Queden dos dies pel debat al Congrés

El PSOE dona per fet que salvarà la reforma laboral amb Cs i els partits petits

  • La pressió sobre ERC i el PNB puja, tot i que el Govern rapinya tots els vots possibles. També sondeja Pablo Cambronero, ex de Cs avui al grup mixt 

El PSOE dona per fet que salvarà la reforma laboral amb Cs i els partits petits
4
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Més País-Equo i Compromís recolzaran la reforma laboral. Ja està confirmat. Els dos partits sumen tres vots. Fonamentals, a hores d’ara. Tant que l’Executiu de coalició de PSOE i Unides Podem està a prop de salvar el text. Pels pèls, això sí, si ERC i el PNB, partits als quals continua pressionant i amb qui encara negocia, es mantenen en el no. Està només a quatre vots, perquè falten dues incògnites pendents de resoldre: què farà el PDECat, amb quatre diputats, i la Unió del Poble Navarrès, amb dos. Si els primers voten que sí, com esperen els socialistes, i els regionalistes navarresos s’abstenen, el Govern tiraria endavant el decret llei. Amb una majoria alternativa i amb l’auxili imprescindible de Ciutadans, menystinguts pels morats. El portaveu socialista, Héctor Gómez, va donar per fet aquest dimarts aquest compte, i així el text tindria garantits els recolzaments necessaris per no naufragar.

El marcador oficial a aquestes hores, doncs, és de 170 vots a favor assegurats i 173 en contra. El decret llei necessita la majoria simple (més sís que nos) per ser convalidat pel Congrés el dijous 3 de febrer. És a dir, que el Govern en té prou, sobre el paper, amb sumar 174 vots a favor i almenys dues abstencions. Per això només li val que els postconvergents se situïn en el sí i, una vegada amarrats aquests quatre escons, n’hi hauria prou que els dos parlamentaris d’UPN s’abstinguessin.

Aquest marcador pot ser més favorable per al bipartit si Pablo Cambronero, diputat díscol de Cs que va marxar al grup mixt, passés del no –que es dona per fet– a l’abstenció o al sí. El PSOE dona per fet ara que el PDECat ratificarà el seu suport i que UPN facilitarà la convalidació. No obstant, els dos partits donaran compte de la seva decisió aquest dimecres, com van indicar fonts de les dues forces a aquest diari. En el cas dels foralistes navarresos, la seva posició dependrà de si els independentistes entren en l’equació.

Més País-Equo (dos parlamentaris) i Compromís (1), aliats electorals, van comparèixer junts aquest dimarts al Congrés per confirmar que votaran a favor de la reforma laboral. Inés Sabanés i Joan Baldoví (el líder de la formació ecosocialista, Íñigo Errejón, està confinat per covid) van al·legar que el text és un «avenç» important en la recuperació dels drets dels treballadors i, com que es tracta d’un pas endavant, senten la necessitat de recolzar-lo. 

Les dues formacions tenien clar «des del primer moment», segons indicaven fonts pròximes a Errejón, que el PSOE no cediria a canviar ni una sola coma del text acordat amb patronal i sindicats i es van centrar a tancar més avenços fora del decret. Així, Més País i Compromís han acordat amb el Ministeri de Treball un pla de xoc contra la temporalitat i les jornades abusives, especialment en dones, i la incorporació en el departament que dirigeix Yolanda Díaz una «línia de treball de salut mental i precarietat».

«La reforma laboral és un avenç que recupera drets per als treballadors, reduirà la temporalitat i enforteix la negociació col·lectiva. Recolzarem aquest avenç malgrat que no és la reforma laboral que hauríem fet ni la derogació que el Govern va prometre», va tuitejar Errejón en un petit toc a Díaz i a Unides Podem, que van lluitar perquè el Govern assumís la paraula «derogació», de la qual desconfiaven els socialistes. 

Hores d’infart

El PSOE (120) i Unides Podem (34) sumen 154 escons, un menys perquè la vacant d’Alberto Rodríguez, condemnat pel Suprem, no s’ha cobert. S’hi hauria de sumar Ciutadans (9) i la resta de petits partits que ja van anunciar el seu sí: Coalició Canària (1), Nova Canàries (1) i Partit Regionalista de Cantàbria (1). Terol Existeix (1) va consolidar dilluns a la nit el seu vot a favor. 167 vots que, amb els tres que proporcionen Més País i Compromís arriben, als 170. 

En el no se situen PP-Fòrum (89), Vox (52), Bildu (5), Junts (4), la CUP (2) i el BNG (1). En el rebuig cal situar, per ara, ERC (13) i el PNB (6), tot i que el Govern no perd l’esperança amb cap d’ells. Per arribar a 173 diputats s’hauria de confirmar el no de Pablo Cambronero. Els socialistes li van avançar que li trucarien, tot i que ell, de moment, s’inclina pel vot en contra, informa Paloma Esteban. 

Notícies relacionades

Si Cambronero es mogués cap a l’abstenció o el sí (en aquest últim cas, com els seus excompanys de Cs), el Govern tindria una posició una mica més còmoda. El compte dels nos arribaria fins als 172 vots, per la qual cosa tindria un matalàs de com a mínim dos més a favor. És a dir, que el Govern pot disposar de 174 sís mínims i dues abstencions o fins i tot un màxim de 177 suports. Tot dependrà dels últims moviments i que ERC i el PNB ratifiquin el seu no.

Res està dit definitivament. Queden dies, hores, d’infart.