Abans de presentar-lo

El Parlament votarà el recurs per Juvillà per corregir l’«error» del cas Torra

  • La Mesa acorda que el ple es pronunciï abans de la presentació del recurs per tenir més arguments jurídics que frenin l’ordre de la JEC de retirar l’escó al cupaire

El Parlament votarà el recurs per Juvillà per corregir l’«error» del cas Torra

ACN

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El cas del diputat de la CUP, Pau Juvillà, i el de l’expresident Quim Torra segueixen un mateix patró, però el primer s’escarrassa a corregir els «errors» que va cometre el segon per retenir tot el temps que sigui possible el seu escó. Tots dos van ser inhabilitats per una condemna per desobediència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), però el Parlament fa servir una nova fórmula per evitar la seva pèrdua de la condició de parlamentari. Si bé Torra es va quedar sense escó abans d’exhaurir la via judicial, Juvillà mira de mantenir totes les seves funcions almenys fins que el Tribunal Suprem dicti una sentència ferma.

Per això la Mesa de la Cambra catalana ha acordat aquest dilluns que el recurs contenciós administratiu que pretén presentar davant el Tribunal Suprem es voti en el ple aquest dimarts, abans de la seva formalització, ja que en el cas de Torra es va votar a posteriori, quan ja no tenia l’acta, i després que així ho reclamés el tribunal. Així mateix, Juvillà ja ha registrat el seu propi recurs del mateix tipus al·legant «indefensió» després de ser notificada l’ordre de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar-li l’escó directament al Parlament. Tant el diputat com la Cambra catalana demanen cautelars per deixar sense efecte, fins que el tribunal es pronunciï sobre el fons de la qüestió, la resolució de la JEC.

Fonts parlamentàries apunten que en la trobada d’aquest matí el PSC s’ha abstingut en la votació sobre si el ple devia o no votar el recurs. Veus del partit afirmen que «hi ha una contradicció legal difícil d’entendre» després que la CUP trobés una escletxa legal en el cas Torra per la qual la comissió de l’Estatut del Diputat va aprovar un dictamen (amb el recolzament del PSC i els comuns) que es va votar el 17 de desembre a l’hemicicle i que, segons el parer de l’independentisme, dona cobertura a Juvillà perquè la presidenta Laura Borràs pugui desatendre el requeriment de la JEC. L’argument és que el Tribunal Suprem va respondre a Torra que la competència per decidir els efectes de condició d’un diputat que es puguin derivar d’una inhabilitació sense sentència ferma és del Parlament i, en cas d’«inactivitat», de la JEC. Però, en el cas de Juvillà, sí que s’ha pronunciat. Per això, els socialistes no s’oposen que activi totes les vies que tingui al seu abast.

Guanyar temps

Notícies relacionades

Amb tot això, el que busca el sobiranisme és guanyar temps i dificultar una inhabilitació exprés. Així, obliga al Tribunal Suprem a pronunciar-se i a desempatar entre la JEC i el Parlament, però, mentrestant, la CUP aconsegueix esgotar totes les vies legals i que Juvillà continuï exercint almenys fins i tot que l’Alt tribunal es pronunciï.

Ciutadans, a més, va presentar un escrit a la Mesa que s’ha estudiat aquest dilluns i a què s’ha donat resposta explicant la presentació del recurs per part del Parlament en defensa de Juvillà. Al no estar exhaurides totes les vies legals i administratives, Borràs pot desatendre la petició del partit taronja de retirar al més aviat possible l’acta al cupaire.

Temes:

Parlament CUP