Esprint final del 13-F

El PSOE s’encoratja i agita la bandera de la igualtat per frenar un Govern de PP i Vox

  • Els socialistes es creuen la pujada a les enquestes i un possible tomb. Sánchez pressiona i se suma al míting programat a Burgos amb Zapatero i Tudanca

  • L’aprovació de la reforma laboral i la gestió dels fons europeus es converteixen també en actius primordials per al partit

El PSOE s’encoratja i agita la bandera de la igualtat per frenar un Govern de PP i Vox

EUROPA PRESS / TOMÁS ALONSO

7
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Potser al desembre, quan Alfonso Fernández Mañueco, el president de Castella i Lleó, es va embarcar en l’aventura d’una convocatòria anticipada de les autonòmiques, induït per Pablo Casado, pocs podien pensar de veritat, i amb el cap fred, que el PP arribaria al final de la carrera amb la llengua fora i amb el PSOE amenaçant. Però els recorreguts cap a les urnes són cada vegada més incerts a Espanya i el que ahir era una certesa absoluta per als conservadors avui s’ha tornat en inquietud màxima. I, a la inversa, per als socialistes. Encoratjats per la caiguda del PP detectada a totes les enquestes, i sense aparent fre segons els ‘trackings’ interns que circulen als quarters generals dels partits, al PSOE senten que les seves expectatives s’han multiplicat. Que tenen a prop tornar a guanyar i, aquesta vegada, fins i tot governar la Junta a partir de diumenge.

«Es respira el canvi el pròxim 13 de febrer». L’asseveració parla per si mateixa i per qui la pronunciava aquest dijous: el mateix president del Govern. I no estava previst que ell fos al míting a Burgos. A Ferraz i en el PSOE de Castella i Lleó havien programat quatre actes amb Pedro Sánchez en el viatge cap a les urnes: a l’inici, a Zamora (29 de gener); en l’equador, a Lleó (6 de febrer), i en la recta final, a Sòria (el dimecres 9) i a Valladolid (el divendres 11), en el tancament. Però la línia ascendent que dibuixen al PSOE els sondejos –i no només el CIS– va empènyer la cúpula a incloure a última hora una aparició més del líder de l’Executiu i del PSOE. El va sumar al míting ja previst amb el candidat, Luis Tudanca, i amb l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero, un altre dels reclams d’aquesta campanya.

Els socialistes han observat una mobilització creixent de les seves bases en els últims dies i una possible concentració del vot útil entorn de la seva candidatura. També una activació dels simpatitzants de Vox i una baixa resposta del PP en un dels seus feus més clàssics i inexpugnable durant 35 anys. El 2019 van guanyar en el conjunt de la comunitat i en set de les nou províncies –totes menys Àvila i Salamanca–, i per al 13-F aspiren a conservar la seva força en algunes (i rebre el premi per la llei d’Hondt) i aconseguir l’últim escó en disputa. El PSOE no és gaire lluny del triomf, segons assegurava aquest mateix dijous a la Cope Narciso Michavila, president de l’enquestadora GAD3. Ferraz i la federació veuen possible guanyar, més complicat governar.

El PP mai va pensar arribar a la recta final amb la previsió d’un resultat ajustat. «Creien que guanyarien per golejada, però fa dies que demanen l’hora», ironitzava Zapatero al monestir de San Juan de Burgos, davant una parròquia d’uns 700 simpatitzants (segons l’organització), entre els congregats a l’escenari i a la sala annexa.

No és «estancament», és retrocés

L’ànim era evident en el públic i en les paraules dels quatre oradors —la secretària provincial, la diputada nacional Esther Peña; l’expresident, Tudanca i Sánchez–, i el seu fil conductor, molt clar. L’apel·lació al canvi «serè», «decent» de l’aspirant socialista, la reivindicació de la reforma laboral aprovada la setmana passada, la gestió dels fons europeus i remarcar que està en joc «la batalla de la igualtat». El vot femení sempre ha consolidat els triomfs socialistes, i ara hissar aquesta bandera és clau per advertir del risc d’una suma de la dreta i la ultradreta. Perquè tots van repetir a cor que només hi ha dues possibilitats: o un Executiu de «canvi» liderat per Tudanca o un Govern de PP i Vox.

