País Valencià

Oltra lamenta la «cacera» política del PP pels abusos de menors tutelats

La vicepresidenta valenciana acusa els populars no només de «repetir una mentida mil vegades» sinó de fer «un «pas més» mitjançant altaveus diversos: «No tot val»

3
Es llegeix en minuts

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha advertit el PP que «s’equivoca» al voler utilitzar els menors tutelats per la Generalitat en una «cacera política» per desgastar el Govern valencià i la seva persona, mentint «descaradament», mentre l’oposició ha demanat que «assumeixi les seves responsabilitats» i dimiteixi del càrrec.

Oltra ha comparegut aquest dimarts a les Corts Valencianes per donar explicacions sobre els casos de menors tutelats per la Generalitat víctimes d’abusos sexuals, i ha reiterat que els 175 menors assistits pel servei d’atenció a nens, nenes i adolescents (SAANNA) –per a la prevenció, detecció i abordatge davant possibles casos de violència sexual– no són «menors tutelats abusats» sinó que estan a càrrec de l’Administració, en molts casos, per haver patit abusos.

D’aquests 175 menors tutelats, atesos per sospites d’haver patit abusos o per comportaments sexuals inadequats a la seva edat, 131 són per casos ocorreguts prèviament a estar tutelats, dels quals 73 es coneixen per revelacions posteriors a la tutela, una informació que ja va oferir en una compareixença anterior a la cambra autonòmica, el 20 d’octubre passat.

«No hi ha cap cas que es degui a professionals del sistema de protecció», ha assegurat la també consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, qui ha advertit que ni les mentides ni calúmnies del PP podran variar el rumb de millora del sistema de protecció de la Infància i l’Adolescència iniciat pel Botànic.

Oltra ha acusat el PP no només de «repetir una mentida mil vegades» sinó de fer «un «pas més» mitjançant altaveus diversos, a més de «trossejar la veritat i instrumentalitzar organismes de referència amb un interès il·legítim» que no té en compte la protecció d’aquests menors, i li ha advertit que «no tot val».

«Si volem erradicar la situació, el primer és reconèixer-la, estudiar-la i atendre-la», ha afirmat Oltra, que ha comparat la violència que s’exerceix contra els menors amb la que pateixen les dones, i ha dit que ja és hora de treure-la de l’espai privat i unir-nos com a societat per fer-li front.

Ha acusat a més el PP de no haver-se parat a pensar en el mal que fan amb les seves acusacions als menors víctimes d’abusos o maltractament, als quals traslladen el missatge que la seva família els ha fallat, i que el sistema de protecció també ho farà i per tant estan sols.

«Sigui humil i demani perdó»

La síndica del Partit Popular, María José Catalá, ha qüestionat la «credibilitat» de la vicepresidenta i li ha demanat que «sigui humil, demani perdó i deixi de dir que els altres mentim quan l’única que menteix és vostè».

«No peca d’ingènua, peca de cínica», ha asseverat Catalá, que ha recordat a Oltra que «des de la Llei de l’any 96 de Protecció de la Infància ja hi havia aquests protocols» de protecció als menors tutelats.

Ha criticat també que una vegada revelats els 175 casos d’abusos a menors que reflectia l’informe del Síndic de Greuges, Compromís «canviés de versió fins en tres ocasions: primer dient que els abusos s’han patit fora dels centres residències, després desviant l’atenció dient que són sospites, i després diuen que els abusos van tenir lloc abans d’entrar en el sistema de protecció».

Notícies relacionades

Per la seva part, la síndica de Ciutadans, Ruth Merino, ha acusat Oltra de «posar-se a la defensiva» en la seva compareixença i no reconèixer els seus errors, per la qual cosa li ha demanat «si li queda una mica de dignitat» que «sigui coherent i dimiteixi», mentre ha exigit al president de la Generalitat, Ximo Puig, que «deixi de ser el seu còmplice» i la cessi fulminantment.

La síndica de Vox, Ana Vega, ha acusat també la vicepresidenta de «mancar de credibilitat i de respecte davant la majoria de la societat», i ha afirmat que ja és «un fantasma polític i no hi ha ja res que pugui fer per redimir-se», per la qual cosa li ha demanat que «assumeixi les seves responsabilitats» i dimiteixi del càrrec.