queda?

Notícies relacionades

Vostè assenyalava en una entrevista recent que es negava a creure que la corrupció no passés factura. ¿Creu que el PP està aconseguint desviar l’atenció d’aquest focus?

Em sembla que la premissa bàsica de l’actitud d’un servidor públic és l’honradesa. Sense això, totes les altres coses... A més, aquí no estem parlant d’un cas. Estem parlant de les primàries del senyor Mañueco o de la trama eòlica, ¿Quant se n’haurà anat pel desaigüe? També parlem de la Perla Negra i de tants altres casos de corrupció. No pot ser que això no tingui un càstig. Tinc la convicció que ningú s’ha cregut que aquestes eleccions fossin per un altre motiu que no sigui la guerra interna del PP i tractar de tapar els seus casos de corrupció.