Eleccions a Castella i Lleó

Els presidents del PSOE acompanyen Tudanca: «O governa ell o governa Vox»

  • Sis dels nou mandataris autonòmics socialistes participen en un míting al costat del candidat davant els comicis de diumenge

Els presidents del PSOE acompanyen Tudanca: «O governa ell o governa Vox»

El candidato del PSOE a la Presidencia de la Junta de Castilla y León, Luis Tudanca (3i), posa en Segovia antes de participar este sábado en una conferencia de presidentes y presidentas autonómicos socialistas: Extremadura, Guilermo Fernández Vara (izda-dcha); Rioja, Concha Andreu; Navarra, María Chivite, Castilla-La Mancha, Emiliano García Page; Aragón, Javier Lamban, y Asturias, Adrián Barbón, EFE/ Pablo Martín

4
Es llegeix en minuts

El secretari general del PSOECiL i candidat a la Presidència de la Junta, Luis Tudanca, s’ha envoltat aquest dissabte a Segòvia del model de govern del PSOE, encarnat per sis presidents autonòmics socialistes que s’han traslladat fins a la capital de Segòvia per participar en una cimera que ha servit per encoratjar el candidat en la seva carrera cap a la Presidència en les eleccions del pròxim diumenge.

En concret, hi han assistit els presidents del Principat d’Astúries, Adrián Barbón; d’Aragó, Javier Lambán; de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page; de Navarra, María Chivite; de La Rioja, Concha Andreu, i d’Extremadura, Guillermo Fernández Vara. Per contra, el partit ha acusat les absències del president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, per ser contacte estret d’un positiu per covid; el president de València, Ximo Puig, que ha al·legat «motius personals», segons han informat fonts socialistes, i la de les Balears, Francina Armengol, per problemes d’agenda.

Tots els participants han dedicat paraules d’ànim a Tudanca, al qual han augurat la victòria electoral en els comicis del pròxim 13 de febrer, amb arengues com que «se li està posant cara de president», perquè «o governa el PSOE o governa Vox». 

Exemple de gestió

En aquesta convenció, Tudanca s’ha mirat al mirall de l’experiència dels seus companys de partit, que li han servit com a exemple de gestió en un acte en el qual ha confessat sentir un «recolzament aclaparador» que ha agraït «de cor»: «Sis presidents demanant-nos que guanyem i governem... sense pressió, eh», ha fet broma, tot i que ha garantit que «guanyarà i governarà». 

Entre els prop de 200 assistents a aquest acte de campanya celebrat a la Fundació Caja Segovia hi havia també l’expresident de la Junta, Demetrio Madrid, a qui l’auditori ha dedicat una ovació dempeus; la vice secretària general del PSOECiL i delegada del Govern a Castella i Lleó, Virginia Barcones; la secretària d’organització del PSOECiL, Ana Sánchez, així com diverses desenes de diputats i dirigents socialistes. 

Prèviament a la cimera, els presidents s’han fet una foto de família a la plaça del Azoguejo, a la terrassa de Santa Columba, als peus de l’Aqüeducte de Segòvia, monument que ha impressionat alguns dels dirigents, a qui Tudanca ha explicat algunes pinzellades històriques.

La cita ha arrencat entorn de les 11.00 hores amb el col·loqui ‘El model autonòmic socialista’, que ha estat moderat pel president del Senat, Ander Gil, que ha elogiat la «coherència i honestedat» com a principals valors de Tudanca, mentre ha destacat els «denominadors comuns» entre els «diferents formats» que hi ha de governs del PSOE, que ha resumit en els conceptes d’«estabilitat i responsabilitat».

En la seva benvinguda, l’alcaldessa de Segòvia, Clara Luquero, que ha exercit d’amfitriona d’aquesta trobada, ha apel·lat a la «força del vot» i al seu «enorme poder de transformació» per animar a utilitzar-los per aconseguir que Castella i Lleó «tingui futur», doncs considera que «l’esperança només pot arribar de la mà de Tudanca».

L’encarregat d’inaugurar el debat sobre ‘El model autonòmic socialista’, el president del Principat d’Astúries, Adrián Barbón, ha recordat que el PSOE és l’únic partit que ha presidit totes i cadascuna de les comunitats autònomes per demanar als votants que, «en un context complex de pluripartidisme, apostin per un de socialista, perquè aquests governs no fallen ni es trenquen mai», davant altres que «salten per l’aire», abans d’incidir que «a Luis Tudanca se li està posant cara de president». 

Per la seva banda, Lambán ha considerat que, amb Luis Tudanca com a president, Espanya «hi sortirà guanyant», mentre ha avançat que l’entesa entre Castella i Lleó i Aragó també «serà més gran» i ha confessat que li professa al candidat socialista una «simpatia personal més enllà de la política». 

En la mateixa línia s’ha expressat el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que ha vaticinat que amb Tudanca «hi guanyarà molt l’Espanya inclusiva que tots defensen, tot i que alguns es pensin que és seva».

La presidenta de Navarra, María Chivite, que ja va aconseguir aquest «canvi i esperança» dels quals parla Tudanca, li augura la victòria «atesa la similitud de les seves propostes» perquè «porta els castellans i lleonesos al cor». 

Notícies relacionades

També ha aportat «el seu gra de sorra» la presidenta de La Rioja, Concha Andreu, en una intervenció de clausura en la qual ha animat a «anar a votar per guanyar i per donar esperança a la fantàstica comunitat de Castella i Lleó». 

Finalment, el president d’Extremadura, Guillermo Fernández Vara, ha recordat que «la base d’un gran projecte és que tots se’n sentin part», una cosa a què reconeix que s’ha dedicat aquest temps el candidat socialista «en cos i ànima» per «construir una proposta política de transformació i canvi».