Els socialistes creuen que «hi ha partit» en els comicis

Sánchez entra en la disputa amb el PP pel món rural en l’esprint final de la campanya a Castella i Lleó

  • El Govern central aprova aquest dimarts el PERTE agroalimentari, de 1.000 milions, i analitza el grau d’execució de les 130 mesures contra la despoblació

  • Dimecres, el president fa campanya a Sòria i dijous es desplaça a una formatgeria que utilitza renovables a Toledo, abans de tancar el 13-F a Valladolid

Sánchez entra en la disputa amb el PP pel món rural en l’esprint final de la campanya a Castella i Lleó

EUROPA PRESS / RAFAEL GONZÁLEZ

8
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Recta final de la campanya electoral a Castella i Lleó. Els números s’estrenyen i el PSOE considera que «hi ha partit», que no està tot dit, i que els seus pronòstics es van complint, ja que totes les enquestes dibuixen un PP que es va desinflant amb el pas dels dies i que podria tenir dificultats fins i tot per sumar majoria absoluta amb Vox. Els socialistes estan disposats a lluitar en un dels terrenys de joc favorits de la dreta: el món rural. I a rebatre (i combatre) els seus arguments. El president, Pedro Sánchez, aprofitarà aquests últims dies abans de les urnes del 13 de febrer per explicar les mesures desplegades pel seu Govern per cuidar el camp i recalcar el seu compromís amb el sector primari i l’Espanya despoblada.

N’hi ha prou amb seguir la línia de punts: dilluns, presentació del PERTE de la indústria agroalimentària que aquest dimarts aprova el Consell de Ministres. Els membres del Gabinet també analitzaran el grau d’execució de les 130 mesures contra la despoblació aprovades l’any passat. Dimecres, el líder socialista farà campanya a Sòria, epicentre de l’Espanya buidada en aquesta campanya, i dijous es desplaçarà, previsiblement, a una formatgeria de Toledo que ha comptat amb ajudes públiques per posar en marxa instal·lacions d’energia renovable, raó per la qual anirà acompanyat de la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera. Sánchez llançarà el teló d’aquest 13-F divendres a Valladolid. Fonts de l’entorn del president reconeixen aquest missatge implícit que vol llançar el PSOE: que l’Executiu està també amb el camp no amb missatges, sinó amb mesures. Que el món rural, completen a Ferraz, no és del PP i Vox, és dels agricultors.

Quan el titular de Consum, Alberto Garzón, va suscitar la controvèrsia de les macrogranges, el mateix Sánchez va desautoritzar el seu ministre, perquè entenia que no feia justícia al sector, que és «competitiu» i està fent els seus deures, i tampoc posava en relleu el que ha fet el Gabinet per regular la ramaderia intensiva i per defensar el camp espanyol davant Brussel·les, amb la negociació de la Política Agrària Comuna (PAC). Sánchez, com ha fet reiteradament el PSOE, va emfatitzar que el seu Executiu havia aprovat la llei de la cadena alimentària, amb la qual es va buscar que els productors veiessin reforçada la seva posició negociadora i aconseguissin una remuneració justa pel seu treball, prohibint-se la venda a pèrdues.

Des que va esclatar la polèmica, Pablo Casado i Santiago Abascal no han deixat de pugnar pel vot del rural. El líder del PP atresora un complet àlbum amb fotos en instal·lacions ramaderes i agrícoles. Aquest diumenge, per exemple, remarcava a Palència que la remolatxa havia sigut «atacada» pel Govern.

Davant aquest discurs, aquest altre, que remarquen fonts de la direcció de Ferraz: «Som els que més hem fet pel camp». Per això aquest dilluns Sánchez va visitar a Níjar (Almeria) un projecte de geotèrmia profunda promogut per l’empresa Cardial. Allà va anunciar que el Consell de Ministres d’aquest dimarts aprova el PERTE (projecte per a la recuperació i transformació econòmica) agroalimentari.

PP: «Ús partidista» dels fons

Està destinat a «millorar la competitivitat i el futur de pimes i cooperatives» i comptarà amb una inversió pública de més de mil milions d’euros fins al 2023, amb la intenció d’atreure una inversió privada de 2.000 milions més, fet que suposarà una mobilització total de 3.000 milions per al sector de la indústria agroalimentària. Sector, recorda el Govern, que representa el 9% del PIB nacional i ocupa 2,3 milions de persones a Espanya. Serà el quart PERTE que llanci el Consell de Ministres. Abans es van aprovar els del vehicle elèctric, el de la salut d’avantguarda i el d’energies renovables, hidrogen verd i emmagatzematge. El nou projecte, de fet, va dir Sánchez, tindrà vinculació amb aquest últim.

