Resolució rellevant

¿Pot la sentència europea del model 720 afectar defraudadors espanyols, com els Pujol?

  • La fiscalia descarta que la resolució del TEDH tingui efecte en els procediments penals per delictes fiscals

¿Pot la sentència europea del model 720 afectar defraudadors espanyols, com els Pujol?
3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Cristina Gallardo

Totes les sentències, i més les europees, tenen o haurien de tenir aplicació en els procediments en què es dirimeixen qüestions semblants, per complir estrictament el principi d’igualtat davant la llei. El problema és que no hi ha dos casos totalment iguals i que les resolucions s’han d’estudiar en detall per determinar exactament el seu àmbit d’aplicació, si és administratiu o penal i si té o no efectes retroactius.

Per això treure certes conclusions tot just conèixer una sentència com la del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre el model 720 no deixa de tenir el seu risc. La decisió que declara vulnerat el dret comunitari per la legislació espanyola que obliga els residents fiscals a Espanya a declarar els béns o drets que tinguin a l’estranger ha sigut ràpidament esgrimit per diverses defenses per assegurar que això suposarà un revés per als procediments que l’Agència Tributària segueix contra ells.

Des de la defensa de la família Pujol, que exerceix l’advocat Cristóbal Martell, s’apunta a aquest diari que la sentència és «indiferent» per al procediment penal que se segueix contra ella a l’Audiència Nacional, mentre que serà «determinant» per als que el fisc espanyol manté oberts amb quantitats milionàries, perquè implicarà que les multes no es puguin imposar. 

En el cas del rei emèrit, que només té obertes diligències fiscals que ja s’ha anunciat que s’arxivaran, segons les fonts d’Hisenda consultades, la decisió del TJUE no l’hauria d’afectar, més enllà de la imprescriptibilitat en el cas que se li trobessin nous béns a l’estranger, ja que mai ha sigut multat per l’Agència Tributària. Joan Carles I va presentar dues regularitzacions fiscals per més de quatre milions d’euros, que continuen sent revisades pel fisc per comprovar si compleixen els requisits de veracitat i espontaneïtat.

Reunions conjuntes

Des de la Fiscalia Anticorrupció s’assegura que la resolució europea serà estudiada amb deteniment tant pel ministeri públic com per l’Agència Tributària en reunions conjuntes per determinar si el seu abast s’estén a la via administrativa i la penal o només a una de les dues o cap; i també si té caràcter retroactiu o no.

En qualsevol cas sembla improbable que afecti les causes penals obertes a Espanya per delictes fiscals. Des del ministeri públic s’assenyala que en principi, en el cas concret dels Pujol, la seva obligació de declarar els seus béns a l’estranger venia determinada per l’evasió fiscal, el que va tenir repercussió directa en què no els van declarar en les seves respectives declaracions de l’IRPF, no per no haver presentat el document 720. Per això la sentència europea no interferirà en aquesta causa.

Als pitjors defraudadors

Per la seva banda, pel president de l’Associació d’Inspectors d’Hisenda, Ransés Pérez Boga, i en espera d’analitzar el contingut de la sentència per determinar els seus efectes, la decisió del TJUE sembla afavorir «els pitjors defraudadors, que són els que, a més de defraudar, han ocultat els diners fora» del nostre país. 

Notícies relacionades

El quid de la qüestió, segons aquest expert, està en el termini que tindran els afectats per reclamar la devolució de les multes. Per al portaveu del Sindicat de Tècnics del Ministeri d’Hisenda (Gestha), Carlos Cruzado, en principi aquest període seria de quatre anys. És a dir, la resolució afavoreix tots per als que hagin tingut conseqüències fiscals per aplicació del model 720 en els últims quatre anys.

Cruzado aclareix, en tot cas, que la resolució del tribunal europeu no planteja l’eliminació de l’esmentat model contributiu, sinó la il·legalitat d’alguns dels seus efectes. «Ara s’ha de mantenir el model de declaració modificant les conseqüències sancionadores per acomodar-lo a la sentència», explica a aquest diari. Per això, afegeix que les sancions que es poden reclamar, en principi i a l’espera d’un estudi més detallat de la resolució, serien les que no fossin fermes».