País Valencià

Oltra accepta les recomanacions del Síndic: impulsarà nous protocols contra abusos sexuals a menors tutelats

La Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives posarà en marxa mecanismes per avaluar l’eficàcia dels controls per detectar casos

Oltra accepta les recomanacions del Síndic: impulsarà nous protocols contra abusos sexuals a menors tutelats
5
Es llegeix en minuts

La Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, liderada per la vicepresidenta del Govern valencià, Mónica Oltra, ha acceptat les recomanacions del Síndic de Greuges per reordenar protocols i impulsar noves mesures que permetin prevenir, detectar i intervenir davant possibles casos d’abusos sexuals a menors tutelats per la Generalitat valenciana. El departament d’Oltra ha acceptat els suggeriments de la sindicatura, que en un recent informe va revelar que 175 menors (127 en acolliment residencial), d’entre els 4.000 tutelats per la Generalitat, han sigut, presumptament, víctimes d’abusos sexuals, entre el juny del 2020 i el juny del 2021.

L’acceptació de les recomanacions efectuades per la institució que presideix Ángel Luna posen fi a la tramitació d’un expedient que ha sacsejat la política valenciana. En la resolució, difosa avui pel Síndic de Greuges, s’especifica que la conselleria accepta les sis recomanacions proposades.

  1. La primera consisteix en l’elaboració de l’Estratègia autonòmica d’erradicació de la violència sobre la infància i l’adolescència que hauria de formar part de l’Estratègia Valenciana de la Infància i l’Adolescència, prevista a l’article 5 de la Llei 26/2018, del 21 de desembre, de la Generalitat, de drets i garanties de la infància i l’adolescència, amb una elaboració i publicació que, com recordava el síndic, ve sent recomanada des de fa anys, en les resolucions d’aquesta institució. La conselleria li contesta que aquesta estratègia va ser aprovada pel Consell al novembre, per al període comprès entre els anys 2022-2026. Aquí s’estableixen, en el punt 4.2, els programes i línies generals d’actuació, amb una mirada transversal i responsable, abordant-se la lluita contra la violència a persones menors d’edat de forma integral i proactiva. 

  2. En segon lloc, s’instava a l’elaboració d’un únic protocol que reformuli els actualment existents, adequant-los al disposat en la Llei Orgànica 8/2021, del 4 de juny. L’esmentat protocol «haurà de contenir les actuacions previstes per a la prevenció, detecció precoç i intervenció davant possibles casos de violència sexual sobre persones menors d’edat respecte de qui les administracions públiques exerceixin alguna mesura de protecció jurídica, per trobar-se en situació de risc o desemparament. Igualment haurà d’incloure actuacions específiques per a la prevenció, detecció precoç i intervenció en possibles casos d’abús, explotació sexual i tràfic d’éssers humans, que tinguin com a víctima persones menors d’edat. La conselleria ha contestat que «s’accepta la recomanació plantejada, iniciant d’aquesta manera un estudi de viabilitat de la mateixa amb totes les disposicions i protocols actualment vigents per determinar si és possible portar-ho a terme i, en cas afirmatiu, el calendari i les vies per a la seva implantació». 

  3. Es va recomanar l’elaboració d’estàndards i indicadors que permetin avaluar l’eficàcia dels protocols, una cosa que ha acceptat la conselleria, considerant que això és una cosa que està íntimament relacionada amb la recomanació segona, per la qual es tindrà en compte en l’estudi de viabilitat assenyalat anteriorment.

  4. En quart lloc, el síndic va recomanar la regulació d’un sistema de seguiment i registre dels casos de violència sexual sobre la infància i l’adolescència en què constin les notificacions i comunicacions rebudes, els casos confirmats i les diferents mesures posades en marxa per a l’atenció integral a les víctimes menors d’edat, amb un apartat específic destinat a menors amb mesura de protecció per trobar-se en situació de risc o desemparament. La conselleria accepta la recomanació ja que, assegura, s’està estudiant elaborar una nova instrucció de recollida de dades estadístiques sobre els casos atesos en els Equips Específics d’Atenció a la Infància i l’Adolescència en què es contempli aquesta informació amb totes les garanties de confidencialitat legalment exigides.

  5. Elaboració d’un sistema de recollida de dades que permeti l’elaboració d’estadístiques de casos de violència sobre la infància i l’adolescència al País Valencià. En aquest cas, la conselleria contesta que el procediment per a la detecció i notificació de qualsevol indici de desprotecció infantil i per tant, de casos sobre violència contra la infància es troba regulat en l’àmbit sanitari i educatiu, i que tota comunicació es remet al Registre Unificat de Maltractament Infantil (RUMI), amb una gestió que és competència del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030.

  6. Finalment, es recomana que, de forma coordinada amb les altres conselleries implicades, especialment la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i la Conselleria d’Educació Cultura i Esport, s’intensifiquin les actuacions de formació dels professionals. «Per tractar-se d’una població especialment vulnerable, s’haurà d’intensificar aquesta formació a professionals de centres de protecció d’infància i adolescència, residències socioeducatives, entitats de seguiment de mesures d’acolliment familiar, EEIIA, serveis socials municipals, així com famílies acollidores». El departament d’Oltra remarca que accepta la recomanació perquè aquesta formació es troba entre la que ja s’ofereix des de la Direcció General d’Infància i Adolescència a través dels convenis de col·laboració subscrits amb els col·legis professionals. I assenyala que, en resum, durant el transcurs del 2021 s’han portat a terme 19 activitats formatives dirigides a professionals de l’àmbit social, en les seves diferents especialitats, amb un total de 1.798 persones assistents. 

Els presumptes abusos sexuals a menors tutelats per la Generalitat s’han convertit en una de les qüestions clau de la confrontació a dreta i esquerra. No només en l’escena autonòmica, sinó també la nacional. De fet, el partit que lidera Pablo Casado està recorrent cada cop amb més freqüència a aquest fet al Congrés per atacar el Govern valencià i, en particular, Mónica Oltra, amb aquest tema. A més, la Comissió de Peticions del Parlament Europeu ha demanat a la Comissió Europea que porti a terme una investigació preliminar sobre casos d’abusos sexuals relacionats amb centres de menors al País Valencià, després d’una comunicació de la diputada Elena Bastidas (PP) sobre casos d’abusos sexuals relacionats amb aquestes instal·lacions dependents de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, i entre els quals hi ha precisament la condemna al seu exmarit, educador en un dels centres, per abusar d’una menor tutelada.

Notícies relacionades

L’informe del Síndic de Greuges revela que 175 menors (127 en acolliment residencial), d’entre els 4.000 tutelats per la Generalitat, han sigut, presumptament, víctimes d’abusos sexuals. Si bé l’expedient, que es refereix al període comprès entre el juny del 2020 i el juny del 2021, assenyala que el 90% de les agressions s’han produït en l’àmbit familiar dels menors i fora dels centres d’acolliment, per persones de l’entorn de la víctima, l’oposició no ha tardat a titllar d’«escàndol» un assumpte que ha apujat la crispació política.

La junta de síndics va donar llum verda dimarts passat a la petició de la vicepresidenta i consellera d’Igualtat, Mónica Oltra, per comparèixer a la Diputació Permanent de les Corts que, finalment, tindrà lloc dimarts que ve, 18 de gener, en una sessió extraordinària abans que al febrer es reprengui el calendari parlamentari. La consellera va registrar la seva sol·licitud el dilluns passat per explicar l’informe que el seu departament va enviar al defensor del poble valencià amb xifres sobre actuacions en casos de sospites d’abusos a menors tutelats al País Valencià.