Horitzó electoral

Espanya Buidada de moment no té plans per llançar candidatures a Catalunya

  • El nou partit ha plantat les primeres llavors a la regió, però considera que és aviat per plantejar llistes electorals a les províncies catalanes

Espanya Buidada de moment no té plans per llançar candidatures a Catalunya

Tomás Alonso / Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

L’anomenada revolta de l’Espanya Buidada té diumenge vinent la seva primera prova de foc en les eleccions de Castella i Lleó, unes autonòmiques que serviran al moviment per mesurar les seves forces a les cinc províncies on ha presentat candidatures i comprovar el seu potencial de cara a l’horitzó electoral del 2023. El nou partit polític, que aspira a defensar els interessos de les regions més despoblades i revertir els desequilibris territorials, es planteja impulsar candidatures a les 30 províncies on estan implantades les 160 plataformes i associacions que l’integren. Cap província catalana està de moment entre aquestes, però des de l’executiva del partit no es descarta que aquestes llistes electorals prenguin forma al seu degut moment, a mesura que maduren les incipients llavors que ha plantat a la comunitat.

«Encara no hem establert contactes per crear llistes a Catalunya. Però és possible que es vagin produint a poc a poc», diu a EL PERIÓDICO Antonio Saz, portaveu d’Espanya Buidada i un dels membres que componen la seva executiva. «Ara estem tots molt expectants de l’evolució de les eleccions a Castella i Lleó. Crec que serviran perquè ens reafirmem i que els ciutadans vegin que som una opció diferent que posa les persones per davant de les ideologies. Allà és on començarem a veure l’acostament i aquesta presa de contactes». Les enquestes vaticinen resultats modestos per a les diferents marques del partit en les autonòmiques de diumenge, llevat de Burgos i especialment Sòria, on podria obtenir la majoria de vots. Cosa que no impedeix que puguin acabar tenint la clau per decidir si serà el PSOE o el PP qui formi el pròxim govern.

De moment, ja han aconseguit que els grans partits hagin fet seves moltes de les seves reivindicacions, el camí més curt per mirar de neutralitzar el moviment. «Els territoris tenim una línia divisòria que ens separa en províncies, però les problemàtiques són molt semblants. El mateix problema que tenim a Terol amb la invasió de les eòliques en el medi rural, el tenen des de fa anys a Tarragona», diu Saz, informàtic de professió que va començar la seva carrera política a Terol Existeix, el germen d’Espanya Buidada. «I quan demanem que els serveis bàsics estiguin a un màxim de 30 quilòmetres de distància de cada poble o que tots tinguin 100 MB simètrics de cobertura d’internet, aquestes mesures són igual de vàlides per al món rural català».

‘Lobbies’ catalans contra la despoblació

El salt a l’arena electoral d’Espanya Buidada, que es va registrar formalment com a partit polític a finals de setembre, coincideix amb l’aparició a Catalunya de grups de pressió amb idèntic caràcter trasversal i propostes molt semblants per frenar la sagnia demogràfica. Un d’aquests, País Rural, ha tingut contactes directes amb el nou partit, com va avançar EL PERIÓDICO, tot i que no s’han traduït de moment en una adhesió formal a Espanya Buidada. També ha cooperat amb entitats socials que lluiten contra el qüestionat model d’implantació de les renovables a la província de Tarragona.

Notícies relacionades

«Hem plantejat una candidatura a Madrid perquè és focus d’absorció dels nostres territoris. Una vegada explorem les nostres possibilitats allà, indagarem sobre la repercussió que podríem tenir a Catalunya. De moment, no hi ha res en ferm», diu Saz. El portaveu del partit no creu que l’independentisme hagi de ser necessàriament un obstacle per a la penetració del seu partit a la regió. «No crec que sigui un mur perquè, al final, el que volem és millorar la vida de les persones, independentment d’on visquin. Busquem un model de país equilibrat i en aquest model caben tots».

Espanya Buidada vol articular-homitjançant un pacte d’Estat que afronti a llarg termini els problemes estructurals que propicien el despoblament. «Per a molts municipis estem veritablement davant les últimes oportunitats. Si no canvien aquestes dinàmiques, en cinc o 10 anys es quedaran buidats. Estem davant una emergència», adverteix Saz a l’altre costat del telèfon.