En defensa del seu escó

El Parlament aprova recórrer l’ordre de la JEC sobre Juvillà amb l’abstenció del PSC

  • La Cambra catalana es dirigirà al Tribunal Suprem per intentar blindar el cupaire fins que la seva sentència sigui ferma

El Parlament aprova recórrer l’ordre de la JEC sobre Juvillà amb l’abstenció del PSC

ACN

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’hemicicle del Parlament ha aprovat aquest dimarts que la Cambra catalana presenti un recurs contenciós administratiu amb mesures cautelars davant el Tribunal Suprem en defensa del diputat de la CUP i secretari tercer de la Taula, Pau Juvillà. La Junta Electoral Central (JEC) va ordenar el 20 de gener la retirada del seu escó després de ser condemnat per desobediència a una inhabilitació de sis mesos per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), però la decisió encara no és ferm, ja que el parlamentari ha presentat recurs. En la votació, els grups sobiranistes han format majoria (81 vots a favor), ja que el PSC s’ha abstingut perquè, segons fonts del partit, hi ha una contradicció entre el reglament i la LOREG, i les dretes han votat en contra.

Per evitar que es quedi sense l’acta, com va succeir al llavors president Quim Torra, el Parlament fa servir una nova fórmula per mantenir-lo en les seves funcions almenys fins que espremi la via judicial. A diferència del cas Torra, en aquesta ocasió la Mesa va considerar que el recurs contenciós administratiu que pretén presentar davant el Tribunal Suprem s’havia de votar en el ple aquest dimarts, abans de la seva formalització, ja que en el cas de Torra es va votar a posteriori, quan ja no tenia l’acta, i després que així ho reclamés el tribunal.

L’estratègia dels cupaires és que, per evitar atendre la notificació de la JEC, el Parlament utilitzi totes les eines a la seva disposició. I és que la CUP va trobar una escletxa legal en el cas Torra per la qual la comissió de l’Estatut del Diputat va aprovar un dictamen (amb el recolzament del PSC i els comuns) que es va votar el 17 de desembre a l’hemicicle i que, segons el parer de l’independentisme, dona cobertura a Juvillà perquè la presidenta Laura Borràs pugui desatendre el requeriment de la JEC. L’argument és que el Tribunal Suprem va respondre a Torra que la competència per decidir els efectes de condició d’un diputat que es puguin derivar d’una inhabilitació sense sentència ferma és del Parlament i, en cas d’«inactivitat», de la JEC. Però, en el cas de Juvillà, sí que s’ha pronunciat.

Notícies relacionades

El diputat de Cs Nacho Martín Blanco ha demanat la paraula abans de la votació per exigir que se li retiri l’acta al més aviat possible i que sigui ell, amb els seus mitjans, l’únic que recorri davant la Justícia. «Aquí no votem sobre decisions judicials. Estem votant sobre un acte administratiu que dicta la JEC. No digui que fem coses rares perquè fem una cosa absolutament raonable dins de la democràcia liberal i no hi ha cap desobediència», ha respost la diputada de la CUP Montserrat Vinyets.

No es va frenar el xoc entre ERC i Junts, ja que encara ronda la retirada de l’escó de Torra per part del llavors president del Parlament, Roger Torrent. «Agraïm [aquest gest], com l’haguéssim agraït en un altre moment de la història recent», ha llançat la diputada Mònica Sales, de Junts. Per la seva part, la parlamentària republicana, Marta Vilalta, ha defensat el pas del Parlament en defensa de la sobirania de la Cambra i de tots els diputats.

Temes:

Parlament CUP