Els comptes de l’Estat

Pactòmetre | ¿Com i amb qui pot Sánchez salvar els Pressupostos?

Les esmenes a la totalitat garanteixen al Govern superar el primer tràmit, però no l’aprovació definitiva

votacion-presupuestos

votacion-presupuestos

6
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Pressupostos Generals de l’Estat del 2022 han superat el seu primer examen al Congrés amb el debat de les esmenes a la totalitat. Una primera votació que el Govern ha salvat amb facilitat gràcies al recolzament dels principals socis de la investidura. No obstant, la majoria d’aquests grups han advertit a l’Executiu que haver-lo ajudat a neutralitzar aquest primer escull no significa que vagin a aprovar els comptes en la votació definitiva, prevista per a finals de novembre.

La situació actual

Els Pressupostos comptaven amb set esmenes a la totalitat: El PP, Vox, Ciutadans, Junts, la CUP, Coalició Canària i Fòrum Astúries. Els socis del Govern han aconseguit neutralitzar-les amb el suport d’ERC, PNB, EH Bildu, el PDECat, Més País, Compromís, Nova Canàries, el BNG, PRC i Terol Existeix. El resultat ha sigut de 156 vots a favor de les esmenes de devolució, 188 vots en contra i 1 abstenció.

A partir d’ara, el Congrés començarà la discussió del contingut del projecte, a través de les esmenes parcials. Per a això, els grups tenen fins aquest divendres, 5 de novembre, per registrar les seves esmenes. La votació definitiva dels Pressupostos està prevista per a la setmana del 22 al 25 de novembre.

EL PACTÒMETRE

La majoria de la investidura

Notícies relacionades

El president del Govern, Pedro Sánchez, va ser investit el gener del 2020 amb els vots a favor del PSOE (120), Unides Podem (35), PNB (6), Més País (2), Compromís (1), Nova Canàries (1), el BNG (1) i Terol Existeix (1). La clau llavors va ser l’abstenció d’ERC (13), a la qual es va sumar la d’EH Bildu (5). Una vegada tombades les esmenes a la totalitat, els Pressupostos seguiran el seu curs i el Govern podria buscar reeditar aquesta alineació per tirar endavant els comptes, a finals de novembre.

La majoria dels últims Pressupostos

Més còmode, tot i que també més difícil, seria per als socis de la coalició repetir la inèdita majoria amb la qual es van aprovar els comptes vigents. Les negociacions amb cada força i el fet que fossin els primers Pressupostos després de la pandèmia van propiciar una àmplia majoria de 189 vots a favor: PSOE (120), Unides Podem (35), ERC (13), PNB (6), EH Bildu (5), PDECat (4), Més País (2), Compromís (1), Nova Canàries (1), PRC (1) i Terol Existeix (1).

LA POSICIÓ DE CADA PARTIT

PP

El principal partit de l’oposició està completament descartat com a soci. «Els pressupostos del Govern de coalició PSOE-Unides Podem neixen morts», va resumir el president del PP, Pablo Casado, per justificar la seva esmena a la totalitat.

Unides Podem

Després de superar no pocs esculls, sobretot per la llei de vivenda i la política fiscal, els socis de la coalició del Govern van arribar a un acord per aprovar uns Pressupostos amb rècord de despesa social, gràcies als fons europeus.

Vox

Ni hi és ni se l’espera. La formació d’extrema dreta ha esmenat uns comptes que considera que porten a Espanya a la «ruïna» perquè, entre altres coses, «augmenten les partides dels sindicats, del Ministeri d’Igualtat i del Ministeri de Consum, que ataca el sector primari».

ERC

Els republicans han renunciat a presentar esmena a la totalitat a l’aconseguir la potestat de poder fixar una quota de producció audiovisual en les llengües cooficials, un acord per a la transferència immediata a la Generalitat de les beques universitàries i un altre per a la gestió íntegra de l’ingrés mínim vital.

Ciutadans

La formació taronja, que l’any passat no va registrar esmena a la totalitat al Congrés, tot i que sí que ho va fer després al Senat, veta en aquesta ocasió els Pressupostos perquè les previsions econòmiques «no són realistes, ni en el creixement del PIB estimat ni en la recaptació tributària».

PNB

També esgotant el termini legal, els nacionalistes bascos van rebutjar l’esmena a la totalitat a l’haver obtingut de l’Executiu un «acord polític» per a la gestió íntegra per part del Govern basc de l’ingrés mínim vital.

EH Bildu

Els ‘abertzales’ no han presentat esmena, però esperen compromisos per part del Govern, com avenços en la derogació de la reforma laboral i la ‘llei mordassa’, i «mecanismes permanents» per garantir les mesures de l’escut social.

Navarra Suma

La marca hereva del PP i UPN a Navarra no ha presentat esmena a la totalitat, però està predisposat a recolzar la resta de vetos perquè considera que els comptes del Govern «menystenen» la comunitat foral.

Més País

La formació d’Iñigo Errejón assegura que les negociacions amb el Govern avancen, però reclamen al PSOE i Unides Podem que «es mullin» per «una transició ecològica que beneficiï més qui més ho necessita i que generi llocs de treball verds», i en matèria de salut mental.

BNG

Els nacionalistes gallecs no presentaran esmena a la totalitat, a diferència del que van fer en els comptes del 2021, però avisen que el seu suport final encara no està garantit, ja que el Govern «no està demostrant un gran interès».

Junts

Junts per Catalunya impulsa la seva pròpia esmena a la totalitat després d’haver posat cinc condicions a Sánchez per evitar-la: que es mantingui el fons Covid, una gestió territorialitzada dels fons europeus, mecanismes per garantir el compliment de les inversions, incorporar el català a la llei audiovisual i el traspàs de Rodalies.

PDECat

Els postconvergents veuen «molt marge de millora» en el projecte de Pressupostos i s’han mostrat disposats a negociar amb el Govern, així que recolzaran la seva tramitació al Congrés i ajudaran a tombar les esmenes totals.

CUP

Després de renunciar primer a presentar-la, els anticapitalistes defensen una esmena «amb text alternatiu» en què reclamen compromisos per convocar un referèndum d’autodeterminació a Catalunya i l’amnistia dels dirigents del procés.

PRC

El partit de Miguel Ángel Revilla va ser un dels més optimistes quan es van presentar els comptes i va deixar clar que no en vetaria la tramitació. Per al seu aval definitiu, reclama compromisos d’inversions pendents per a Cantàbria.

Coalició Canària

La formació insular ha promogut un veto als comptes a falta d’un compromís per complir el Règim Econòmic Fiscal Canari en matèria de convenis de carreteres, infraestructures educatives i transport per al plàtan, i més ajudes plurianuals per reconstruir l’illa de La Palma.

Nova Canàries

La formació que es va enrolar a les llistes electorals del PSOE va assegurar que el projecte de Pressupostos és «un bon punt de partida» per a les Canàries, però que «necessiten ser corregits i millorats». De moment, no recolzaran les esmenes a la totalitat.

Terol Existeix

El diputat de Terol Existeix va deixar clar que no impedirà la tramitació dels comptes del 2022 a l’aplaudir la inclusió en el projecte de les ajudes autoritzades per la UE a les pimes en zones poc poblades, com l’Espanya buidada. Tot i així, espera negociar nous compromisos amb el Govern.