«El canvi és ben significatiu, determinant, no parlem d’estancament», va verbalitzar Sánchez, perquè «es decideix el 13-F entre l’avenç o el retrocés. L’avenç d’una terra o el retrocés en drets i llibertats, especialment de les dones, en aquesta terra. O un Govern del PP i Vox o guanya el canvi amb el PSOE i Luis Tudanca al capdavant». «No farem ni un pas enrere en els avenços aconseguits, no davant els que volen que retrocedim dècades», va afirmar en la mateixa línia el candidat, que va destacar la importància de la «batalla de la igualtat», que guanyaran de nou els que creuen que Espanya «no serà un país plenament democràtic mentre hi hagi una sola dona amb por». En paraules de Sánchez: «Som tolerants amb la diversitat, però exigents amb la igualtat».

El missatge de Zapatero va ser coincident. Llum vermell: «Per un dia, per un vot, per un escó hi pot haver un retrocés històric que comenci a Castella i Lleó, amb Vox en el Govern, amb aquesta dreta sense nord i que només ha fet atacar injustament el Govern d’Espanya cada dia. Diumenge han de guanyar les dones aquestes eleccions, perquè no hi hagi retrocés», per evitar que vencin les veus que «neguen la violència de gènere» i la discriminació de les dones i volen tornar «al silenci més fosc, a l’Espanya més trista». Tudanca va complimentar Zapatero per ser el primer «president feminista» d’Espanya. Ell ara vol ser-ho, va dir, de Castella i Lleó.

La defensa de la reforma laboral no és casual. Ferraz volia mostrar-la com a trofeu abans fins i tot de la seva votació en el Congrés, a l’ésser fruit d’un pacte de patronal i sindicats. Ara li serveix per atiar el PP per «votar en contra d’una norma que no és del Govern», com assegurava el candidat, «orgullosíssim» del decret llei de l’Executiu ja convalidat a la Cambra baixa gràcies a l’equivocació d’un parlamentari popular.

«¿Per a què serveix aquest PP?»

Casado encarna una «oposició negacionista», va abundar Sánchez, «i si no defensa els treballadors, els pensionistes, si no respecta el firmat pels empresaris, si no defensa Espanya a Europa, si només encerta quan s’equivoca, ¿per a què serveix aquest PP?». Els conservadors «han perdut el nord», va sentenciar Zapatero, qui va definir la coalició com el Govern «que més ha fet pels treballadors en democràcia», no només per la reforma del mercat de treball, sinó també per la pujada del salari mínim, que aviat es fixarà en 1.000 euros després de l’acord amb les centrals.

De la gestió dels fons europeus també treuen pit els socialistes. El president va demanar de nou el PP que deixi de fer el «ridícul» posant en dubte el país davant les institucions comunitàries. A l’alcalde de Madrid, es va burlar, no el va rebre ahir «ni el porter» en la seva visita a les institucions europees. I va comparar els 35.000 milions perduts amb el rescat a la banca amb els 140.000 que rebrà Espanya. «L’esquerra governa amb més equitat i governem molt millor l’economia que el PP», es va vantar Sánchez.

El cap del PP va intentar que entrés ETA en campanya després que ‘El Confidencial’ avancés unes suposades converses que va mantenir el secretari general d’Institucions Penitenciàries, Ángel Luis Ortiz, amb col·lectius de suport als presos de la banda. Unes informacions que en el PSOE no creuen que tinguin cap incidència en la campanya ni que retregui els seus votants. Però abans la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, va afirmar que ella prefereix entendre’s «amb el partit de [José Antonio] Ortega Lara», Vox, que «amb els que pacten amb els qui el van segrestar». «És una apreciació molt injusta cap al PSOE», es va regirar Zapatero des de Burgos, perquè «amb el PSOE en el Govern es van acabar els segrestos, els assassinats, els atemptats i el terrorisme d’ETA». Tudanca es va mostrar «orgullós» de la lluita contra ETA de Zapatero, l’exlehendakari Patxi López i l’exministre Alfredo Pérez Rubalcaba, mort el 2019.

Notícies relacionades

Els socialistes creuen un encert haver plantejat una campanya en clau autonòmica, al contrari que Mañueco, que es va erigir en púgil contra «el sanchisme» i que al final va haver de reconduir el seu argumentari vista la caiguda sostinguda en els sondejos. «El PP va començar fent campanya parlant de Sánchez, i va acabar parlant de Vox», va resoldre Sánchez. Més explícit va ser Zapatero: Mañueco va convocar les urnes «per interessos aliens a Castella i Lleó» i per «exasperació de Casado».

«Es pot governar i governarem. Toquem el canvi amb la punta dels dits. Produirem un canvi imparable a Castella i Lleó», va arengar Tudanca als seus. Els socialistes assumeixen que arrabassar la Junta al PP després de 35 anys no serà fàcil, però sens dubte és més a prop que el que s’entreveia fa setmanes. I a aquesta esperança s’agafa el partit en la recta final del 13-F.