«Espanya té un enorme potencial per convertir-se en una referència en el nou model energètic. Andalusia té totes les condicions, tots els atributs per convertir-se en aquesta transició energètica en una nova indústria que millori i fins i tot transformi el model de creixement industrial», va defensar Sánchez, que va reiterar que fa uns anys semblava una «quimera» parlar d’una economia més industrialitzada, i avui és possible gràcies a la col·laboració publicoprivada i el suport de les institucions públiques, informa Efe.

El Govern, de nou, posa l’accent en l’oportunitat dels fons europeus, cavall de batalla constant del PP. De fet, Pablo Casado va criticar aquest dilluns des de Brussel·les, on es va reunir amb la presidenta de l’Eurocambra, Roberta Metsola, que l’Executiu faci un «ús partidista» dels fons amb el nou PERTE agroalimentari, anunciat «en plena campanya electoral» a Castella i Lleó, segons informa Efe. El cap del PP va tornar a reclamar que les ajudes al pla de recuperació segueixin un procés «transparent i eficient» i es destinin a projectes que «generin ocupació» i es reti «comptes» d’ells.

El titular d’Agricultura, Luis Planas, explica aquest dimarts el nou PERTE, junt amb la portaveu, Isabel Rodríguez, i la vicepresidenta tercera. Teresa Ribera presenta l’informe de seguiment i execució del pla de 130 mesures davant el repte demogràfic. La inversió compromesa és de més de 10.000 milions d’euros (entorn del 10% del pla nombrós amb els fons europeus) en un pla destinat a lluitar contra la despoblació i garantir la «cohesió social i territorial». De nou, l’Executiu de coalició vol posar en relleu que sí que actua per combatre el fenomen de l’Espanya buidada, amb iniciatives i recursos.

Campanya ‘indirecta’

L’informe de Ribera connecta al seu torn amb el següent acte públic de Sánchez. Dimecres es desplaça a Sòria a un míting amb el candidat socialista per Castella i Lleó, Luis Tudanca. Serà la seva tercera aparició a la campanya del 13-F, després de Zamora (29 de gener) i Lleó (6 de febrer, amb José Luis Rodríguez Zapatero). Sòria pot ser la província on quedi més ben posicionat el moviment de l’Espanya Buidada, en aquest cas amb la llista Sòria Ja!, que apunta com a primera força. Els socialistes, no obstant, han bastit ponts amb les candidatures localistes, conscients que sempre que no arribi a la suma del PP i Vox, tindran oportunitats d’arribar a la Junta després de 35 anys a través d’aliances a diverses bandes.

Dijous, si no hi ha canvi de plans, Sánchez farà campanya de manera indirecta. Des de Tembleque (Toledo), en una formatgeria beneficiària de les ajudes de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE) al sector primari per impulsar les instal·lacions de renovables per a la producció d’energia, tant tèrmica com elèctrica, a tot Espanya. El ministeri va destinar 316 milions d’euros, ajudes finançades pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). El president viatjarà amb Ribera i amb tots dos hi serà el president autonòmic, el socialista Emiliano García-Page.

I divendres, final de campanya a Valladolid, amb Tudanca i Sánchez. Diferents dirigents del PSOE, regionals i federals, insisteixen que el 13-F està anant millor fins i tot del previst, perquè el partit està «greixat» i «endollat com mai». «Veiem la gent a l’expectativa —remarca una secretària provincial—, es palpa la realitat d’un possible canvi, cosa que no passava ni el 2019», quan el PSOE va guanyar els comicis però no va poder governar per l’aliança d’Alfonso Fernández Mañueco (PP) amb Cs, matrimoni trencat amb la convocatòria electoral. Els socialistes observen la «desmoralització» en el PP, la davallada que pronostiquen les enquestes. «Els està costant molt mobilitzar la seva gent», indiquen.

Notícies relacionades

Al PSOE de Castella i Lleó i a Ferraz remarquen que la partida està «molt oberta», perquè en bona mesura el resultat dependrà de qui s’emporti l’últim escó a cadascuna de les nou províncies, així que és difícil «concloure res». Per això les «forquilles de diputats tan àmplies», assenyalen, com les del CIS. L’organisme públic és el que ha pintat un panorama més optimista per al PSOE, a l’augurar entre 29 i 34 procuradors, pels 24-30 del PP i els 8-9 de Vox. Els sondejos privats situen el PP primer, tot i que caient. En aquest escenari tan competit, seran decisives, segons el CIS, les petites forces: Ciutadans (2-5), Unides Podem (2-4), Unió del Poble Lleonès (2-3), Per Àvila (1-2) i Sòria Ja! (2-3).

«La dreta està més fragmentada del que podria semblar», calculen els socialistes, i això els afavoreix. I, segons asseguren a la Moncloa, en el pitjor dels casos, en què donés la suma del PP i Vox, estaria servit l’argument per a les següents campanyes, ja que l’entrada de la ultradreta en els governs, un pas no fet fins ara, podria mobilitzar l’electorat d’esquerres en les pròximes convocatòries.