La Salle de Premià de Mar

Sánchez rep Alejandro Palomas després de denunciar que va ser víctima d’abusos sexuals

L’escriptor va revelar que un professor el va violar, el va masturbar i li va fer tocaments en diverses ocasions quan ell tenia entre 8 i 9 anys

Sánchez rep Alejandro Palomas després de denunciar que va ser víctima d’abusos sexuals
3
Es llegeix en minuts

El president del Govern, Pedro Sánchez, rep aquest dijous l’escriptor Alejandro Palomas, després que revelés que va ser víctima d’abusos sexuals per part d’un professor de La Salle de Premià de Mar (Barcelona), quan tenia 8 anys.

La trobada té lloc després que l’escriptor, Premio Nacional de Literatura Infantil y Juvenil i premi Nadal 2018, revelés que un germà de La Salle, a qui anomena L i que va ser el seu professor i tutor a La Salle de Premià de Mar (Barcelona), el va violar, el va masturbar i li va fer tocaments en múltiples ocasions quan ell tenia entre 8 i 9 anys.

Els pares de l’escriptor van denunciar el cas a la direcció de l’escola, que els va assegurar que intervindrien en l’assumpte i que no tornaria a passar, i Palomas recorda que llavors va deixar de ser l’alumne preferit del professor i va passar a ser l’«empestat».

El president del Govern va agrair a Twitter el seu «coratge» i «valentia» per fer públics aquests fets, després que Palomas escrigués a la mateixa xarxa social: «Sr. President: acabo de despullar el meu dolor en una ràdio per tots els nens i totes les nenes abusats/des i violats/des per membres de l’Església catòlica des de fa dècades. Som memòria històrica enterrada en vida. Doni’ns vostè la veu».

Durant la seva visita als Emirats Àrabs Units, Sánchez va explicar que ja tenia una idea d’algunes actuacions que pot impulsar per investigar aquests abusos, però que per prendre una decisió final vol conèixer abans el testimoni directe d’alguna de les víctimes.

Comissió sobre la pederàstia a l’Església

La trobada té lloc després que la Mesa del Congrés obrís la via a posar en marxa una comissió d’investigació sobre la pederàstia a l’Església, una iniciativa presentada per Unides Podem, ERC i EH Bildu, i sobre la qual el PSOE mostra dubtes de com afrontar-la.

Aquest dimecres, el portaveu i secretari general de la Conferència Episcopal (CEE), Luis Argüello, va opinar que una comissió al Congrés no és l’àmbit adequat per investigar els casos de pederàstia a l’Església, perquè hi «influiran més les qüestions polítiques i les necessitats de recolzaments que l’interès real de les víctimes».

També la Fiscalia General de l’Estat ha demanat a les fiscalies autonòmiques que li enviïn totes les denúncies i querelles en tramitació sobre agressions i abusos sexuals a menors comeses per religiosos.

En aquest sentit, Argüello creu que seria complet «si es digués quants casos d’abusos hi ha tramitats al conjunt de l’Estat [...], ja que afecten tota la societat».

Per la seva part, l’arquebisbe de Burgos, Mario Iceta, va assegurar en un comunicat que aplicarà tots els mitjans al seu abast per portar a terme «amb rigor i profunditat» la investigació de cada cas i posar-los a disposició de la justícia perquè faci la seva tasca.

La Salle contacta amb Palomas

Mentrestant, la direcció de La Salle de Premià de Mar (Barcelona) ha pres declaració a companys i professors de l’escriptor Alejandro Palomas per investigar els abusos sexuals que va patir quan tenia 8 anys i s’hi ha posat en contacte per conèixer dades clau del cas i avançar en el procediment intern en marxa.

Notícies relacionades

En un comunicat, l’Institut dels Germans de les Escoles Cristianes (La Salle) ha explicat que la direcció s’ha posat en contacte amb Palomas i espera poder reunir-se amb ell per demanar-li perdó personalment pels abusos sexuals que va patir quan tenia 8 anys, mentre ha remarcat la seva «total voluntat de transparència» per conèixer els fets.

Al conèixer la denúncia de Palomas, La Salle ha obert una investigació al professor, que ara té 91 anys i viu en una residència de la congregació a Cambrils (Tarragona), per saber si hi va haver més víctimes, i ha condemnat els fets, que ha considerat «menyspreables».