Polèmica

El Govern publica els criteris del repartiment dels fons europeus per frenar les crítiques del PP

El 78% dels diners distribuïts a les autonomies s’han decidit en conferències sectorials i la resta ha sigut per concessions directes o convenis

El Govern publica els criteris del repartiment dels fons europeus per frenar les crítiques del PP
2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Després de setmanes de crítiques del PP qüestionant el repartiment dels fons europeus entre les comunitats autònomes, el Ministeri d’Hisenda ha publicat aquest dilluns un document recopilatori en què descriu els criteris de distribució entre els territoris de cada una de les 29 reunions de conferències sectorials celebrades amb tal finalitat i en cada una de les 28 resolucions de concessions directes, convenis o altres tipus d’instruments.

En total, segons aquest document recopilatori publicat a la pàgina web oficial del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, s’han repartit un total d’11.246.812.098 euros i 74 cèntims entre el conjunt de les comunitats autònomes, Ceuta i Melilla, Universitats Públiques i altres entitats públiques territorials, al llarg del 2021. A través de conferència sectorial concretament s’han transferit un total de 8.831.363.039 euros (el 78% del total) i a través d’altres instruments, com concessions directes o convenis, un total de 2.415.449.060 euros.

Les dades sobre les quantitats repartides són les mateixes difoses pel Govern des de mitjans de desembre, a partir d’una presentació de la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, sobre l’execució dels fons europeus el 2021. La novetat ara és que s’han recopilat els criteris de repartiment de cada una de les partides en un sol document.

Tal com es va avançar al desembre, les comunitats que més fons del Pla de Recuperació han rebut el 2021 en números absoluts coincideixen en aquest cas amb aquelles que tenen una població més gran, en aquest cas Andalusia (17,03% del total), Catalunya (14,04%) i la Comunitat de Madrid (10,79%).

Segons les dades oficials, a través de les 29 conferències sectorials en les diferents àrees (transports, agricultura, ocupació, educació, salut, esport, igualtat, justícia, medi ambient, turisme, administracions públiques, vivenda, transformació digital, serveis socials o competències digitals), s’ha procedit al repartiment de 8.831.363.039 euros entre les diferents autonomies. En aquests casos, els criteris de repartiment adoptats als fòrums on hi ha representats els responsables autonòmics tenen a veure amb variables com la població, el nombre de persones en erto, la població més gran de determinat nivell d’edat, la xifra de centres per a la prestació de determinats serveis i d’altres.

Notícies relacionades

D’altra banda, a través d’altres instruments, com concessions directes o convenis, s’han repartit 2.415.449.060 euros més. És el cas, per exemple, del repartiment dels 400 milions del pla Moves-Idae, en funció de les xifres del padró municipal. També pertany a aquest bloc, per exemple, el repartiment de 73.350.000 euros en subvencions per a la restauració ambiental de zones afectades per la transició energètica, degradades a causa de la mineria del carbó; les comunitats d’Astúries, Aragó i Castella i Lleó han sigut les destinatàries d’aquestes ajudes.

En aquest bloc es troba també el real decret que ha motivat el recurs de la Comunitat de Madrid davant el Suprem contra el repartiment de 9 milions d’euros entre les comunitats de Navarra, País Basc, País Valencià i Extremadura dins d’un projecte pilot d’ocupació extensible, després, a la resta de les autonomies, segons indica el document.