Conflicte per la immersió lingüística

La Generalitat tindrà dos mesos per aplicar el 25% de castellà a les aules

  • El tribunal declara ferma la sentència del Suprem i dona 10 dies al Govern per respondre al requeriment

La Generalitat tindrà dos mesos per aplicar el 25% de castellà a les aules

JORDI OTIX

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat ferma la sentència que imposa un 25% de classes en castellà a les escoles catalanes i ha donat un termini de 10 dies a la Generalitat perquè comenci a aplicar-la. En aquest termini, el Govern ha d’indicar l’òrgan responsable del compliment de la resolució, però la llei dona un marge de dos mesos a partir de la comunicació de la sentència o el termini fixat per executar-lo. Si no es compleix passats aquests dos mesos, qualsevol de les parts i persones afectades podrà instar la seva execució forçosa.

En la seva resolució, que pot ser recorreguda, la lletrada de la sala contenciosa del TSJC decreta la fermesa de la sentència que el tribunal va dictar el desembre del 2020, una vegada el Suprem va decidir no admetre a tràmit el recurs de cassació interposat per la Generalitat contra la resolució.

La sentència ordena la Generalitat a garantir que el castellà sigui llengua vehicular, com a mínim, en el 25% de les matèries de les escoles de Catalunya, tot i que el Govern ja ha anunciat que no introduirà cap canvi en el model d’immersió lingüística.

La resolució del TSJC emplaça la Generalitat a portar a «pur i degut efecte» la resolució sobre el castellà a les aules i a posar en pràctica «el que exigeixi el compliment de les declaracions contingudes en la resolució». A més, demana al Govern que, també en aquell termini de 10 dies, indiqui quin és l’òrgan responsable de donar compliment a la resolució de l’alt tribunal català.

Ara bé, el Departament d’Educació encara podria demanar aclariments al tribunal. Atès que el procediment es va iniciar amb una llei d’educació, la LOMCE, i ara n’hi ha una altra de vigent, la LOMLOE, això podria afectar l’aplicació de la sentència. Una vegada el TSJC faci els aclariments, s’obriria el termini de dos mesos perquè el Govern espanyol insti el tribunal a executar forçosament la sentència, un pas que, a priori, l’Executiu de Pedro Sánchez hauria insinuat que no tenia previst fer.

Degoteig de peticions

La sentència, que ha provocat un degoteig de famílies que exigeixen als seus centres educatius més classes en castellà, ordena la Generalitat a garantir que aquesta llengua sigui vehicular en un 25% de les matèries per a tots els alumnes, després de constatar que el seu ús és «residual» i només compleixen la llei el 2% de les escoles.

En la seva resolució, dictada el desembre del 2020, però que el Suprem va confirmar el mes de novembre passat, el TSJC estimava parcialment un recurs que el Govern del PP va presentar el 2015 per la «inactivitat» de la Generalitat en la seva obligació de garantir l’ensenyament en castellà.

El TSJC va arribar a aquesta conclusió arran de la informació que el Departament d’Educació li va aportar en el marc d’aquest procés judicial que, segons la sentència, constata que la mitjana d’hores en castellà és del 18% en l’educació primària, del 19% a secundària i del 26% a batxillerat.

Notícies relacionades

La Generalitat ha anunciat que no admetrà canvis en el sistema d’immersió lingüística i, és més, incrementarà les inspeccions a les escoles catalanes per controlar que es compleix el model educatiu i s’imparteixen en català totes les classes previstes.

També ha assegurat que Educació incrementarà el nombre de docents a les aules afectades per sentències que obliguin a assegurar el 25% del castellà, com és el cas de l’escola de Canet de Mar (Barcelona) que fa unes setmanes va ser l’epicentre d’una polèmica lingüística per l’assetjament d’una família que havia sol·licitat l’escolarització en castellà.