Anàlisi
No mires arriba
Si la fallida de la realitat i les mentides interessades s’imposen, la societat està condemnada a vagar en la confusió i a engrunar-se en grupuscles de visions radicalitzades

«Aquesta és la teva veritat». Amb aquesta expressió va morir en política el concepte platònic de veritat, es va tornar a amagar a la caverna i qui sap si la tornarem a veure. De moment, mentir en política no passa una gran factura, ni tan sols als països on dir la veritat abans es considerava sagrat. Aquest article no va sobre les ‘big little lies’ (petites grans mentides) que cada dia deixen anar els polítics. No, estic parlant de mentides obscenes que manipulen una part de la població invertint la seva percepció sobre fets indiscutibles, com els de la controvertida pel·lícula ‘No mires arriba’.
Fa dues setmanes que Boris Johnson menteix al Parlament de forma descarada. Quan es va destapar el ‘Partygate’, la seva primera estratègia va ser el silenci. Quan es va demostrar que havia acudit a la festa, va afirmar que creia que era una reunió de la feina. Al veure que aquesta resposta no satisfeia ningú, la va canviar excusant-se que no sabia que estava prohibit. Johnson és un professional de la mentida. Ho va demostrar a la campanya del Brexit i al llarg de la seva carrera política, per això sembla una paradoxa que el mateix partit que el va consagrar per mentir ara li demani la dimissió pel mateix motiu. I aquest episodi resulta paradigmàtic d’un canvi social sobre les conseqüències de mentir, perquè en societats de cultura luterana, la mentida en política tradicionalment es jutjava com a inadmissible. Però la cultura política és un constructor viu que evoluciona amb el signe dels temps i ara la mentida en política és veritat per a algú.
El mestre de la mentida
El mestre indiscutible d’aquesta estratègia és Donald Trump, que va fer de la postveritat el concepte de l’any el 2016. El ‘Washington Post’ va comptabilitzar en tot el seu mandat 30.000 mentides, algunes repetides moltes vegades. L’última de la seva legislatura, possiblement la més perillosa, va ser l’acusació de frau electoral que va conduir els seus seguidors a voler assaltar el Congrés dels Estats Units per frenar el suposat frau liderat per Joe Biden. Però, al contrari del que podria semblar, després de demostrar-se les nombroses mentides de Trump, encara no està mort políticament, sinó que continua sent el referent indiscutible dels republicans. Perquè es creuen la seva veritat.
Sembla poc probable que es reverteixi la tendència cap a la mentida. En primer lloc, els partits polítics que competeixen en les eleccions amb ‘fake news’, fins i tot amb finançament irregular, no tenen cap mena de penalització en el resultat. Tot i que es demostri el frau, la votació es manté, per la qual cosa existeixen pocs incentius per competir sense mentides. En segon lloc, per a un ciutadà mitjà és bastant complicat diferenciar un mitjà de comunicació seriós d’un ‘fake media’, bàsicament perquè aquests últims s’encarreguen de tenir un aspecte molt similar al primer. Això sense entrar en continguts que es troben en un límit molt difús entre la veritat i la mentida, perquè, com ja se sap, les mentides més creïbles parteixen d’una mínima veritat.
Reforçar les creences
Finalment, segons la teoria de Festiger de la dissonància cognitiva, al nostre cervell li encanta consumir continguts informatius que reforcin creences prèvies mentre desacredita els continguts que els contradiuen, menyspreant-ne el contingut o, simplement, no consumint-lo. Per això tendim a consumir aquells mitjans alienats amb els nostres esquemes ideològics.
Notícies relacionadesLes societats se sostenen sobre un cert relat comú dels grans esdeveniments, sobre fets que tenen una versió oficial majoritàriament acceptada. Però la tendència a mentir en política trencant aquest relat comú en benefici propi sembla irrefrenable i les seves conseqüències són nefastes. La incertesa no és una opció per a la societat. L’ésser humà busca certeses i està disposat a assumir-les amb tal de sortir de l’encreuament de camins. Estem programats per a això.
Per això, si la fallida de la realitat i les mentides interessades s’imposen, la societat està condemnada a vagar en la confusió i a engrunar-se en grupuscles de visions radicalitzades. I al final d’aquest camí es troben la desconfiança en les institucions i el debilitament de la democràcia liberal. Les mentides i la seva difusió són el principal repte sociopolític de la nostra era.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- TURISME DENTAL Alerta sobre la nova moda de viatjar al Marroc a la recerca del somriure perfecte: «És una temeritat»
- Successos Mor un menor de dos anys en quedar-se tancat dins d'un cotxe a Valls
- Ocupació pública El Govern aprova aquest dimarts la pujada salarial del 0,5 % pendent per als funcionaris, segons CCOO i UGT
- Rellotge biològic masculí La ciència confirma que l’edat del pare és clau en el desenvolupament del fetus i la salut del nadó
- Sanitat pública Catalunya reforma l’atenció primària perquè en un any es pugui oferir assistència en 48 hores
- Salmonel·losi, la intoxicació estrella de l’estiu: riscos, símptomes i consells pràctics per evitar la infecció
- Les finances del club Radiografia de l'economia del Barça: "Hem passat de l'UCI a planta"
- Successos Mor un menor de dos anys en quedar-se tancat dins d'un cotxe a Valls
- Segons l’Institut Carles III Espanya registra 265 morts prematures atribuïbles a la calor de l’última setmana, 43 a Catalunya
- Corrupció al PSOE Els socis de Sánchez planten Feijóo i rebutgen negociar una moció de censura