Tensió militar

Albares rebaixa la tensió bèl·lica amb Rússia: «Espanya vol donar una oportunitat al diàleg»

El ministre assegura que el desplegament de tropes a l’est d’Europa és «un compromís amb la pau» | Demana no fer «política ficció» i limita una resposta europea a una possible invasió a «sancions econòmiques enormes»

2
Es llegeix en minuts

«Diàleg» i «diplomàcia». «Aquest és l’escenari on està Espanya, pel qual apostem.» El ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, ha retirat aquest divendres el nostre país en la primera línia d’un possible conflicte entre Rússia i Ucraïna. Unes declaracions que arriben un dia després que la ministra de Defensa, Margarita Robles, anunciés que l’OTAN està estudiant la possibilitat de realitzar un desplegament aeri a Bulgària i que Espanya hi participaria, a més de revelar que avança a la setmana vinent l’enviament previst de la fragata ‘Blas de Lezo’ de l’Armada dins de la missió dels aliats al mar Negre. Aquest dilluns partirà a la zona, que l’OTAN ha volgut reforçar militarment, la pescamines Meteoro des de Las Palmas de Gran Canaria

Aquestes decisions de Defensa van ser qüestionades per Unides Podem a través de diferents interlocutors, entre els quals hi ha Pablo Iglesias, que continua marcant el discurs de la formació. Albares ha respost al rebuig dels socis de coalició d’enviar tropes a l’est d’Europa recordant que «la política exterior la marca el president del Govern», però també ha remarcat que «és el moment del diàleg i de la diplomàcia». «No podem tornar als temps, ni tan sols com a hipòtesi, en què la resolució de conflictes sigui a través de la força armada».

Aquest divendres es reuneixen a Ginebra el secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, i el ministre d’Exteriors de Rússia, Serguei Lavrov, en una cita crucial davant la possible invasió russa d’Ucraïna després del desplegament a la frontera de més de 10.000 soldats. Albares ha dit que espera que aquesta trobada doni fruits. «Donarem una oportunitat al diàleg, això és el que defensa Espanya».

«Diàleg no és negociació»

Notícies relacionades

Si aquest diàleg no donés fruits, ha afegit, el nostre país «estarà al costat dels seus socis de l’OTAN units en la dissuasió». Però diàleg «no és negociació». «Ningú pot marcar a la UE ni a l’OTAN qui en pot ser membre o no», ha assegurat en relació amb el veto rus a la incorporació d’Ucraïna. Tot i que aquesta és unes de les condicions que exigeix Vladímir Putin, el ministre ha insistit en l’aposta pel diàleg i ha demanat no fer «política ficció», «no anticipem els escenaris on som», amb referència a un possible conflicte bèl·lic.

Ni tan sols ha volgut abonar la tensió armada quan se li ha preguntat quina seria la resposta europea a una invasió russa d’Ucraïna. «L’alt representant [Josep Borrell] ho ha deixat molt clar: hi haurà resposta amb sancions econòmiques molt elevades». De fet, l’enviament de la fragata de l’Armada al Mar Negre l’ha emmarcat només que «ja fa molts anys que participem en la seguretat del flanc est». Són accions «en favor de la pau», en «operacions de pau». «En aquest marc s’està produint el desplegament».