Eleccions de diumenge

Casado desdenya el CIS i no aclareix si està disposat a governar amb Vox a Castella i Lleó

Casado desdenya el CIS i no aclareix si està disposat a governar amb Vox a Castella i Lleó

FACILITADA POR EL PP

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

La pregunta ha sigut clara, però Pablo Casado no ha volgut respondre-la ni la primera ni la segona vegada que la premsa li ha plantejat: ¿acceptaria la família conservadora europea que el PP compartís el Govern de Castella i Lleó amb Vox? La qüestió ha sorgit aquest matí a Brussel·les, a la sortida de l’entrevista del cap de l’oposició amb la nova presidenta del Parlament Europeu, la maltesa Roberta Metsola, també conservadora com ell. A més, Casado es va reunir la setmana passada amb Friedrich Merz, el nou líder de la CDU d’Alemanya, país en què fins ara s’ha evitat qualsevol tipus d’acord amb l’extrema dreta i se l’ha arraconat per no donar-li visibilitat.

Casado, no obstant, no ha volgut aclarir si donarà llum verda a aquest pacte amb Vox en cas que, com assenyalen les enquestes dels últims dies i el CIS d’aquest dilluns, el seu candidat a Castella i Lleó a les eleccions de diumenge el necessiti per continuar sent president regional. El líder conservador ha respost la primera vegada que la força d’ultradreta no ha compartit el poder amb el PP en cap govern autonòmic ni en cap altra institució, traient importància al fet que els seus vots sí que han sigut necessaris (amb el seu vot a favor en la investidura) per retenir aquestes butaques. En aquest context ha recordat que les seves aliances per governar han sigut amb Ciutadans, amb els quals comparteix «principis i valors».

En la segona ocasió que se li ha insistit en la pregunta, Casado ha destacat que Mañueco i ell mateix estan sostenint en la campanya que volen governar «en solitari», és a dir, sense compartir carteres amb Vox a l’Executiu regional, un punt que s’ha de veure que Vox accepti. De fet, Santiago Abascal va avisar dissabte a Burgos que el seu suport no serà «gratis». «Volem governar en solitari. Això és bo per a l’estabilitat, en un moment complex per a tot Espanya i també per a Castella i Lleó», ha declarat Casado.

El president del PP ha llançat una rastellera d’acusacions al Govern quan se li ha preguntat si el seu partit recolza la comissió d’experts que Pedro Sánchez ha proposat per investigar els abusos sexuals comesos per membres de l’Església catòlica. «Res és casual amb les dates. El Govern està aprofitant la campanya de Castella i Lleó no només per repartir fons europeus, no només per emmordassar el Congrés espanyol [amb referència a la votació de la reforma laboral], no només per utilitzar el CIS i la televisió pública, sinó que també ara per fer polítiques per tapar casos a les seves autonomies», ha llançat.

Notícies relacionades

Segons Casado, Mañueco «obtindrà un triomf extraordinari» en els comicis de diumenge i ha assegurat que no li importa que el PSOE es «conformi» amb dir que ara estan a «7 escons i no a 10» del PP. «Nosaltres, a les nostres coses, tenim un bon balanç de gestió i un bon candidat, i tindrem un excel·lent resultat», ha continuat.

Mañueco va trencar el Govern de coalició amb Ciutadans i va convocar eleccions anticipades sense avisar el seu soci després d’acordar-ho amb Casado. El líder del PP busca un revulsiu a Castella i Lleó que l’ajudi a mitigar el poder d’Isabel Díaz Ayuso a Madrid. Diumenge es veurà si la seva estratègia ha resultat positiva per als seus interessos.