Judici a terroristes

Els dos caps del grup terrorista Resistencia Galega s’enfronten a 51 anys de presó

Se’ls acusa d’integració en organització terrorista fabricació, tràfic i subministrament d’aparells explosius, falsedat documental i tinença il·lícita d’armes

Els dos caps del grup terrorista Resistencia Galega s’enfronten a 51 anys de presó
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La Fiscalia demana en les seves conclusions provisionals 51 anys de presó per als presumptes dirigents de Resistencia Galega Antón García Matos i Asunción Losada Camba i 12 per dos presumptes integrants més d’aquesta organització terrorista, que seran jutjats avui a l’Audiència Nacional.

En el seu escrit d’acusació el ministeri públic indica que Antón García Matos i Asunción Losada Camba, detinguts el juny del 2019 a Vigo (Pontevedra), dirigien aquesta banda terrorista amb l’objectiu d’aconseguir la independència de Galícia respecte d’Espanya i una part del nord de Portugal «justificant l’ocupació de la violència contra persones i béns com a únic mitjà d’aconseguir els seus propòsits».

Afegeix que el novembre del 2005 s’havia portat a terme una operació policial destinada a la desarticulació d’aquesta organització en el desenvolupament de la qual ja van ser arrestats, entre d’altres, Antón García Matos i Miguel G.N., un dels membres de la banda que serà jutjat aquest dilluns.

El fiscal explica que malgrat que al domicili d’aquest últim van ser trobats útils preparats per a la falsificació de documents d’identitat d’Antón García Matos i Asunción Losada Camba tots van ser posats en llibertat, cosa que van aprofitar els dirigents de la banda per refugiar-se a Portugal, des d’on van continuar desenvolupant les seves activitats il·lícites.

En el moment de la seva detenció, el juny del 2019 a Vigo, Asunción Losada Camba portava un sobre amb 1.250 euros i cinc fulls amb notes manuscrites en què s’indicaven les activitats operatives de l’organització que es portarien a terme en dates pròximes.

Al domicili de Fornelos de Montes (Pontevedra) en què s’amagaven llavors García Matos i Losada Camba es van trobar, entre altres efectes, una pistola, un revòlver, un subfusell, munició, 2.475 euros en efectiu, DNI per traslladar-se amb filiació diferent a la real i anotacions amb informació de persones i instal·lacions contra els quals atemptar.

Igualment els dos acusats tenien ocults en un garatge situat a la localitat portuguesa de Coimbra, entre altres efectes, 122 bombes de camp clos, 43 artefactes de PVC amb pólvora, rellotges per utilitzar-los com a temporitzadors, diversos metres de metxa, capses plenes de cartutxos de pólvora i un pot amb clorat potàsic.

Notícies relacionades

La Fiscalia els acusa dels delictes d’integració en organització terrorista en qualitat de dirigent, fabricació, tràfic i subministrament d’aparells explosius, falsedat documental i tinença il·lícita d’arma, pels quals sol·licita per a cada un d’ells 51 anys de presó.

També seran jutjats Miguel G.N. i Xoan Manuel S.R., cada un dels quals s’enfronta a una petició del ministeri fiscal de 12 anys de presó per integració en organització terrorista.