Dues respostes diferents

L’as de Pau Juvillà que no va utilitzar Torra per retenir el seu escó després de la inhabilitació

  • Els cupaires s’acullen a una sentència del Suprem sobre l’expresident per intentar blindar l’acta del seu diputat després de ser condemnat

L’as de Pau Juvillà que no va utilitzar Torra per retenir el seu escó després de la inhabilitació

ACN

5
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un es va negar a despenjar una pancarta del Palau de la Generalitat i l’altre a retirar uns llaços grocs del seu despatx a la Paeria de Lleida. L’expresident Quim Torra i el diputat de la CUP i secretari tercer de la Mesa, Pau Juvillà, van acabar inhabilitats per una condemna per desobediència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). L’independentisme es conjura ara perquè les conseqüències de la decisió s’apliquin de manera diferent al Parlament. Si bé Torra es va quedar sense escó abans d’exhaurir la via judicial, Juvillà mira de mantenir totes les seves funcions almenys fins que el Tribunal Suprem dicti una sentència ferma.

Les condemnes

El llavors cap del Govern va ser condemnat el desembre del 2019 a una pena d’inhabilitació d’un any i mig per a l’exercici de càrrecs electes i a una multa de 30.000 euros per un delicte de desobediència comès per la «seva contumaç i obstinada resistència» a complir les ordres de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar la pancarta amb els llaços grocs de la façana del Palau de la Generalitat durant la campanya de les eleccions municipals del 2019. El Tribunal Suprem (TS) va ratificar el setembre del 2020 la decisió del TSJC i la decisió va ser ferma.

El diputat cupaire i secretari tercer de la Mesa del Parlament va ser condemnat dimarts a sis mesos d’inhabilitació i a una multa de 1.080 euros per desobediència al no despenjar els llaços grocs del seu despatx el 2019, durant període electoral de les eleccions generals (a les quals la CUP no es va presentar), malgrat l’ordre i acords de la juntes electorals de zona i provincial.

La intervenció de la JEC

PP, Cs i Vox van reclamar a la JEC que retirés la credencial de diputat al llavors president, al·legant que havia de ser inhabilitat de manera immediata per haver sigut condemnat pel TSJC. Torra va comunicar llavors a la Junta Electoral Provincial de Barcelona que recorreria davant el TS perquè, com a mesura cautelaríssima, suspengués la resolució de la JEC demanant-li que s’abstingués de realitzar cap actuació per fer efectiva la seva inhabilitació. Però, finalment, el secretari general del Parlament, Xavier Muro, com a responsable de l’administració parlamentària, va donar instruccions als serveis de la cambra perquè s’executés l’ordre i es va fer efectiva la pèrdua de la condició de diputat de Torra, que es va mantenir com a president fins al veredicte final del TS.

En el cas de Juvillà, Cs i Vox ja han demanat a l’òrgan administratiu que es pronunciï i actuï al més aviat possible per fer efectiva la inhabilitació, com va passar amb Torra, tot i que la CUP ha trobat un aliment per complicar-ho.

L’escletxa de la CUP

La CUP va presentar un escrit dimarts, admès a tràmit en una reunió extraordinària de la Mesa del Parlament,en què afirmen que Juvillà recorrerà davant el Tribunal Suprem la sentència i que, per tant, no és ferma. A més, s’acull a una sentència de l’Alt Tribunal dictada arran d’un recurs presentat pel Parlament en contra de la resolució de la JEC que deixava sense efecte la credencial de Torra en la qual s’indica que la competència per decidir els efectes de condició d’un diputat que es puguin derivar d’una inhabilitació sense sentència ferma és del Parlament i, en cas d’«inactivitat», de la JEC.

«Es pot substanciar davant la cambra parlamentària la inelegibilitat sobrevinguda però no és una competència exclusiva seva ja que, bé davant la seva inactivitat o per qualsevol altra raó, pot actuar l’Administració electoral en aplicació directa de la LOREG, a fi de fer efectiva la prescripció legal examinada i així restablir la composició del Parlament mitjançant l’expedició de la credencial al candidat corresponent de la llista del cessat per haver perdut la seva capacitat electoral», diu.

Amb això, els anticapitalistes van sol·licitar una reunió de la comissió de l’Estatut del Diputat, que aquest dijous ha aprovat un dictamen que es votarà en el ple del 23 de desembre i que recolzarà la majoria sobiranista per donar cobertura a Juvillà i assegurar que pot continuar exercint les seves funcions.

L’exdiputada cupaire i assessora de Juvillà a la Mesa, Maria Sirvent, explica en declaracions a aquest diari que en el cas Torra no «es va contemplar que la JEC, un organisme administratiu, podia retirar-li un escó sense sentència ferma». «Ara veiem que es podia haver fet més perquè aquesta sentència diu que el Parlament és competent per decidir», afegeix.

Una vegada entri el dictamen en el ple, les dretes podrien demanar la reconsideració a la Mesa sobre aquesta votació i, una vegada desestimada per la majoria independentista, acudir al Tribunal Constitucional perquè la deixi sense efecte.

La decisió de Borràs

En el cas que la JEC acabi dictaminant i notificant a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que ha d’actuar i retirar l’acta de diputat a Juvillà per emetre noves credencials a la següent persona en la llista electoral cupaire, l’independentisme espera que aquest dictamen de la comissió de l’Estatut del Diputat (si no acaba sent suspès pel TC) pugui permetre-li desatendre el requeriment, donant marge de temps a una instància judicial perquè desempati la situació.

«Quan li arribi el requeriment de la JEC, llavors ella pot dir que té un dictamen de la comissió ratificat pel ple i que el Parlament és competent per decidir», rebla Sirvent.

En declaracions als mitjans, Borràs va dir el dimarts que «no té potestat ni voluntat de retirar l’escó a ningú» perquè la seva comesa, va afirmar, és preservar la sobirania de la Cambra catalana. Un dard enverinat a ERC, ja que la seva formació burxa amb malvolença contra l’expresident del Parlament, Roger Torrent, per la retirada de l’escó de Torra.

¿I després?

«Això no ha passat mai, no sabem qui desempata», respon Sirvent. Per ara, tots els grups independentistes tenen assumit que, una vegada la decisió sigui ferma, hauran de procedir al relleu. Juvillà tampoc pretén aferrar-se al càrrec. De fet, des de la CUP inquireixen que ha de ser una decisió «col·lectiva» i que no ha de passar pel personalisme que s’ha donat en altres situacions. Els anticapitalistes rebutgen «desobediències màgiques» i descarten que el cas del seu diputat pugui obrir un nou front entre socis: «No volem tensar ningú, no ens agafem a les cadires», conclouen.